Connect with us

Algemeen

Zijn meesterlijke vertolking in zijn grootste rol deed vrouwen zo geloven dat hij simpel was dat ze wegliepen

Vincent D’Onofrio is wellicht het meest bekend vanwege zijn onvergetelijke rol als de mollige, onhandige marinerekrutant in Stanley Kubrick’s “Full Metal Jacket”. Maar na die rol veranderde zijn populariteit.

De stoere en knappe 64-jarige acteur heeft onthuld dat de rol een enorme fysieke transformatie van hem vereiste, waardoor de vrouwen die ooit vielen voor zijn krullende donkere haar en atletische bouw, werden afgeschrikt.

Vincent D’Onofrio heeft een indrukwekkend en gevarieerd cv opgebouwd. Hij zet zich altijd voor de volle 200% in voor elke rol en weet zich volledig in zijn personage te verplaatsen, waardoor je vergeet wie hij eigenlijk is.

Hij begon zijn carrière in het theater, met enkele off-Broadway-producties en had zelfs verschillende bijbaantjes, zoals het fungeren als bodyguard voor bekendheden als Yul Brynner en Robert Plant. Deze verschillende ervaringen hielpen hem om zijn droom om acteur te worden te verwezenlijken.

In zijn beginjaren werkte D’Onofrio als uitsmijter in nachtclubs, bezorgde bloemen, hing gordijnen op en reed in een taxi. Het was zijn vriend, acteur Matthew Modine, die hem aanmoedigde om een auditie te doen voor Stanley Kubrick, die op dat moment op zoek was naar zijn volgende grote project.

Gewichtstoename

D’Onofrio, met zijn indrukwekkende gestalte van 1 meter 80 en oorspronkelijke atletische lichaamsbouw, kreeg de rol van de zwaarlijvige, niet al te slimme Leonard aangeboden. Deze rol bracht echter enkele uitdagingen met zich mee.

Het werken met Kubrick was een levensveranderende ervaring voor D’Onofrio. Het stelde hem in staat om diep in zijn personage te duiken en zijn acteertalent te verkennen in een veeleisende en intense omgeving.

Hij moest flink aankomen in gewicht voor de rol, waarbij hij zijn weelderige haardos moest afscheren en uiteindelijk 70 tot 80 pond extra gewicht aankwam, een gewichtstoename die tot op heden ongeëvenaard is in de filmgeschiedenis.

De gewichtstoename was geen gemakkelijke opgave voor D’Onofrio, vooral gezien de zware bootcampscènes in de film. Deze zouden voor iemand met zijn oorspronkelijke atletische lichaamsbouw al uitdagend zijn geweest, maar waren bijzonder zwaar voor iemand die 280 pond woog.

D’Onofrio’s uitmuntende vertolking van de mollige, onnozele en geestelijk gestoorde Leonard werd geprezen door critici, maar bracht hem ook in de situatie dat fans hem vaak verwarden met zijn personage.

Hij merkte op: “Mensen behandelen je anders als je zo zwaar bent. Je moet niet vergeten dat mijn hoofd kaalgeschoren was, dus het was een totaal andere persoonlijkheid voor mij, van een lange, slungelige acteur naar een grote, stevige vent met een kaal hoofd… het was een heel vreemde verandering in mijn leven.” D’Onofrio vervolgde: “Het veranderde mijn leven. Vrouwen keken niet naar me, meestal zag ik alleen hun rug terwijl ze wegrenden. Mensen herhaalden dingen, omdat ze dachten dat ik dom was.”

Een jaar later had de acteur uit “Magnificent Seven” zijn weelderige haardos weer terug en was zijn lichaam weer in topvorm.

Tegenwoordig schrijft D’Onofrio zijn lange en gevarieerde carrière toe aan Stanley Kubrick. Hij heeft meer dan 50 films op zijn naam staan, dankzij deze rol. Naast zijn vele film- en tv-rollen is hij bekend van zijn vaste rol in “Law & Order: Criminal Intent” (2001-2011) en “Marvel’s Daredevil” (2015-2018), en heeft hij hoofdrollen gespeeld in films als “Dying Young”, “The Break-Up” en “Jurassic World”.

Wat vind jij van zijn indrukwekkende vertolking van de onnozele, dikke Leonard?