Entertainment
Rutte meldt akkoord over stikstofaanpak: Discussie over 2030 volgt later
Na een week van crisisoverleg heeft het kabinet een compromis bereikt om de strijd over de stikstofdeadline van 2030 te bevriezen en de coalitie bij elkaar te houden. Provincies en het kabinet gaan door met het lopende stikstofbeleid, maar de discussie over de deadline van 2030 wordt later weer opgepakt, aangezien het CDA voor de zomer wil heronderhandelen over het jaartal. Andere partijen hebben begrip voor de wens van het CDA, maar of de coalitie er daarna samen uit zal komen is onzeker.
De beladen discussie tussen CDA en D66 over stikstof zal dus later weer ontvlammen. Het CDA wil meer tijd nemen en vasthouden aan 2035, terwijl D66 vasthoudt aan 2030, zoals overeengekomen in het regeerakkoord. Het CDA kondigt nu alvast aan dat het later de discussie over de deadline zal voeren, waarmee de coalitietwist voorlopig wordt bevroren.
Het kabinet en provincies gaan voorlopig verder met het lopende stikstofbeleid, nieuwe wetgeving, gebiedsplannen, de aanpak van piekbelasters en de uitkoopregeling voor boeren. Het is echter nog niet duidelijk hoe het kabinet de stikstofuitstoot sneller wil verminderen. In november vorig jaar veroorzaakte een uitspraak van de Raad van State nog dramatische gevolgen voor de bouwsector. Bouwprojecten kregen niet langer automatisch toestemming om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten, wat resulteerde in vertragingen en hogere kosten.
Premier Rutte verklaarde dat het kabinet de aanpak van stikstof zal versnellen en dat het niet zal pauzeren met het stikstofbeleid. Ook andere partijen vinden dat het tijd is om met de aanpak te beginnen, om de natuur gezonder te maken en de stikstofuitstoot te verminderen. Rutte benadrukte dat het kabinet de aanpak juist zal versnellen en dat er geen crisissfeer boven het kabinet blijft hangen. Er is sprake van verschillende meningen binnen de coalitie. De ChristenUnie wil vooral dichtbij in de praktijk aan de slag gaan en samenwerken met de sectoren die een bijdrage leveren aan de aanpak.
Het kabinet kondigde ook aan dat het beleid op andere terreinen zoals het toeslagenschandaal, het Groningen-dossier en de kloof tussen stad en platteland, zal worden verbeterd. Vicepremier Carola Schouten van de ChristenUnie kon echter niet vertellen wat ‘out of the box-denken’ inhoudt, aangezien het kabinet dit niet concreet heeft gemaakt in de brief aan de Tweede Kamer. De oppositie in de Tweede Kamer wachtte op een formeel antwoord van het kabinet op de overrompeling door de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen. Een strenge brief met stikstofeisen uit Brussel zette deze week de verhoudingen
Entertainment
Prins Harry beweert: ‘Mijn broer ontving 1 miljoen pond om rechtszaak tegen tabloid op te geven’
In een opmerkelijke ontwikkeling beweert prins Harry, de jongere broer van prins William, dat zijn broer in 2020 een bedrag van 1 miljoen pond (ongeveer 1,16 miljoen euro) heeft ontvangen om een rechtszaak tegen de uitgever van tabloid The Sun te laten varen. Deze onthulling vond plaats tijdens de juridische strijd van prins Harry tegen de Britse roddelpers, waar hij momenteel verschillende zaken tegen voert.
Eerder dit jaar, in rechtbankdocumenten die in een andere zaak werden ingediend, stelden de advocaten van prins Harry al dat prins William in het geheim een schikking had getroffen met de uitgever van The Sun met betrekking tot het afluisteren en hacken van telefoons. Nu heeft prins Harry onder ede in de Londense rechtbank verklaard dat zijn broer persoonlijk 1 miljoen pond heeft ontvangen van News Group Newspapers (NGN), het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch.
De zaak van prins William had betrekking op de praktijken van News of the World en The Sun, waarbij journalisten onder andere voicemails onderschepten die Kate Middleton, de echtgenote van prins William, aan hem had gestuurd terwijl hij in het leger diende. De schikking zou zijn goedgekeurd door de toenmalige koningin Elizabeth, maar dit bemoeilijkt de zaak die prins Harry tegen dezelfde uitgever wil voeren. Prins Harry diende zijn zaak pas laat in, mogelijk te laat, omdat zijn familie de schikking al had getroffen.
Voor prins Harry is een schikking echter geen oplossing. Hij wil dat zijn beschuldigingen in de rechtszaal worden behandeld en ziet het als zijn “levenswerk” om het medialandschap te veranderen. Hij getuigt momenteel in de rechtbank in een andere zaak die hij heeft aangespannen tegen de uitgever van tabloid The Mirror. Hij beschuldigt Mirror Group Newspapers (MGN) ervan onrechtmatig informatie te hebben verzameld. Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat een vooraanstaand lid van de Britse koninklijke familie als getuige in een rechtszaak wordt gehoord.
Een volgsysteem onder de auto
Volgens prins Harry zou MGN tussen 1996 en 2011 onder andere zijn telefoon hebben gehackt en zo telefoongesprekken en voicemails hebben afgeluisterd. Hierdoor kon de krant verschillende artikelen over zijn leven schrijven die volgens de prins een grote impact hadden op zijn relaties met vrienden en familieleden.
Een opvallend incident dat hij noemde, was het vinden van een tracker onder de auto van zijn toenmalige vriendin, Chelsy Davy, toen ze nog samen waren. Het stel ging op een laatste vakantie samen, wat veel interesse wekte bij de Britse pers. Prins Harry beweerde dat de tracker was geplaatst door een privédetective genaamd Mike Behr, die eerder in deze zaak was genoemd. Ook beweerde hij dat zijn goede vriend Mark Dyer een volgapparaatje in zijn auto had gevonden.
In de rechtbank verklaarde prins Harry op dinsdag dat de tabloids “bloed aan hun handen” hebben. Hij eist nu een schadevergoeding voor de geleden schade.