Connect with us

Video

‘Nieuw apparaat blokkeert telefoon automobilist tijdens het rijden’

De Amerikaanse technologiefirma Qualcomm heeft een patent aangevraagd voor een apparaat dat automobilisten in staat stelt om hun mobiele apparaten te gebruiken tijdens het rijden, terwijl de bestuurder geen afleiding krijgt van de apparatuur. Het apparaat blokkeert de signalen van en naar de apparaten in de buurt van de bestuurdersstoel door het meten van de hoek van de straling van de mobiele telefoon.

Hierdoor kunnen andere inzittenden nog steeds gebruik maken van hun mobiele apparaten zonder dat de bestuurder wordt afgeleid. Het apparaat “ziet” waar de apparaten in de auto zich bevinden ten opzichte van de bestuurdersstoel en kan real-time de positie volgen.

Jaarlijks vallen er veel verkeersslachtoffers door het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft berekend dat er jaarlijks zo’n 600 verkeersslachtoffers vallen door bellen en appen tijdens het rijden. Het nieuwe apparaat zou dit probleem voor eens en voor altijd kunnen oplossen.

Het systeem kan worden uitgebreid met extra bedieningsmogelijkheden, waaronder het toestaan van bepaalde functies zoals het bellen van het alarmnummer en het doorgeven van kritieke gezondheidswaarschuwingen van een smartwatch, zoals bijvoorbeeld het meten van de hartslag. Dit kan nuttig zijn in noodsituaties waarin het van cruciaal belang is om snel te handelen.

Hoewel het apparaat nog niet op de markt is, kan het potentieel hebben om de verkeersveiligheid te verbeteren. De uitvinding van dit apparaat kan er immers voor zorgen dat automobilisten hun aandacht volledig op de weg houden en dus minder snel afgeleid worden door hun mobiele apparaten. Het is nog niet bekend wanneer het apparaat op de markt zal worden gebracht.

Er zijn echter ook enkele mogelijke nadelen aan het gebruik van dit apparaat. Sommige mensen zouden kunnen vinden dat het beperken van hun toegang tot hun mobiele apparaten tijdens het rijden te beperkend is. Anderen kunnen bezorgd zijn over de privacyimplicaties van het apparaat, omdat het in wezen de locatie van de mobiele apparaten in de auto traceert en blokkeert. Het is dus belangrijk dat fabrikanten deze kwesties in overweging nemen bij het ontwerpen van het apparaat en dat consumenten zorgvuldig overwegen of het voor hen geschikt is.

Over het algemeen kan het apparaat echter een belangrijke stap zijn in het bevorderen van de verkeersveiligheid en het verminderen van het aantal verkeersongevallen als gevolg van afleiding door mobiele apparaten tijdens het rijden. Hopelijk zal de technologie verder ontwikkeld worden en zal het op de markt komen in de nabije toekomst.