Connect with us

Entertainment

Pechtold pleit voor einde van monarchie na Willem-Alexander

Avatar foto

Geplaatst

op

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold pleit voor een discussie over de toekomst van de Nederlandse monarchie en vindt het koningschap ‘niet meer houdbaar’. Tijdens de presentatie van het boek De Achilleshiel van de Koning van AD-verslaggever Jan Hoedeman stelde Pechtold voor om na het koningschap van Willem-Alexander de monarchie ordentelijk te beëindigen.

Volgens Pechtold wordt de discussie over het voortbestaan van de monarchie ‘uit ongemak’ niet gevoerd en dit kan leiden tot ‘langzaam steeds meer rafelranden’ aan het koningshuis, met het risico dat er ‘op chaotische wijze een einde komt aan het koningschap’.

Pechtold meent dat het beëindigen van de monarchie na Willem-Alexander goed zou zijn voor de politiek. Hij ziet namelijk dat de monarchie steeds meer ter discussie wordt gesteld. Dit is volgens hem ‘niet fair tegenover de familie die het hier betreft. Een familie die ook niet heeft gekozen voor deze rol’. Zelfs Prinses Amalia, de oudste dochter van de huidige koning, zou er volgens Pechtold rekening mee houden dat de Nederlandse monarchie eindig is. Ze zei eerder: ,,Ze mogen het best doen, hoor, dan ga ik ook door met mijn leven.”

De oproep van Pechtold komt op een moment waarop het Nederlandse koningshuis onder vuur ligt vanwege verschillende schandalen. Zo was er recentelijk de ophef over de vakantie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Griekenland tijdens de coronacrisis. Ook zijn er vragen over de rol van het koningshuis in politieke besluitvorming en de invloed die de koning heeft op de formatie van een nieuw kabinet.

De kritiek op de monarchie is echter niet nieuw. Al jarenlang zijn er discussies over de rol en functie van het koningshuis in Nederland. Pechtold was in het verleden een van de voorstanders van het behouden van de monarchie, maar lijkt nu van gedachten te zijn veranderd. Hij meent dat het koningschap niet meer van deze tijd is en dat de politiek de discussie hierover moet voeren.

Het is echter de vraag of de politiek de discussie over de toekomst van de monarchie aandurft. Het koningshuis heeft immers nog altijd veel steun onder de bevolking en het beëindigen van de monarchie zou een ingrijpende verandering zijn voor het Nederlandse staatsbestel. Toch lijkt het onvermijdelijk dat de discussie vroeg of laat gevoerd zal worden, gezien de toenemende kritiek op het koningshuis en de veranderende opvattingen over de rol van een monarchie in een moderne democratie.

Entertainment

Prins Harry beweert: ‘Mijn broer ontving 1 miljoen pond om rechtszaak tegen tabloid op te geven’

Avatar foto

Geplaatst

op

In een opmerkelijke ontwikkeling beweert prins Harry, de jongere broer van prins William, dat zijn broer in 2020 een bedrag van 1 miljoen pond (ongeveer 1,16 miljoen euro) heeft ontvangen om een rechtszaak tegen de uitgever van tabloid The Sun te laten varen. Deze onthulling vond plaats tijdens de juridische strijd van prins Harry tegen de Britse roddelpers, waar hij momenteel verschillende zaken tegen voert.

Eerder dit jaar, in rechtbankdocumenten die in een andere zaak werden ingediend, stelden de advocaten van prins Harry al dat prins William in het geheim een schikking had getroffen met de uitgever van The Sun met betrekking tot het afluisteren en hacken van telefoons. Nu heeft prins Harry onder ede in de Londense rechtbank verklaard dat zijn broer persoonlijk 1 miljoen pond heeft ontvangen van News Group Newspapers (NGN), het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De zaak van prins William had betrekking op de praktijken van News of the World en The Sun, waarbij journalisten onder andere voicemails onderschepten die Kate Middleton, de echtgenote van prins William, aan hem had gestuurd terwijl hij in het leger diende. De schikking zou zijn goedgekeurd door de toenmalige koningin Elizabeth, maar dit bemoeilijkt de zaak die prins Harry tegen dezelfde uitgever wil voeren. Prins Harry diende zijn zaak pas laat in, mogelijk te laat, omdat zijn familie de schikking al had getroffen.

Voor prins Harry is een schikking echter geen oplossing. Hij wil dat zijn beschuldigingen in de rechtszaal worden behandeld en ziet het als zijn “levenswerk” om het medialandschap te veranderen. Hij getuigt momenteel in de rechtbank in een andere zaak die hij heeft aangespannen tegen de uitgever van tabloid The Mirror. Hij beschuldigt Mirror Group Newspapers (MGN) ervan onrechtmatig informatie te hebben verzameld. Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat een vooraanstaand lid van de Britse koninklijke familie als getuige in een rechtszaak wordt gehoord.

Een volgsysteem onder de auto

Volgens prins Harry zou MGN tussen 1996 en 2011 onder andere zijn telefoon hebben gehackt en zo telefoongesprekken en voicemails hebben afgeluisterd. Hierdoor kon de krant verschillende artikelen over zijn leven schrijven die volgens de prins een grote impact hadden op zijn relaties met vrienden en familieleden.

Een opvallend incident dat hij noemde, was het vinden van een tracker onder de auto van zijn toenmalige vriendin, Chelsy Davy, toen ze nog samen waren. Het stel ging op een laatste vakantie samen, wat veel interesse wekte bij de Britse pers. Prins Harry beweerde dat de tracker was geplaatst door een privédetective genaamd Mike Behr, die eerder in deze zaak was genoemd. Ook beweerde hij dat zijn goede vriend Mark Dyer een volgapparaatje in zijn auto had gevonden.

In de rechtbank verklaarde prins Harry op dinsdag dat de tabloids “bloed aan hun handen” hebben. Hij eist nu een schadevergoeding voor de geleden schade.

Lees verder