Connect with us

Actueel

Ziekenhuismedewerkers leggen het werk neer om betere arbeidsvoorwaarden te eisen

Op donderdag 16 maart legden ziekenhuismedewerkers in heel Nederland het werk 24 uur lang neer, waardoor alleen spoedeisende zorg werd verleend. Deze staking was het gevolg van de onvrede over de werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die volgens de vakbonden onvoldoende gehoor gaf aan de eisen van het personeel. De stakers eisten onder meer behoud van koopkracht, verlaging van de werkdruk, betere reiskostenvergoedingen en goede afspraken over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten.

De vakbonden eisten een loonsverhoging van 10 procent voor één jaar plus 100 euro, naast een volledige vergoeding van de reiskosten voor personeel dat met het openbaar vervoer reist en een verhoging van de kilometervergoeding. De bonden wilden ook dat de onregelmatigheidstoeslag werd betaald over het volledige uurloon zonder onderscheid te maken tussen salarisgroepen. Verder vroegen de bonden om goede afspraken over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten.

De stakende ziekenhuismedewerkers voelden zich in de steek gelaten door de NVZ en de werkgevers. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, gaf aan dat de boosheid onder medewerkers enorm was en dat het vertrouwen in de werkgever een flinke deuk had opgelopen. De medewerkers wilden niets anders dan behoud van koopkracht en verlaging van de werkdruk om hun werk te kunnen blijven doen.

Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn, gaf aan dat een belangrijke manier om de uittocht van personeel uit de sector tegen te gaan, was om ervoor te zorgen dat werknemers zeggenschap kregen over hun werktijden en roosters, zodat ze naast hun werk voldoende rust konden krijgen.

De zondagsdiensten begonnen om 08.00 uur met een gezamenlijke aftrap in het ziekenhuis, waarbij verschillende activiteiten werden georganiseerd die per ziekenhuis verschilden. Tijdens de dag waren er toespraken van vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers. De cao Ziekenhuizen gold voor meer dan 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

In conclusie voelden de stakende ziekenhuismedewerkers zich in de steek gelaten door de werkgeverskoepel en voerden ze actie om hun eisen te benadrukken. De vakbonden eisten onder meer behoud van koopkracht, verlaging van de werkdruk, betere reiskostenvergoedingen en goede afspraken over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *