Connect with us

Nederland

Veerboot naar Noorwegen vertrekt binnenkort niet meer vanuit Groningen, maar vanuit Duitsland

Vanaf halverwege april zal de MS Romantika van Holland Norway Lines (HNL) niet meer vanuit de Groningse Eemshaven naar Noorwegen varen. Het passagiersschip heeft de afgelopen maanden meerdere afvaarten moeten annuleren vanwege problemen met het aanmeren in Nederland. Daarom heeft HNL besloten om de veerboot vanaf halverwege april te laten vertrekken vanuit Cuxhaven in Duitsland, in plaats van Groningen.

De MS Romantika begon in april vorig jaar met het maken van drie overtochten per week en was aanvankelijk succesvol. In 2022 werden er nog 186.000 reizigers vervoerd. Echter, de afgelopen maanden is het schip steeds vaker geconfronteerd met problemen tijdens het aanmeren in de Nederlandse haven. Door de drukte raakte de ferry eind vorig jaar de vaste plek kwijt in de Groningse haven, waardoor het soms niet aan kon meren en passagiers urenlange vertraging opliepen.

HNL heeft besloten uit te wijken naar Cuxhaven als tijdelijke oplossing om dit probleem te omzeilen. Vanaf 1 juni hoopt de veerdienst te vertrekken vanuit de Duitse plaats Emden. HNL hoopt dat de alternatieve havens zullen zorgen voor “regelmaat en voorspelbaarheid” voor de passagiers.

Groningen Seaports, de beheerder van de Groningse haven, betreurt het besluit van Holland Norway Lines om te vertrekken. Volgens woordvoerder Tim Lambeck hebben zij vanaf het begin duidelijk gemaakt dat HNL zelf voor een geschikte aanmeergelegenheid zou moeten zorgen. De beheerder vindt het nog steeds mogelijk om een eigen terminal te realiseren in de Eemshaven. Het plan voor deze kade zou oorspronkelijk in oktober vorig jaar al gerealiseerd moeten zijn, maar HNL kwam niet met een onderbouwd plan voor de aanpak van de kade, aldus Groningen Seaports.