Connect with us

Algemeen

Catherine Keyl haalt uit naar Chantal Janzen: ‘Haal die Afschuwelijke griet van de tv dit lijkt nergens op!’

Avatar foto

Geplaatst

op

Catherine Keyl begrijpt niet waarom Chantal Janzen ervoor heeft gekozen om een programma als De Golden Bachelor te maken. Ze vindt het geen fijne televisie om naar te kijken en noemt het zelfs ‘vreselijk’. “Het is gewoon een verdienmodel,” aldus Keyl. Volgens haar verschuilt Chantal zich de laatste tijd achter de betaalmuur van Videoland, waar geen kijkcijfers bekend zijn. Dit biedt haar de mogelijkheid om zonder al te veel kritiek of druk te werken.

Voor het streamingplatform van RTL heeft Chantal nu De Golden Bachelor gemaakt, een datingprogramma waarin een oudere man op zoek gaat naar een partner. De eerste aflevering werd uitgezonden op RTL 4, maar wist niet veel kijkers te trekken. Met slechts 332 duizend kijkers en een marktaandeel van 6,9 procent in de doelgroep, werd de show geen groot succes.

Povertjes en vernederend

Catherine Keyl had ook niet verwacht dat het programma goed zou scoren. Zij vindt dit soort televisie ‘povertjes’. “Ik denk: die arme vrouwen. Het is toch verschrikkelijk om zo gekeurd te worden? Je kunt net zo goed een paardenmarkt houden,” zei ze in de talkshow Renze.

Haar kritiek richt zich vooral op de manier waarop vrouwen in het programma worden gepresenteerd. “Het is gewoon een parade waarin ze moeten laten zien waarom ze de beste keuze zouden zijn. Daar voel ik me heel ongemakkelijk bij.”

Carrie ten Napel, die ook aan tafel zat, probeerde het programma te verdedigen. “Ja, maar die vrouwen weten waar ze aan beginnen. Ze geven zichzelf vrijwillig op,” merkte ze op.

Maar Catherine blijft erbij: “Dat doet er niet toe. Ik kijk nooit naar dit soort datingprogramma’s, want ik vind het gewoon gênant. Maar dat neemt niet weg dat dit natuurlijk gewoon een commercieel verdienmodel is.”

De aantrekkingskracht van ongemakkelijke televisie

Presentator Renze Klamer probeerde uit te leggen waarom dergelijke programma’s toch populair blijven. “We kijken allemaal graag naar anderen die op zoek zijn naar liefde. Het is herkenbaar, ongemakkelijk en daarom blijkbaar steeds weer nodig.”

Catherine kon zich daar niet in vinden en bleef haar punt maken. Ze vindt dat televisie ook een bepaalde verantwoordelijkheid heeft en dat dergelijke programma’s niet bijdragen aan een positieve beeldvorming over daten op latere leeftijd. “Er zijn steeds meer vijftigplussers die prima gelukkig zijn in hun eentje. Ik ben daar een voorbeeld van,” zei ze.

Renze kon het niet laten om haar liefdesleven ter sprake te brengen. “Ben je helemaal nooit aan het daten?” vroeg hij.

Catherine lachte en gaf toe dat ze het ooit had geprobeerd. “Ik heb het geloof ik twee keer gedaan. De ene man zei: ‘Ik vind je niks’, en de andere vond dat ik te ver weg woonde. Toen ben ik er maar mee gestopt.”

Online dating geen succes

Renze wilde weten hoe ze deze mannen had ontmoet. “Hoe kwam je met hen in contact als ze zo ver weg woonden?” vroeg hij.

Catherine antwoordde luchtig: “Ja, gewoon via online daten. e-Matching. Dit is nu geloof ik onbedoeld reclame.”

Renze reageerde verbaasd: “Is dat niet voor hoger opgeleiden?”

Catherine knikte. “Ja, precies. Ik dacht: misschien kom ik daar iemand tegen met wie ik een goed gesprek kan voeren. Maar dat gebeurde niet, dus ik ben er meteen weer mee gestopt. Ik geloof meer in spontane ontmoetingen in het echte leven.”

‘Gezeur over mijn vrijgezellenstatus’

Wat haar het meest irriteert, is dat mensen haar vrijgezellenstatus altijd ter sprake brengen. “Jij zegt ook net: ‘Je hebt nóg geen partner.’ Dat is zo’n standaardopmerking,” verzuchtte ze. “Elke keer als ik ergens kom, vraagt iemand ernaar. Zelfs Harry Mens doet dat. Elke uitzending weer: ‘En hoe is het nou met de mannen?’ Gezeur!”

