Connect with us

Algemeen

Wanneer je een lepel suiker in je tuin aantreft, is het handig om de betekenis ervan te kennen

In de wereld zijn talloze fobieën te vinden, variërend van veelvoorkomende angsten zoals die voor hoogtes, slangen of spinnen, tot aan die zo uniek zijn dat de meeste mensen zonder deze specifieke angst er niets van begrijpen.

Een persoonlijke angst van mij is gericht op bijen en in feite alles wat zoemt en kan steken. Vooral bijen vormen voor mij een bijzonder angstpunt. De reden? Als ik dat zou weten, zou ik misschien een manier vinden om mijn ongegronde vrees te overwinnen.

Terugkijkend op mijn jeugd, was mijn angst onbegrensd. Om eerlijk te zijn – en ik vind het lastig om dit te bekennen – als ik de kracht had om met een vingerknip bijen uit onze wereld te verwijderen, had ik dat waarschijnlijk gedaan.

Met de kennis van nu besef ik echter hoe rampzalig dat geweest zou zijn. Het uitroeien van bijen zou niet alleen hen, maar indirect ook de mensheid in gevaar brengen, gezien hun cruciale rol in ons ecosysteem. Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties zijn bijen verantwoordelijk voor de bestuiving van 71 van de 100 gewassoorten die 90% van het wereldwijde voedselaanbod leveren.

Deze inzichten – en het feit dat ik niet als een psychopaat ben opgegroeid – hebben mijn waardering voor bijen verdiept. Hoewel ik nog steeds weg zou rennen als een bij op mijn knie landt, erken ik nu hun belangrijke bijdrage.

Recent onderzoek toont aan dat bijen wereldwijd in de problemen zitten, met een dreigende uitstervingscrisis voor ongeveer 40% van de bijensoorten, volgens het Center for Biological Diversity.

Met dit in het achterhoofd lijkt het essentieel dat we allemaal begrijpen hoe we met enkele eenvoudige acties de bijen kunnen steunen, vooral in stedelijke omgevingen.

David Attenborough, een gerespecteerd bioloog en natuurbeschermer, suggereert bijvoorbeeld om suikerwater in je tuin te plaatsen. Dit kleine gebaar kan uitgeputte bijen nieuw leven inblazen, ze van de nodige energie voorzien in plaats van uitgeput te laten sterven.

Vaak ligt een bij stil op de grond omdat het de energie mist om terug te keren naar de korf. Een mengsel van twee eetlepels suiker met één eetlepel water kan al wonderen doen.

Wil je meer bijdragen? Overweeg dan om bloemen op je balkon te plaatsen of een deel van je tuin te wijden aan wilde bloemen. Dit biedt bijen de nectar die ze nodig hebben en ondersteunt het lokale ecosysteem.

Dus als je iemand ziet die suikerwater voor bijen klaarmaakt, laat ze dan hun gang gaan! Beter nog, doe zelf mee en help de bijen.

Als dit artikel je interesseert en je wilt meer vergelijkbare content ontdekken, blijf dan lezen:

Deel deze informatie met vrienden en familie zodat ook zij de bijen kunnen ondersteunen!