Connect with us

Actueel

Zomertijd begint onder winterse omstandigheden: verwacht hagel en natte sneeuw

Vanavond gaat de klok weer een uur vooruit en begint de zomertijd. De overgang naar de zomertijd gaat echter gepaard met winters weer. De laatste dag van de wintertijd kenmerkt zich vooral door felle buien en temperaturen tussen de 10 en 13 graden. Op zondag wordt het niet veel beter. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en vooral in het midden en zuiden van het land is het regenachtig. Het noorden van het land blijft vermoedelijk droog en kan de zon zelfs doorbreken. De temperatuur blijft onder de 10 graden en met maxima van 8 of 9 graden is het vrij koud voor eind maart.

Wie denkt dat het bij één koude dag blijft, komt bedrogen uit. Maandag wordt er namelijk nog koudere lucht aangevoerd. In de vroege ochtend is het slechts een paar graden boven nul en gevoelsmatig is het zelfs nog kouder. Het is niet alleen koud voor de tijd van het jaar, maar er kunnen ook flinke winterse buien over het land trekken. Die buien kunnen gepaard gaan met hagel en natte sneeuw.

Tussen de buien door schijnt de zon en stijgt het kwik naar 6 tot 8 graden, maar tijdens buien is het kouder. Met een matige tot vrij krachtige noordwestenwind voelt het ijskoud aan. Maandagavond wordt het droog en in de nacht naar dinsdag gaat het landinwaarts licht vriezen. Dinsdag blijft de temperatuur nog op veel plaatsen onder 10 graden steken, maar vanaf woensdag gaat de kou uit de lucht. Aan het eind van de week wordt het naar verwachting 12 tot 18 graden, maar het weerbeeld blijft wisselvallig met dagelijks een grote kans op regen.

De overgang naar de zomertijd zorgt voor veel discussie. Sommige mensen hebben last van de verandering van de biologische klok en hebben moeite met het wennen aan de nieuwe tijd. Anderen vinden het fijn dat het ’s avonds langer licht blijft en dat ze meer tijd hebben om te genieten van de zon en het buitenleven.

Er zijn ook nadelen aan het verzetten van de klok. Mensen hebben bijvoorbeeld meer moeite met opstaan omdat het nog donker is. Ook kan de verandering van de biologische klok leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Daarnaast hebben sommige mensen last van concentratieproblemen en verminderde productiviteit in de dagen na de overgang naar de zomertijd.

De Europese Unie heeft besloten om de zomertijd in de toekomst af te schaffen. Lidstaten kunnen kiezen voor een permanente zomer- of wintertijd. De reden hiervoor is dat er geen bewijs is dat de zomertijd positieve effecten heeft op energiebesparing, verkeersveiligheid en gezondheid.