Ze wil graag dat men accepteert dat je als alleenstaande ook gelukkig kunt zijn. “Mensen denken altijd dat je iemand nodig hebt om compleet te zijn, maar dat is niet waar. Je kunt prima gelukkig zijn in je eentje.”

Ondertussen is De Golden Bachelor nog steeds te bekijken via Videoland, maar Catherine zal er in ieder geval geen fan van worden.

 

Algemeen

Vrouw strijdt voor recht om topless te mogen werken net als haar mannelijke collega’s: “Waarom zij wel en ik niet?”

Avatar foto

Geplaatst

op

De discussie over gendergelijkheid en gelijke rechten op de werkvloer is al eeuwenoud en blijft een actueel maatschappelijk debat. Een Australische hovenier heeft recentelijk voor opschudding gezorgd met haar standpunt over wat zij als een dubbele standaard ziet: waarom mogen mannen zonder shirt werken in de hitte, terwijl vrouwen dat niet mogen? Haar video op sociale media heeft wereldwijd reacties uitgelokt en zet aan tot nadenken over de vraag: is dit een kwestie van gelijke rechten of speelt professionaliteit op de werkvloer hier een grotere rol?

De Werkomstandigheden en de Dubbele Standaard

Iedereen die buiten werkt, weet hoe zwaar extreme hitte kan zijn. Op warme zomerdagen in landen als Australië, waar temperaturen vaak boven de 40 graden Celsius uitkomen, is het werken in de volle zon een enorme fysieke uitdaging. Bouwvakkers, houthakkers en wegwerkers zonder shirt waren vroeger een alledaags gezicht. Hoewel dat tegenwoordig minder vaak voorkomt door striktere kledingvoorschriften en veiligheidsnormen, is het nog steeds niet ongebruikelijk dat mannen hun shirt uittrekken om af te koelen.

Shianne Fox, die op sociale media bekendstaat als The Bikini Tradie, is een vrouwelijke hovenier uit Sydney. Op een snikhete werkdag in Australië besloot ze haar frustratie te delen in een TikTok-video waarin ze stelde dat het onrechtvaardig is dat mannen wel zonder shirt mogen werken en vrouwen niet. “Het is vandaag een verzengend hete dag en ik ben degene die mijn shirt aan moet houden, terwijl de mannen gewoon zonder werken. Dat is een dubbele standaard, het is seksistisch en ik ben er klaar mee,” zegt ze in haar video.

Fox werd door haar werkgever verteld dat ze haar shirt niet mocht uitdoen, terwijl haar mannelijke collega’s dit wel deden. Het argument? Dat het afleidend zou zijn en niet zou passen binnen de professionele normen. Haar video ging razendsnel viraal en zorgde voor verhitte discussies over gendergelijkheid op de werkvloer.

Gendergelijkheid of Gaat Dit te Ver?

Fox benadrukt dat haar standpunt niet alleen over haar persoonlijke situatie gaat, maar een groter probleem aankaart. “Waarom zou het afleidend zijn? Iedereen heeft borsten, dat is iets natuurlijks,” vertelde ze aan News.au.com. Ze benadrukt dat haar kledingkeuze – vaak bestaande uit een bikinitop vanwege de hitte – haar productiviteit niet beïnvloedt. Voor haar is het een kwestie van gelijke rechten en eerlijke behandeling. “Ik wil simpelweg dezelfde rechten als mijn mannelijke collega’s. Als zij zonder shirt mogen werken in deze hitte, waarom ik dan niet?”

Toch is haar standpunt niet zonder controverse. Tegenstanders wijzen op maatschappelijke normen en het belang van professionaliteit. In veel sectoren gelden kledingvoorschriften niet alleen vanwege veiligheidsredenen, maar ook om een bepaald imago te handhaven. De vraag is dan ook: moeten werkplekken zich aanpassen aan de veranderende tijdsgeest, of blijven traditionele normen gelden?

Verdeelde Reacties: Steun en Kritiek

Fox’ video heeft duizenden reacties opgeleverd, en de meningen lopen sterk uiteen. Velen steunen haar boodschap over gendergelijkheid en prijzen haar moed om een taboe te doorbreken. Anderen vinden echter dat haar aanpak afbreuk doet aan de professionaliteit van haar vakgebied.

