Connect with us

Entertainment

Prins Harry beweert: ‘Mijn broer ontving 1 miljoen pond om rechtszaak tegen tabloid op te geven’

In een opmerkelijke ontwikkeling beweert prins Harry, de jongere broer van prins William, dat zijn broer in 2020 een bedrag van 1 miljoen pond (ongeveer 1,16 miljoen euro) heeft ontvangen om een rechtszaak tegen de uitgever van tabloid The Sun te laten varen. Deze onthulling vond plaats tijdens de juridische strijd van prins Harry tegen de Britse roddelpers, waar hij momenteel verschillende zaken tegen voert.

Eerder dit jaar, in rechtbankdocumenten die in een andere zaak werden ingediend, stelden de advocaten van prins Harry al dat prins William in het geheim een schikking had getroffen met de uitgever van The Sun met betrekking tot het afluisteren en hacken van telefoons. Nu heeft prins Harry onder ede in de Londense rechtbank verklaard dat zijn broer persoonlijk 1 miljoen pond heeft ontvangen van News Group Newspapers (NGN), het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De zaak van prins William had betrekking op de praktijken van News of the World en The Sun, waarbij journalisten onder andere voicemails onderschepten die Kate Middleton, de echtgenote van prins William, aan hem had gestuurd terwijl hij in het leger diende. De schikking zou zijn goedgekeurd door de toenmalige koningin Elizabeth, maar dit bemoeilijkt de zaak die prins Harry tegen dezelfde uitgever wil voeren. Prins Harry diende zijn zaak pas laat in, mogelijk te laat, omdat zijn familie de schikking al had getroffen.

Voor prins Harry is een schikking echter geen oplossing. Hij wil dat zijn beschuldigingen in de rechtszaal worden behandeld en ziet het als zijn “levenswerk” om het medialandschap te veranderen. Hij getuigt momenteel in de rechtbank in een andere zaak die hij heeft aangespannen tegen de uitgever van tabloid The Mirror. Hij beschuldigt Mirror Group Newspapers (MGN) ervan onrechtmatig informatie te hebben verzameld. Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat een vooraanstaand lid van de Britse koninklijke familie als getuige in een rechtszaak wordt gehoord.

Een volgsysteem onder de auto

Volgens prins Harry zou MGN tussen 1996 en 2011 onder andere zijn telefoon hebben gehackt en zo telefoongesprekken en voicemails hebben afgeluisterd. Hierdoor kon de krant verschillende artikelen over zijn leven schrijven die volgens de prins een grote impact hadden op zijn relaties met vrienden en familieleden.

Een opvallend incident dat hij noemde, was het vinden van een tracker onder de auto van zijn toenmalige vriendin, Chelsy Davy, toen ze nog samen waren. Het stel ging op een laatste vakantie samen, wat veel interesse wekte bij de Britse pers. Prins Harry beweerde dat de tracker was geplaatst door een privédetective genaamd Mike Behr, die eerder in deze zaak was genoemd. Ook beweerde hij dat zijn goede vriend Mark Dyer een volgapparaatje in zijn auto had gevonden.

In de rechtbank verklaarde prins Harry op dinsdag dat de tabloids “bloed aan hun handen” hebben. Hij eist nu een schadevergoeding voor de geleden schade.