Connect with us

Algemeen

De geheimen achter deze mensgrote vliegende wonderen onthuld

De reusachtige Filipijnse vliegende hond, met een spanwijdte bijna zo groot als Tom Cruise, is een indrukwekkend gezicht als hij door de lucht zweeft. Met een slank, harig lijf dat de omvang van zijn vleugels benadrukt, lijkt deze megabat, als hij slaapt, op een vampier in zijn zwarte cape.

Fruitetende Giganten

Deze fruitetende megabat, een inheems soort uit de Filipijnen, is ongevaarlijk voor mensen en valt hen niet aan. Echter, door illegale jacht staan ze op de lijst van bedreigde diersoorten.

De eerste beelden van deze gigantische vleermuizen gingen viraal, omschreven als “vleermuizen op mensenmaat”. Dit bleek een misleidende beschrijving, die onnodige angst en verwarring veroorzaakte.

De Filipijnse vliegende hond, een van de grootste vleermuissoorten, heeft een spanwijdte van ongeveer 1,80 m. Zijn lichaam is tussen de 18 en 29 cm lang en weegt rond de 1,5 kg.

Nachtelijke Herbivoren Met een gouden harige kroon zijn deze nachtelijke planteneters voornamelijk op zoek naar voedsel zoals fruit, wortels en groenten.

Deze vleermuizen, uniek voor de Filipijnse jungles, leven vaak in kolonies van wel 10.000. Overdag hangen ze, aan hun geklauwde tenen, hoog in de bomen, vaak in gezelschap van kleinere familieleden.

Ecosysteemhelden

Anders dan veel andere vleermuissoorten, gebruiken ze geen echolocatie, maar vertrouwen op hun zicht en reuk. Ze spelen een cruciale rol in herbebossing in de Filipijnen door het verspreiden van vijgenzaden.

Bedreigingen voor Hun Voortbestaan

Deze soort lijdt onder de vernietiging van hun natuurlijke habitat en de jacht. Hun populatie is sinds 1986 met 50% afgenomen. Ze worden weliswaar beschermd door Filipijnse wetgeving, maar de handhaving schiet tekort.

Ondanks hun bedreigde status zijn deze vleermuizen niet mensenschuw. Ze verhuizen vaak naar veiligere, ontoegankelijke gebieden.

Opvallende Intelligentie

Onderzoek toont aan dat deze vliegende honden snel leren en een goed geheugen hebben. Ze kunnen zelfs worden getraind om hendels te bedienen voor beloningen.

Misverstanden over Vleermuizen

Hoewel hun fysieke kenmerken soms angst opwekken, zijn slechts 3 van de 1.300 vleermuissoorten bloeddrinkers. Filipijnse vliegende honden zijn eigenlijk best schattig!

Laten we dit verhaal delen en het bewustzijn vergroten over deze bedreigde, onschuldige dieren.