Een vrouwelijke vakvrouw reageerde: “Ze spreekt niet namens ons. Ze laat serieuze vakvrouwen er slecht uitzien.” Een ander voegde toe: “We hebben als vrouwen hard gewerkt om serieus genomen te worden in deze sector. Dit helpt daar niet bij.”

Aan de andere kant zijn er ook veel mannen die Fox steunen. Sommigen vinden dat gelijke rechten betekenen dat iedereen dezelfde vrijheid moet hebben. “Waarom niet? Als het voor mannen mag, dan ook voor vrouwen,” schreef een volger.

Toch is er ook een meer spottende ondertoon te horen in sommige reacties. Een criticus reageerde met: “Er is toch vast een airco in de keuken?” – een seksistische opmerking die het probleem alleen maar verder blootlegt.

De Grotere Kwestie: Genderrollen in Mannelijke Beroepen

Terwijl de discussie rond Fox doorgaat, blijft de realiteit dat vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn in fysiek zware beroepen. Een onderzoek van Deloitte in 2023 liet zien dat de verhouding tussen mannen en vrouwen in deze sector 12:1 is. Dit roept de vraag op: moeten vrouwen strijden voor topless-gelijkheid, of is de echte uitdaging het doorbreken van de mannelijke dominantie in deze industrie?

Fox hoopt dat haar openheid andere vrouwen zal inspireren om ook voor een vak in de bouw of hoveniersector te kiezen. “Misschien motiveer ik andere vrouwen om de stap te zetten en deze branche in te gaan.”

Wat Zegt de Wet?

In veel landen zijn er geen specifieke wetten die verbieden dat vrouwen topless werken, maar werkplekken hanteren vaak hun eigen kledingvoorschriften. In Australië vallen werkplekkledingregels onder de Work Health and Safety Regulations. Deze voorschriften vereisen dat werkgevers kledingvoorschriften vaststellen die passen bij de aard van het werk en de veiligheidsrisico’s.

Hoewel Fox een punt heeft als het gaat om gelijke behandeling, kunnen werkgevers nog steeds eisen dat alle medewerkers bepaalde kleding dragen – ongeacht geslacht. Dit betekent dat hoewel haar eis voor gelijkheid op papier logisch lijkt, het in de praktijk niet eenvoudig toe te passen is.

Wat Betekent Dit voor de Toekomst?

Fox heeft laten weten dat ze zich niet laat ontmoedigen door de kritiek en blijft met plezier werken in haar vakgebied. “Mensen denken dat je als vrouw in deze branche veel te verduren krijgt, maar als je je staande houdt, word je gerespecteerd.”

De discussie die ze heeft aangewakkerd, zal echter niet snel verdwijnen. De vraag of vrouwen dezelfde rechten zouden moeten hebben als mannen als het gaat om werken zonder shirt, blijft een onderwerp van debat. Terwijl sommigen vinden dat dit een belangrijke stap is in de richting van gendergelijkheid, zien anderen het als een ongepaste strijd die afleidt van de grotere uitdagingen waar vrouwen in deze industrie mee te maken hebben.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Bikini tradie (@thebikinitradie)

Conclusie: Eerlijke Behandeling of Traditionele Normen?

Het debat over de kledingvoorschriften op de werkvloer raakt aan bredere thema’s van gendergelijkheid, professionele normen en maatschappelijke verwachtingen. Shianne Fox heeft met haar video een wereldwijde discussie op gang gebracht en de aandacht gevestigd op een vraag die velen zich nog nooit hadden gesteld: als mannen zonder shirt mogen werken in de hitte, waarom vrouwen dan niet?

Aan de ene kant is er de roep om gelijke behandeling, waarbij Fox en haar medestanders stellen dat vrouwen dezelfde vrijheid zouden moeten hebben als mannen. Aan de andere kant staat het argument van professionaliteit en maatschappelijke normen, waarbij tegenstanders vinden dat werkplekken een bepaalde uitstraling moeten behouden.

Wat de uitkomst van deze discussie ook zal zijn, één ding is zeker: Fox heeft een belangrijk gesprek gestart over gendergelijkheid in fysiek zware beroepen. En of ze nu gelijk krijgt of niet, ze heeft een punt aangekaart dat nog lang zal blijven nazinderen in het maatschappelijke debat.

Lees verder