Connect with us

Entertainment

KRO-NCRV daagt Videoland voor de rechter vanwege uitzending hitdocumentaire ‘Het Beste voor Kees’

Er is een conflict ontstaan tussen Omroep KRO-NCRV en streamingdienst Videoland over de hitdocumentaire uit 2014, Het beste voor Kees. De omroep probeert via de rechter te voorkomen dat Videoland de documentaire over de autistische Kees Momma in zijn aanbod opneemt. De twee partijen treffen elkaar dinsdag in een kort geding.

KRO-NCRV stelt nog steeds eigenaar te zijn van de licentie van de documentaire, die destijds een grote hit was en door hen werd uitgezonden en meerdere malen herhaald. Videoland-eigenaar RTL meldt echter dat ze een licentie van maker Monique Nolte hebben gekocht. Nolte sloot voor Het beste van Kees een overeenkomst met productiebedrijf Selfmade Films, maar zegde dat contract op omdat ze constateerde dat dat bedrijf haar niet volledig betaalde. Hiermee kwam ook de overeenkomst met de KRO-NCRV te vervallen, stelt ze.

De documentairemaker sluit zich in de rechtszaak daarom aan bij RTL en stelt dat ze volledig gerechtigd is om te licenseren. Ze wil zich hard maken voor de makers en hun recht om te beslissen over hun eigen werk bevestigen. Nolte stelt aan de documentaire in totaal 25.000 euro te hebben overgehouden, terwijl er zeven jaar werk in zat.

De vervolgfilm, getiteld Kees vliegt uit, waarin Kees na jaren van aarzelen toch een eigen huis betrekt, zorgde ook voor onenigheid over de verdeling van exploitatie-opbrengsten. Daarom financierde Nolte de documentaire zelfstandig met leningen, donaties van fondsen en crowdfunding. Vervolgens sloot ze met RTL/Videoland een contract voor zowel Kees vliegt uit als Het beste voor Kees. KRO-NCRV bestrijdt echter de rechtsgeldigheid daarvan.

Een woordvoerder van KRO-NCRV stelt dat de documentaire tot stand is gekomen met publiek geld en dat de rechten voor uitzending bij de publieke omroep liggen. Ze hebben met RTL gesproken over de voorgenomen online release, maar zijn daar helaas niet samen uitgekomen. Daarom vragen ze de rechter om duidelijkheid te scheppen.

RTL laat weten nog in gesprek te gaan met de omroep en hoopt dat er voor het kort geding nog een oplossing mogelijk is. Het is duidelijk dat beide partijen vastberaden zijn om hun recht te verdedigen en hun standpunten te handhaven. Het is aan de rechter om te bepalen wie uiteindelijk de licentie voor Het beste voor Kees in handen heeft.