Connect with us

Algemeen

Mara (34): Ik wil niet op de kinderen van mijn broer passen!

Avatar foto

Geplaatst

op

Mara, een 34-jarige vrouw zonder kinderen, zit in een lastige situatie met haar familie. Toen haar broer en schoonzus haar vroegen om op hun twee jonge kinderen te passen tijdens een vakantie, besloot ze eerlijk te zijn: ze wilde het niet doen. Nu is de familie teleurgesteld, en Mara voelt de druk om haar grenzen te overschrijden, maar blijft bij haar beslissing.

Ik heb mijn eigen leven

Mara legt uit dat haar beslissing niets te maken heeft met een gebrek aan liefde voor haar neefje en nichtje. “Ik hou van die kinderen, maar oppassen is iets heel anders dan ze af en toe zien bij familie-etentjes,” zegt ze. “Het zijn handenbinders. Ze hebben constante aandacht nodig, en ik weet gewoon niet of ik dat aankan.”

Haar drukke baan en het verlangen naar vrijheid spelen ook een rol. “Ik heb mijn eigen leven en verantwoordelijkheden. Alleen omdat ik geen kinderen heb, betekent dat niet dat ik zomaar alles kan laten vallen om voor de kinderen van iemand anders te zorgen.”

Familiedruk en teleurstelling

Mara hoopte dat haar familie haar grenzen zou respecteren, maar dat bleek niet het geval. Haar broer reageerde boos en vroeg haar waarom ze niet gewoon wilde helpen. “Het voelde alsof hij verwachtte dat ik automatisch ‘ja’ zou zeggen, simpelweg omdat ik zijn zus ben.”

Haar ouders en andere familieleden voegden zich al snel bij de discussie. “Ze zeggen dingen als: ‘Maar het zijn toch je neefje en nichtje, dat kun je toch wel doen?’ Het voelt alsof ik de slechterik ben geworden omdat ik een keer nee heb gezegd.”

De emotionele impact

Sinds de afwijzing merkt Mara een verandering in haar familiebanden. “Mijn broer belt me minder, en tijdens familiebijeenkomsten hangt er een ongemakkelijke sfeer. Het voelt alsof ze allemaal vinden dat ik egoïstisch ben.” Dit maakt haar boos, maar ook verdrietig. “Ik begrijp waarom ze hulp nodig hebben, maar ik ben niet de juiste persoon om dat te geven.”

Mara stelde voor om een professionele oppas in te schakelen, maar haar broer wees dat idee af. “Hij zei dat het onpersoonlijk is om een vreemde op de kinderen te laten passen, terwijl ik beschikbaar ben. Dat voelt als extra druk.”

Balanceren tussen schuld en zelfzorg

Mara voelt zich schuldig, maar blijft vastberaden om haar grenzen te bewaken. “Ik zeg geen ‘nee’ uit gemeenheid of omdat ik niet wil helpen. Ik doe het voor mijn eigen welzijn. Als ik het toch zou doen, zou ik mezelf voorbijlopen, en dat kan ik niet toelaten.”

Ze hoopt dat haar familie uiteindelijk begrijpt dat haar keuze niet voortkomt uit een gebrek aan liefde, maar uit zelfzorg. “Het is oké om nee te zeggen, zelfs tegen familie. Dat betekent niet dat ik niet om ze geef.”

Een moeilijke maar noodzakelijke keuze

Voorlopig blijft de situatie gespannen, maar Mara blijft vasthouden aan haar beslissing. “Ik wil geen ruzie, maar ook niet mijn eigen welzijn opofferen om anderen tevreden te stellen. Soms moet je prioriteit geven aan jezelf, ook als dat betekent dat anderen teleurgesteld zijn.”

Mara’s verhaal benadrukt de moeilijke balans tussen familieverplichtingen en persoonlijke grenzen. Het laat zien dat ‘nee’ zeggen uit zelfzorg een daad van liefde kan zijn, zowel voor jezelf als voor de ander. Ze hoopt dat de spanningen uiteindelijk zullen afnemen en dat haar familie zal zien dat haar keuze niet uit onverschilligheid komt, maar uit de wens om trouw te blijven aan zichzelf.

Algemeen

Ophef over oude beelden van Rachel Hazes (11) en André Hazes (30): ‘Onwennig om te zien’

Avatar foto

Geplaatst

op

Gordon haalt fors uit naar André Hazes: “We blijven zijn muziek zingen, maar vergeten wat hij echt deed”

Tijdens een recent interview bij Yoursafe Radio zorgde Gordon voor de nodige opschudding. Wat begon als een luchtig gesprek over muziek en carrière, veranderde al snel in een gesprek vol rake uitspraken, waarin Gordon zijn ongezouten mening gaf over de verering van bepaalde artiesten in Nederland. Zowel Marco Borsato als André Hazes kwamen ter sprake, en vooral over de laatste was Gordon zeer uitgesproken.

Gordon sprak zijn verbazing uit over het feit dat Marco Borsato nog altijd nergens op de radio te horen is en vrijwel volledig uit de publieke belangstelling is verdwenen. En dat terwijl Borsato, benadrukte hij, nog niet eens officieel veroordeeld is. “Het is toch apart dat iemand meteen wordt gecanceld zonder dat er een uitspraak van de rechter is geweest,” zei Gordon kritisch. Tegelijkertijd ziet hij dat andere artiesten nog altijd massaal worden gevierd, ondanks controversiële zaken uit hun verleden.

Kritiek op de verering van André Hazes

Specifiek noemde Gordon het voorbeeld van André Hazes sr. Hoewel Hazes al jaren geleden 0verleed, wordt zijn muziek nog steeds uit volle borst meegezongen op evenementen zoals Holland Zingt Hazes. Volgens Gordon wordt er echter te gemakkelijk over het verleden van Hazes heen gestapt.

