Algemeen
Youssouf’s verwachtingen helder in Nederland: ‘Ik verlang naar voedsel, een woning, financiële zekerheid en auto’s’.

Dit jaar staat Nederland naar schatting open voor ongeveer 77.000 nieuwe inwoners.
Deze voorspelling heeft bij velen bezorgdheid gewekt, vooral gezien de huidige huisvestingsproblemen en situaties zoals die in Ter Apel, waar mensen gedwongen worden op stoelen te slapen.
Interessant genoeg lijkt deze situatie vooral bij mannelijke migranten uit Arabische en Afrikaanse landen geen ontmoedigend effect te hebben.
Ondanks de verwachte uitdagingen zijn er meer mensen onderweg naar Nederland dan aanvankelijk werd gedacht.
Je zou verwachten dat nieuwkomers uit minder welvarende landen bescheiden verwachtingen zouden hebben, maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn.
Het team van Ongehoord Nederland, dat recent Ter Apel bezocht en daarbij verschillende boetes ontving, heeft enkele migranten ondervraagd over hun verwachtingen.
Een van hen, Youssouf, stelde opmerkelijk hoge eisen: naast voedsel en huisvesting verwacht hij ook financiële zekerheid en auto’s. Een andere Afrikaanse migrant had vergelijkbare wensen.
Een Algerijnse man, die zijn eigen land als ‘geweldig’ beschreef, motiveerde zijn keuze voor Nederland door te zeggen dat hij naar een beter land wilde.
Aan het einde van de reportage werd een Tunesische jongeman geïnterviewd, die graag met een verblijfsvergunning naar zijn thuisland wilde terugkeren om tussen beide landen te reizen.
Deze reportage werpt licht op de uiteenlopende verwachtingen en motivaties van migranten die naar Nederland komen.
Bovendien wordt het verhaal van Ibrahim belicht. Deze jonge Marokkaan kwam naar Europa met de hoop rijk te worden, maar werd uiteindelijk teleurgesteld door de realiteit.
Dit verhaal draagt bij aan de bredere discussie over migratie en integratie in Nederland.

Algemeen
Antwerpen geschokt: Passagier (76) komt om in bus na mesaanval – oproep aan getuigen

In Antwerpen heeft een zeer ernstig incident plaatsgevonden in een bus van De Lijn. Maandagmiddag is een reiziger om het leven gekomen na een aanval met een mes. Het parket heeft dit bevestigd. Getuigen meldden dat een persoon plotseling met een mes begon te zwaaien en te steken. Hierbij kwam een passagier van 76 jaar om het leven, en raakte een andere gewond. De buschauffeur is in shock. Volgens een buurtbewoner werd het dodelijke slachtoffer in de keel gestoken.
Details van de Aanval en Onmiddellijke Arrestatie
Het incident vond plaats om 14.30 uur in een bus, ter hoogte van de Ernest Claesstraat in Antwerpen. Twee gewonde passagiers werden naar het Cadixziekenhuis gebracht. De 38-jarige verdachte kon zeer snel na de feiten op de bus worden gearresteerd door het snelleresponsteam. Kim Bastiaens, woordvoerder van politiezone Antwerpen, bevestigt dat de omgekomen reiziger een willekeurig slachtoffer is. “De eerste gewonde is een passagier die tussenbeide gekomen is. De tweede gewonde is de buschauffeur die in shock is overgebracht naar het ziekenhuis,” aldus Bastiaens. Het gerechtelijk lab en de onderzoeksrechter kwamen ter plaatse voor onderzoek.
Kato Belmans van het parket vertelt dat het incident volgens de eerste informatie gebeurde bij het opstappen van de bus. De identiteit van de dader is nog niet bekendgemaakt. Een buurtbewoner die de aanval zag gebeuren, verklaarde: “De dader stak de man in zijn keel met een mes”. De Lijn werd om 14.35 uur ingelicht over het incident op buslijn 36, die in de richting van de Waaslandtunnel reed. Ter hoogte van de Lidl, aan halte IGLO, begon de dader plotseling met een mes uit te halen naar een willekeurige passagier, waarna de bus stopte.
Veiligheidszorgen op Buslijn 36
Dit incident is niet het eerste geweldincident op of in verband met buslijn 36. Vorig jaar werd een bus op deze lijn van buitenaf onder vuur genomen met een luchtdrukpistool, en er zijn diverse gevallen van vandalisme geweest. Ook chauffeurs hebben al te maken gehad met agressie. Het onderzoek naar de omstandigheden van de mesaanval is nog volop aan de gang, en voorlopig lijkt er geen concrete aanleiding te zijn geweest. Rond 18.30 uur was het sporenonderzoek afgerond.
De Lijn bekijkt samen met de exploitant van buslijn 36 wat er gedaan kan worden voor de veiligheid van de reizigers. De vervoersmaatschappij wacht het onderzoek van politie en parket af en geeft geen verdere informatie over het incident. Kim Bastiaens heeft een oproep gedaan aan getuigen om eventueel beeldmateriaal van het incident op buslijn 36 te delen.
De Belgische Transportarbeidersbond (BTB-ABVV) heeft alarm geslagen. “De situatie is onhoudbaar geworden,” aldus Tom Peeters, Adjunct Federaal Secretaris. Hij noemt buslijn 36 een “broeihaard van geweld”. “De buslijn, die al maanden gekenmerkt wordt door agressie en gewelddaden, is opnieuw het toneel geworden van een drama. Onze mensen zijn het beu. Het moment is aangebroken om rond de tafel te zitten en een duidelijke lijn uit te zetten voor de toekomst,” stelt Peeters. Ook een buurtbewoner reageerde ontzet: “Ik pak nooit meer de bus. Voor geen geld op de wereld. Waar houdt dit op? Ik wil hier weg”. Dit incident heeft geleid tot grote bezorgdheid over de veiligheid in het openbaar vervoer.
Dit bericht op Instagram bekijken