Entertainment
“Voedselprijzen blijven stijgen: Rabobank-analist voorspelt geen daling tot de zomer”
Prijsstijgingen in de supermarkt zullen voorlopig nog niet stoppen, aldus Sebastiaan Schreijen, analist voedselprijzen bij de Rabobank. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte onlangs bekend dat boodschappen in februari ruim 15 procent duurder waren dan een jaar eerder.
Voedingsbedrijven zijn bezorgd over de koopkracht van hun klanten. Schreijen verwacht dat de prijzen voor voedsel pas ‘tegen de zomer’ weer zullen dalen, omdat leveranciers nog steeds hoge kosten doorrekenen aan de klant, ondanks dat de prijzen voor bijvoorbeeld graan en soja licht dalen.
Grondstofprijzen
Schreijen legt uit dat het een aantal maanden duurt voordat de daling van grondstofprijzen zich vertaalt naar consumentenprijzen. Fabrikanten zitten namelijk vast aan langdurige contracten en als ze een nieuw contract moeten tekenen, zijn de prijzen nog steeds hoger dan een jaar geleden. Supermarkten hebben te maken met prijsstijgingen bij de fabrikant en moeten dat ook doorberekenen aan de consument. Daarnaast hebben ze te maken met hoge kosten voor loon, verpakkingen en een tekort aan personeel. Dit alles leidt tot moeizame onderhandelingen; bij Jumbo zijn bijvoorbeeld tijdelijk geen Mars-repen verkrijgbaar.
Leveranciers
Grote voedingsleveranciers blijven vasthouden aan hoge winstmarges, terwijl Europese consumenten genoeg lijken te hebben van de gestegen prijzen van onder meer voedsel en verzorgingsproducten. Levensmiddelenconcern Unilever en Reckitt Benckiser, het bedrijf achter schoonmaakmiddelenmerk Dettol en Durex-condooms, zagen de verkoop van hun producten de afgelopen tijd teruglopen. Unilever verhoogde de prijzen in Europa vorig jaar met 8,3 procent, waarna de hoeveelheid verkochte producten bijna 4 procent daalde. De producten van Reckitt Benckiser zijn vaak goed bestand tegen prijsstijgingen, maar het bedrijf meldde deze week toch een verkoopdaling van 5,8 procent, mogelijk door een prijsverhoging in het vierde kwartaal van gemiddeld 12 procent.
Alles is duurder geworden geworden
De dure boodschappen zijn de grootste aanjager voor het inflatiecijfer van februari, namelijk 8 procent. De prijzen voor energie daalden daarentegen licht. In januari daalde de inflatie nog tot 7,6 procent op jaarbasis. Bij de piek in september vorig jaar was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.
Entertainment
Prins Harry beweert: ‘Mijn broer ontving 1 miljoen pond om rechtszaak tegen tabloid op te geven’
In een opmerkelijke ontwikkeling beweert prins Harry, de jongere broer van prins William, dat zijn broer in 2020 een bedrag van 1 miljoen pond (ongeveer 1,16 miljoen euro) heeft ontvangen om een rechtszaak tegen de uitgever van tabloid The Sun te laten varen. Deze onthulling vond plaats tijdens de juridische strijd van prins Harry tegen de Britse roddelpers, waar hij momenteel verschillende zaken tegen voert.
Eerder dit jaar, in rechtbankdocumenten die in een andere zaak werden ingediend, stelden de advocaten van prins Harry al dat prins William in het geheim een schikking had getroffen met de uitgever van The Sun met betrekking tot het afluisteren en hacken van telefoons. Nu heeft prins Harry onder ede in de Londense rechtbank verklaard dat zijn broer persoonlijk 1 miljoen pond heeft ontvangen van News Group Newspapers (NGN), het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch.
De zaak van prins William had betrekking op de praktijken van News of the World en The Sun, waarbij journalisten onder andere voicemails onderschepten die Kate Middleton, de echtgenote van prins William, aan hem had gestuurd terwijl hij in het leger diende. De schikking zou zijn goedgekeurd door de toenmalige koningin Elizabeth, maar dit bemoeilijkt de zaak die prins Harry tegen dezelfde uitgever wil voeren. Prins Harry diende zijn zaak pas laat in, mogelijk te laat, omdat zijn familie de schikking al had getroffen.
Voor prins Harry is een schikking echter geen oplossing. Hij wil dat zijn beschuldigingen in de rechtszaal worden behandeld en ziet het als zijn “levenswerk” om het medialandschap te veranderen. Hij getuigt momenteel in de rechtbank in een andere zaak die hij heeft aangespannen tegen de uitgever van tabloid The Mirror. Hij beschuldigt Mirror Group Newspapers (MGN) ervan onrechtmatig informatie te hebben verzameld. Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat een vooraanstaand lid van de Britse koninklijke familie als getuige in een rechtszaak wordt gehoord.
Een volgsysteem onder de auto
Volgens prins Harry zou MGN tussen 1996 en 2011 onder andere zijn telefoon hebben gehackt en zo telefoongesprekken en voicemails hebben afgeluisterd. Hierdoor kon de krant verschillende artikelen over zijn leven schrijven die volgens de prins een grote impact hadden op zijn relaties met vrienden en familieleden.
Een opvallend incident dat hij noemde, was het vinden van een tracker onder de auto van zijn toenmalige vriendin, Chelsy Davy, toen ze nog samen waren. Het stel ging op een laatste vakantie samen, wat veel interesse wekte bij de Britse pers. Prins Harry beweerde dat de tracker was geplaatst door een privédetective genaamd Mike Behr, die eerder in deze zaak was genoemd. Ook beweerde hij dat zijn goede vriend Mark Dyer een volgapparaatje in zijn auto had gevonden.
In de rechtbank verklaarde prins Harry op dinsdag dat de tabloids “bloed aan hun handen” hebben. Hij eist nu een schadevergoeding voor de geleden schade.