Algemeen
Horeca woedend: Rookverbod nu ook op terrassen – ‘Moeten wij politieagent spelen? Kan niet eens meer m’n peukie rustig roken!
Een nieuwe maatregel in het regeerakkoord zorgt voor onrust binnen de horecasector. Vijftien jaar na het rookverbod in binnenruimtes wordt het nu ook verboden om te roken op terrassen en in speciale rookruimtes. Horecaondernemers reageren bezorgd en vrezen dat deze nieuwe regelgeving negatieve gevolgen zal hebben voor hun zaak.
Onvrede binnen de sector
Veel horeca-uitbaters zien de maatregel als moeilijk uitvoerbaar. Zij stellen dat het handhaven van een rookverbod op terrassen extra druk legt op het personeel, dat zich nu ook moet bezighouden met het aanspreken van rokende klanten. “Dit zal ons weer geld kosten en het valt amper te controleren,” aldus een café-eigenaar. “Moeten wij nu agent spelen op ons eigen terras?”
De horeca klaagt dat het al te maken heeft met tal van regels en extra beperkingen, en vreest dat dit rookverbod de klantenervaring negatief beïnvloedt. “Mensen komen naar het terras om te ontspannen, en voor sommigen hoort een sigaret daarbij. Als we hen dat ook verbieden, gaan ze misschien ergens anders naartoe.”
Daarnaast wijzen horecaondernemers erop dat terrassen vaak in de openlucht zijn, waardoor de impact van sigarettenrook op niet-rokers minimaal zou zijn. “Roken op een overdekt terras kan ik begrijpen, maar in de open lucht? Dit gaat te ver,” zegt een restauranthouder.
Politieke achtergrond
Minister Vandenbroucke, een van de voorstanders van het nieuwe verbod, benadrukt dat de maatregel is bedoeld om de volksgezondheid te beschermen en de normalisering van roken verder tegen te gaan. Volgens hem is het een logische volgende stap in de strijd tegen tabaksgebruik. “We willen een gezondere omgeving creëren voor iedereen,” zegt hij. “Niet-rokers moeten niet worden blootgesteld aan schadelijke rook, ook niet op terrassen.”
Voorstanders van het verbod vinden het een vooruitgang op het gebied van volksgezondheid. “De horeca heeft destijds ook moeite gehad met het rookverbod binnen, maar uiteindelijk is dat geaccepteerd,” stelt een woordvoerder van een anti-rookorganisatie. “Dit is gewoon de volgende stap.”
Toch blijven horecaondernemers sceptisch. Ze stellen dat roken in de buitenlucht minder schadelijk is voor omstanders en betwijfelen of dit nieuwe verbod daadwerkelijk het gewenste effect zal hebben. Sommigen vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met hoe ondernemers hun zaak runnen. “Laat het aan ons over om te beslissen of we een rookvrij terras willen of niet,” zegt een restauranteigenaar.
Handhaving en mogelijke gevolgen
De handhaving van dit nieuwe verbod roept ook vragen op. Wie zal controleren of klanten zich aan de regels houden? Gaat dit extra werk betekenen voor de politie, of moeten horecamedewerkers zelf boetes uitdelen? Er is nog onduidelijkheid over hoe streng het verbod gehandhaafd zal worden en welke sancties overtreders riskeren.
Daarnaast wordt gevreesd dat het rookverbod invloed zal hebben op het aantal bezoekers. Sommige ondernemers denken dat rokers minder snel een café of restaurant zullen bezoeken als ze helemaal niet meer mogen roken. “We willen geen klanten verliezen aan dit soort regelgeving,” zegt een caféhouder. “En hoe ga je dit handhaven? Moet ons personeel straks ruzie maken met klanten die toch roken?”
Ook klanten hebben gemengde gevoelens over de maatregel. “Ik rook zelf niet, maar als ik op een terras zit, heb ik er geen last van als iemand een eindje verderop rookt,” zegt een vaste terrasbezoeker. Anderen vinden juist dat het verbod bijdraagt aan een prettigere terraservaring zonder rookoverlast.
Toekomstperspectief
Ondanks de kritiek lijkt het erop dat het rookverbod op terrassen en in rookruimtes definitief doorgaat. De horecasector hoopt dat er nog ruimte is voor dialoog en dat er eventueel uitzonderingen of alternatieven worden overwogen. Sommigen pleiten voor speciale rookzones op terrassen om zowel rokers als niet-rokers tegemoet te komen.
Voor nu blijft het afwachten hoe de nieuwe maatregel in de praktijk zal worden geïmplementeerd en welke impact het zal hebben op zowel de horeca als de klanten. “We hopen dat er naar ons geluisterd wordt,” zegt een restauranteigenaar. “Anders zitten we straks met boze klanten en dalende inkomsten, terwijl we al genoeg uitdagingen hebben.”

Actueel
Suzan al véél langer zwanger dan gedacht?! Fans in shock na opvallende onthulling van Suzan en Freek
