Connect with us

Actueel

Is het toegestaan om buiten het vak breed te parkeren?

Regelmatig zie je auto’s die twee parkeervakken innemen, zodat de bestuurder gemakkelijk in en uit kan stappen. Lezer Gerard Twee vraagt zich af in hoeverre dit verboden is. Auto-expert Niek Schenk geeft hier antwoord op.

De vraag: “Is het strafbaar om je auto op twee parkeervakken te zetten, zodat je gemakkelijk in en uit kunt stappen en eventuele parkeerschade kunt voorkomen? Als het strafbaar is, mag ik dan boetes uitschrijven? Hier in Zoetermeer zou ik er de hele dag mee bezig zijn.”

Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: “Allereerst hangt het af of de parkeervakken zich bevinden op de openbare weg of op particulier terrein. Alleen op de openbare weg kan dit strafbaar zijn en tot een boete leiden. Op het (particuliere) parkeerterrein van bijvoorbeeld een winkelcentrum, supermarkt of kantoorgebouw is dit niet mogelijk. Hoewel de eigenaar daar natuurlijk wel kan besluiten om jouw auto bijvoorbeeld weg te laten slepen, aangezien het zijn eigen terrein is.

Voor de openbare weg geldt dat parkeren buiten het parkeervak (bekend als feitcode R397j) kan leiden tot een boete van 109 euro. Maar dan moet de parkeergelegenheid duidelijk zijn aangeduid met de bekende blauwe P-borden (E4 tot en met E10, E12 of E13).

Bovendien moet het duidelijk zijn dat je geparkeerd staat. Als je bezig bent met laden en lossen van grote, zware spullen, of als je om een andere reden even stilstaat, bijvoorbeeld om iemand uit te laten stappen, mag je in principe buiten het vak staan.

In de praktijk komt het echter niet vaak voor dat iemand een bekeuring krijgt omdat hij gedeeltelijk buiten het vak geparkeerd staat. Veel bestuurders realiseren zich niet dat ze hun auto met een of meer wielen buiten de lijnen van het vak plaatsen. Bovendien kunnen bestuurders van grotere voertuigen, zoals bestelbussen of campers, vaak niet anders dan gedeeltelijk buiten het vak parkeren. Maar bewust over twee vakken parkeren, omdat dit gemakkelijker in- en uitstappen mogelijk maakt, kan voor handhavers wel degelijk een reden zijn om een boete uit te delen.

Daarnaast worden de boetebedragen voor dit soort overtredingen elk jaar aangepast. Dit jaar bedraagt de boete voor deze overtreding 110 euro, met nog eens 9 euro aan administratiekosten.”