Algemeen
Alarm over ’s werelds grootste ijsberg dubbel zo groot als Londen die voor het eerst in 30 jaar beweegt

Het grootste ijsberg ter wereld, genaamd A23a, staat op het punt los te komen van de Antarctische watergrenzen. Deze ijsberg, die zich in 1986 afsplitste van de Antarctische kustlijn, was meer dan 30 jaar vastgehecht aan de oceaanbodem. Echter, onlangs is de enorme ijsplaat onthecht van de Weddellzee en drijft nu met een opmerkelijke snelheid.
Deze ijsmassa, beter te omschrijven als een ijseiland dan als een ijsberg, is tweemaal zo groot als Groot-Londen en beslaat een oppervlakte van 1.500 vierkante mijl. A23a, die 37 jaar geleden afbrak van het Filchner-ijsplateau van het Witte Continent, is niet alleen bekend vanwege zijn breedte, maar ook vanwege zijn dikte. Met een diepte van ongeveer 400 meter overtreft het zelfs de London Shard (309,6 m) en wolkenkrabber 22 Bishopsgate (278 m).
In de afgelopen maanden werd A23a voortgestuwd door sterke winden en snelle stromingen. Interessant is dat de ijsberg nu langs de noordpunt van het Antarctisch Schiereiland drijft en mogelijk op weg is naar Brits grondgebied. Dr. Andrew Fleming, een expert in remote sensing van het British Antarctic Survey, deelde zijn inzichten over deze massa. Hij merkte op dat de ijsberg mogelijk door huidige oceaanstromingen wordt voortgestuwd richting de Zuid-Atlantische ‘IJsbergsteeg’.
Deze ‘steeg’ loopt van de kust van Labrador tot de zuidoostkust van het eiland Newfoundland. Vanaf daar heeft A23a de kans om te drijven naar het Britse overzeese gebied van Zuid-Georgië, gelegen ongeveer 1.340 mijl ten oosten van Argentinië’s Cabo Virgenes. Het eiland is de thuisbasis van miljoenen pinguïns, zeevogels en zeehonden. Als de ijsberg daar strandt, kan het een enorme impact hebben op het dierenleven, omdat het mogelijk foerageerroutes kan verstoren en volwassen dieren kan verhinderen om hun jongen te voeden.
Toch is het niet allemaal slecht nieuws. Als de ijsberg uiteindelijk smelt, zal het mineralenstof vrijkomen – een bron van essentiële voedingsstoffen voor organismen in oceaanvoedselketens. Dr. Catherine Walker van het Woods Hole Oceanographic Institution merkte op dat deze ijsbergen in veel opzichten levenschenkend zijn en de oorsprong vormen van veel biologische activiteit. Walker, die geboren is in het jaar dat A23a werd gevormd, voelt een speciale band met de ijsberg en zegt dat deze er altijd voor haar is geweest.

Algemeen
Eros en Soumaya uit ‘Huis Gemaakt’ nemen ingrijpende beslissing over Ashley en Emiel: “We doen dit bewust”

Eros en Soumaya winnen Huis Gemaakt en trekken meteen in hun droomwoning: “Dit huis vertelt ons verhaal”
De grote finale van het populaire VTM-programma Huis Gemaakt zorgde voor kippenvel, ontlading én ontroering. In een zinderende eindstrijd tussen twee koppels wisten Eros en Soumaya de overwinning binnen te halen. En dat niet alleen: amper een week na de uitzending zijn ze al verhuisd naar hun volledig afgewerkte woning in Haasdonk.
Van televisiemoment naar nieuwe start
Nog voor de finale-aflevering goed en wel was uitgezonden, stonden de koffers van Eros en Soumaya al klaar. Het koppel verloor geen tijd en nam meteen hun intrek in hun nieuwe thuis. “Omdat het huis tijdens de opnames al grotendeels instapklaar werd opgeleverd, konden we snel schakelen,” vertellen ze dankbaar.
Wat voor veel mensen voelt als een onbereikbare droom, werd voor hen plots werkelijkheid. “De eerste nacht was zo onwerkelijk. Alles wat we maandenlang hebben opgebouwd, staat hier nu écht. Elk hoekje heeft een verhaal.”
Een woning met een ziel
Het huis in Haasdonk is voor Eros en Soumaya veel meer dan bakstenen en een dak. Het is een tastbaar bewijs van doorzettingsvermogen, liefde en teamwerk. “We hebben letterlijk elke centimeter zelf mee helpen realiseren. En nu mogen we het ons thuis noemen,” zegt Eros trots.
Terwijl andere deelnemers nog bezig zijn met de laatste verbouwingen, genieten Eros en Soumaya al van een woning waar comfort en herinnering samensmelten. “Het is fijn om te weten dat we nu gewoon kunnen leven. Maar we vergeten het parcours niet.”
Verdriet en verbondenheid
De overwinning kwam natuurlijk niet zonder bittersweet randje. Want voor Ashley en Emiel, het andere finalekoppel, eindigde het avontuur zonder sleutel in handen. En dat laat Eros en Soumaya niet onberoerd.
“We voelen echt met hen mee,” zegt Soumaya in een gesprek met Story. “We geven hen nu even de ruimte, maar willen hen zeker uitnodigen — samen met de andere koppels — voor een gezellige barbecue in onze tuin.” Daarmee hopen ze de vriendschap uit te bouwen die tussen de deelnemers is ontstaan.
Verbonden door ervaring
Hoewel er na het programma niet met iedereen evenveel contact is gebleven, voelt Soumaya nog steeds een sterke band. “Wat we samen hebben doorgemaakt, dat kán je niet uitleggen. Je moet het zelf meegemaakt hebben. En dat gevoel verbindt.”
Voor het koppel is het dan ook belangrijk dat Huis Gemaakt niet eindigt als een televisieproject, maar als het begin van een blijvende vriendschap. “Of je nu met de hoofdprijs naar huis gaat of niet, we zijn allemaal gegroeid. We hebben allemaal onze grenzen verlegd.”
Elke muur vertelt een verhaal
De woning van Eros en Soumaya ademt herinneringen. Van de zenuwslopende jurybezoeken tot de euforie van gewonnen uitdagingen: alles leeft voort in het huis zelf. “Als we door de hal lopen, herinneren we ons dat eerste weekend van sloopwerken. In de keuken horen we nog de discussies over tegels,” zegt Eros glimlachend.
Het huis is een soort dagboek geworden — een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. “We hebben hier niet alleen muren gebouwd, maar ook ons leven.”
Blik op de toekomst
Nu het televisie-avontuur is afgerond, richten Eros en Soumaya zich op een nieuw hoofdstuk. Ze willen hun thuis verder inrichten, genieten van rust, en hopelijk ook de andere kandidaten opnieuw verwelkomen. “We hopen dat dit huis een plek wordt waar vriendschappen verder groeien.”
De geplande barbecue is daar het perfecte begin van. “Het voelt goed om iets terug te doen,” zegt Soumaya. “We weten hoe het voelt om alles te geven, en ook hoe het voelt om geraakt te worden door de verhalen van anderen. Daarom zeggen we nu ook: we zijn allemaal op onze eigen manier winnaars.”