Connect with us

Algemeen

Plasterk onthult wat in feite iedereen al vermoedde

Ronald Plasterk heeft zijn slotrapport voorgelegd aan voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma. De PvdA-politicus trekt een conclusie die velen al vermoedden: een coalitie vormen met de PVV, VVD, NSC, en BBB biedt geen uitzicht.

Pieter is het struikelblok Gedurende de laatste week heeft informateur Ronald Plasterk langdurige onderhandelingen gevoerd met de leiders van de vier betrokken partijen, waarbij gesprekken plaatsvonden met Geert Wilders, Pieter Omtzigt, Dilan Yesilgoz, en Caroline van der Plas.

Hoewel de PVV, VVD, en BBB bereid waren tot een overeenkomst te komen, heeft Pieter Omtzigt’s besluit om zich terug te trekken, volgens Plasterk, de mogelijkheid voor een coalitie uitgesloten.

Dit betekent echter niet dat een samenwerking met NSC definitief van de baan is. Plasterk merkt in zijn eindverslag op dat er nog steeds een kans bestaat dat de vier partijen alsnog tot een akkoord kunnen komen. Hij stelt voor dat er een nieuwe informateur wordt aangesteld.

Deze nieuwe informateur zou dan helemaal opnieuw moeten beginnen met het organiseren van gesprekken. Sinds de verkiezingen op 22 november zijn we geen stap verder gekomen.

Optie minderheidskabinet Pieter Omtzigt gaf eerder vandaag aan dat het wellicht een goed idee zou zijn als de PVV, VVD, en BBB zonder hem verder zouden gaan om mogelijk een minderheidskabinet te vormen.

Hij uitte kritiek op de drie partijen, die volgens hem de afgelopen tijd ‘kennelijk goed hebben samengewerkt’. Hiermee verwijst hij naar de periode waarin hij zelf aan het herstellen was van het intensieve werk. In tegenstelling tot Pieter zijn Caroline, Geert, en Dilan blijven doorwerken.

Oproep tot verantwoordelijkheid De chaos rondom de kabinetsformatie wordt wereldwijd besproken. Ondertussen is het voor kiezers onduidelijk wat de stand van zaken is.

Plasterk dringt er bij de partijen op aan om de dialoog voort te zetten. Hij roept iedereen op tot het nemen van verantwoordelijkheid. Maar ja, de combinatie Pieter Omtzigt en verantwoordelijkheid…

Wat is jouw mening hierover? Deel je gedachten in de reacties en verspreid dit artikel via Facebook zodat meer mensen hiervan op de hoogte komen!