Gordon stelde dat het vreemd is dat Hazes nog steeds als nationale held wordt beschouwd, ondanks het feit dat zijn relatie met Rachel Hazes, die hij ontmoette toen zij nog piepjong was, bij nader inzien ongemakkelijke vragen oproept. In het gesprek refereerde Gordon aan eerdere interviews van Rachel, waarin zij zelf vertelde over haar jeugd en het begin van haar relatie met André.

Rachel Hazes over haar vroege band met André

Rachel Hazes heeft in het verleden openhartig gesproken over haar vroege kennismaking met de volkszanger. Tijdens een optreden van André werd zij, naar eigen zeggen, naar voren gehaald om samen het nummer Een Beetje Verliefd te zingen. Rachel was toen nog maar ongeveer twaalf jaar oud. “Eigenlijk heel apart, want je weet amper met twaalf jaar wat je zingt,” aldus Rachel in een eerder interview.

Later, toen Rachel 15 jaar oud was, werkte zij als oppas bij André Hazes thuis. Tijdens die periode ontstond er meer tussen hen dan alleen een vriendschappelijke band. Rachel vertelde hierover: “Ellen (de toenmalige vrouw van André) was niet thuis. Ik was naar bed gegaan en toen kwam André op een gegeven moment mijn slaapkamer binnen. Toen is er wel wat gebeurd. We hebben toen echt s*ks gehad. André was mijn eerste vriendje met wie ik de liefde heb bedreven.”

Hoewel Rachel destijds meerderjarig was, roept de manier waarop de relatie zich ontwikkelde – en vooral de vroege ontmoeting toen ze nog een kind was – vragen op over de machtsverhoudingen en ethiek van de situatie.

“Ik krijg er de rillingen van”

Gordon was tijdens het interview niet mals in zijn oordeel. “We staan allemaal te zingen bij Holland Zingt Hazes, maar niemand lijkt erbij stil te staan wat die man werkelijk heeft gedaan,” zei hij. Volgens Gordon is het hypocriet dat de Nederlandse samenleving sommige artiesten op een voetstuk plaatst, terwijl hun gedragingen onder de mat worden geveegd.

“In mijn ogen is het bizar dat we hem blijven eren. Ik krijg echt de rillingen als ik bedenk dat hij een relatie had met een vrouw die hij al kende toen ze nog bijna een kind was,” aldus Gordon. Hij benadrukte ook dat hij uit eigen ervaring weet dat André niet altijd even zachtzinnig was: “Ik heb hem Rachel gewoon zien slaan aan boord van een vliegtuig,” onthulde hij.

Beelden van jonge Rachel en André

De discussie rond dit onderwerp kreeg nog meer lading toen oude beelden opdoken van de eerste ontmoeting tussen Rachel en André. In die video’s is een jonge Rachel te zien die samen met André op het podium staat. Volgens de berichten was Rachel toen ongeveer elf of twaalf jaar oud en André al begin dertig.

Deze beelden zijn opnieuw viraal gegaan op sociale media en roepen bij veel mensen een gevoel van ongemak op. Het is moeilijk te rijmen met de heldenstatus die Hazes nog steeds heeft in Nederland. Veel kijkers geven aan dat ze het moeilijk vinden om de beelden te zien zonder zich ongemakkelijk te voelen, vooral nu de context bekend is.

De dubbele moraal in Nederland

Gordon wijst erop dat de situatie rond André Hazes een pijnlijk voorbeeld is van dubbele standaarden. “Als dit vandaag de dag zou gebeuren, zou iemand als André Hazes direct gecanceld worden. Maar omdat hij een icoon is, halen we onze schouders op,” aldus Gordon.

De entertainer vraagt zich hardop af waarom er zo’n verschil wordt gemaakt. “We kunnen niet aan de ene kant mensen publiekelijk kapotmaken en aan de andere kant iemand blijven vereren die zich schuldig heeft gemaakt aan gedrag dat vandaag de dag onacceptabel zou zijn.”

Volgens Gordon is het belangrijk dat we als samenleving eerlijk blijven over het verleden, ook als het gaat om mensen die we ooit hebben bewonderd. “Je kunt iemands muzikale talent erkennen, maar je moet ook niet je ogen sluiten voor de dingen die niet door de beugel konden,” benadrukt hij.

Publieke reacties verdeeld

De uitspraken van Gordon zorgden zoals verwacht voor verdeelde reacties. Sommige luisteraars prezen hem voor zijn openheid en durf om een ongemakkelijk onderwerp aan te kaarten. Anderen vonden dat hij “oude koeien uit de sloot haalde” en dat het verleden van Hazes geen invloed zou moeten hebben op hoe zijn muziek wordt beleefd.

Toch lijkt de discussie die Gordon aanzwengelde steeds breder gevoerd te worden. Zeker nu er meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag binnen de entertainmentwereld, gaan steeds meer stemmen op om ook kritisch te kijken naar het verleden van geliefde iconen.

Eerlijkheid boven alles

Gordon sloot het gesprek bij Yoursafe Radio af met de oproep om eerlijker te zijn over de mensen die we bewonderen. “Het is niet erg om iemand te bewonderen om zijn muziek, maar wees ook niet blind voor de hele mens. Laten we stoppen met het idealiseren van figuren als hun daden daar niet bij passen,” zei hij.

Voorlopig lijkt de discussie rondom André Hazes, zijn nalatenschap en de manier waarop we omgaan met iconen uit het verleden nog niet voorbij. En als het aan Gordon ligt, is dat maar goed ook: “We moeten blijven nadenken over wie we op een voetstuk plaatsen — en waarom.”

Lees verder