Connect with us

Algemeen

Leider van de Nederlandse landmacht uit zorgen over potentiële oorlog met Rusland

Nederland staat mogelijk voor een militaire confrontatie met Rusland, aldus Martin Wijnen, de scheidende hoofd van de Nederlandse Landstrijdkrachten, in een recent interview met De Telegraaf. Hij benadrukt het belang van voorbereiding, zowel voor het leger als voor de samenleving.

Wijnen, die de leiding over de landmacht had sinds 2019, zal zijn positie verlaten begin januari. In zijn gesprek met de krant legt hij uit dat hoewel het niet nodig is om onmiddellijk in paniek te raken, het wel cruciaal is dat Nederland zich beter voorbereidt op dergelijke scenario’s.

Hij suggereert dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan de noordelijke Europese landen zoals Zweden, Finland en de Baltische staten. Deze landen, dicht bij Rusland gelegen, hebben hun bevolking beter voorbereid op de mogelijkheid van een conflict.

Voor Nederlandse burgers betekent dit het aanleggen van voorraden voedsel en drinkwater voor noodsituaties. Wijnen waarschuwt dat veiligheid niet vanzelfsprekend is, zelfs niet op 1500 kilometer afstand van Rusland.

De Belgische legerchef en voormalig commandant Mart de Kruif hebben ook hun zorgen geuit over een potentieel conflict met Rusland. Zij pleiten eveneens voor een betere voorbereiding.

Volgens Wijnen is het essentieel om een sterk leger te hebben als afschrikmiddel tegen Rusland, dat steeds machtiger wordt. Hij benadrukt het belang van het oplossen van personeelstekorten bij Defensie.

Daarnaast heeft Nederland een vrijwillig dienjaar voor jongeren ingevoerd, geïnspireerd door Zweden. Dit jaar hebben 600 jongeren deelgenomen, en Wijnen hoopt jaarlijks tot 3000 jongeren aan te trekken. Veel van hen zullen uiteindelijk een militaire carrière nastreven of reservist worden.

Wijnen zal zijn rol bij Defensie verruilen voor een positie als directeur-generaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.