Connect with us

Entertainment

Pechtold pleit voor einde van monarchie na Willem-Alexander

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold pleit voor een discussie over de toekomst van de Nederlandse monarchie en vindt het koningschap ‘niet meer houdbaar’. Tijdens de presentatie van het boek De Achilleshiel van de Koning van AD-verslaggever Jan Hoedeman stelde Pechtold voor om na het koningschap van Willem-Alexander de monarchie ordentelijk te beëindigen.

Volgens Pechtold wordt de discussie over het voortbestaan van de monarchie ‘uit ongemak’ niet gevoerd en dit kan leiden tot ‘langzaam steeds meer rafelranden’ aan het koningshuis, met het risico dat er ‘op chaotische wijze een einde komt aan het koningschap’.

Pechtold meent dat het beëindigen van de monarchie na Willem-Alexander goed zou zijn voor de politiek. Hij ziet namelijk dat de monarchie steeds meer ter discussie wordt gesteld. Dit is volgens hem ‘niet fair tegenover de familie die het hier betreft. Een familie die ook niet heeft gekozen voor deze rol’. Zelfs Prinses Amalia, de oudste dochter van de huidige koning, zou er volgens Pechtold rekening mee houden dat de Nederlandse monarchie eindig is. Ze zei eerder: ,,Ze mogen het best doen, hoor, dan ga ik ook door met mijn leven.”

De oproep van Pechtold komt op een moment waarop het Nederlandse koningshuis onder vuur ligt vanwege verschillende schandalen. Zo was er recentelijk de ophef over de vakantie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Griekenland tijdens de coronacrisis. Ook zijn er vragen over de rol van het koningshuis in politieke besluitvorming en de invloed die de koning heeft op de formatie van een nieuw kabinet.

De kritiek op de monarchie is echter niet nieuw. Al jarenlang zijn er discussies over de rol en functie van het koningshuis in Nederland. Pechtold was in het verleden een van de voorstanders van het behouden van de monarchie, maar lijkt nu van gedachten te zijn veranderd. Hij meent dat het koningschap niet meer van deze tijd is en dat de politiek de discussie hierover moet voeren.

Het is echter de vraag of de politiek de discussie over de toekomst van de monarchie aandurft. Het koningshuis heeft immers nog altijd veel steun onder de bevolking en het beëindigen van de monarchie zou een ingrijpende verandering zijn voor het Nederlandse staatsbestel. Toch lijkt het onvermijdelijk dat de discussie vroeg of laat gevoerd zal worden, gezien de toenemende kritiek op het koningshuis en de veranderende opvattingen over de rol van een monarchie in een moderne democratie.