Connect with us

Algemeen

Deze buitenaardse worm zorgt momenteel voor paniek: bekijk de bizarre beelden!

Avatar foto

Geplaatst

op

In de afgelegen regenwouden van Zuidoost-Azië beweegt een vreemd schepsel zich over de grond, waardoor het de aandacht trekt van zowel biologen als natuurliefhebbers: Gorgonorhynchus repens, een vertegenwoordiger van de snoerwormen.

Beelden van zijn eetgewoonten verspreiden zich snel viraal vanwege zijn unieke uiterlijk en fascinerende gedrag. Deze mysterieuze worm heeft de focus van wetenschappelijke nieuwsgierigheid en onderzoek weten te vangen.

Een video circuleert al geruime tijd online waarin de bizarre worm een melkachtige substantie op de hand van een man slingert. Miljoenen mensen hebben de video al bekeken, en het is inmiddels viraal gegaan op Twitter.

Vaak aangeduid als levende fossielen, vertegenwoordigen deze wezens een schakel tussen geleedpotigen (insecten, spinnen en schaaldieren) en ringwormen (gesegmenteerde wormen).

Het meest fascinerende aspect van de Gorgonorhynchus repens is ongetwijfeld zijn voedingsgedrag. Met behulp van speciale mondaanhangsels, bekend als orale papillen, slingert de Gorgonorhynchus repens een kleverige afscheiding naar zijn prooi om insecten en andere kleine ongewervelde dieren te vangen.

Nadat het slachtoffer is gevangen, nadert de worm zijn onbeweeglijke prooi en injecteert spijsverteringsenzymen om de interne weefsels vloeibaar te maken, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geconsumeerd.

De Gorgonorhynchus komt voor in Bermuda, en een verwant geslacht, Dendrorhynchus, is in China waargenomen. Deze wormen zijn zeldzaam, zelfs op Bermuda, waar het mariene milieu uitgebreid is bestudeerd, zijn ze slechts een handvol keren ontdekt.

Deskundigen weten niet hoe oud de wormen eigenlijk zijn, omdat ze zacht van lichaam zijn en geen botten hebben, waardoor ze vrijwel geen sporen achterlaten in het fossielenbestand.

Hoewel dit specifieke soort zeldzaam is, zijn snoerwormen overal ter wereld te vinden. Een opmerkelijke soort is de “Langste Snoerworm” (Lineus longissimus), die wel 30 meter lang kan worden. “Veel mensen denken dat de blauwe vinvis het grootste dier ter wereld is”, zegt Kvist. “In werkelijkheid is de nemertine het langste dier ter wereld.”

Algemeen

Ruzie op straat in Groningen loopt uit de hand – omstander grijpt in: “Hé, doe eens even normaal!”

Avatar foto

Geplaatst

op

ruzie loopt volledig uit de hand

Iedere relatie kent z’n ups en downs. Dat is gewoon de realiteit. Als je samenleeft of veel tijd doorbrengt met iemand, bots je nou eenmaal weleens. Een felle discussie, een ruzietje, of zelfs een flinke woordenwisseling hoort erbij. Maar… er is één keiharde grens die je nóóit mag overschrijden. En dat is fysiek worden. Handen thuis houden, altijd.

En juist dat ging gruwelijk mis in een situatie die nu keihard viraal gaat op sociale media.

Openbare ruzie loopt volledig uit de hand

Wat begon als een verhitte discussie tussen een stel op straat, escaleerde razendsnel tot iets veel ernstigers. Ooggetuigen zagen hoe een man – zichtbaar geagiteerd – tegenover zijn vriendin stond te schreeuwen. Hij kon zijn woede nauwelijks verbergen. Zijn lichaamstaal zei eigenlijk al genoeg: opgetrokken schouders, woeste blikken, zenuwachtige handgebaren. De sfeer was om te snijden.

Zij probeerde nog rustig te blijven. Je ziet haar kalm praten, met open handen, niet schreeuwen. Maar hij wilde daar niks van weten. Hij liet haar amper uitpraten, stond bovenop haar en begon haar op een bepaald moment gewoon vast te pakken. Niet zachtjes, niet liefdevol. Nee, hij duwde haar hardhandig. En toen was de maat vol.

Van woorden naar daden – en dat is de grens

Wat deze man blijkbaar vergat, is dat hij niet alleen was. W

ant ja, dit gebeurde gewoon op straat, met mensen erbij. En in een tijd waarin bijna iedereen een telefoon op zak heeft, werd het hele incident vastgelegd op camera.

Op het moment dat hij haar vastgreep en begon te duwen, zie je alles veranderen. De sfeer slaat om. Omstanders kijken geschrokken toe. Maar één iemand bleef niet toekijken. En dat is precies wat dit verhaal zo bijzonder maakt.

“Hé gast, dat doe je dus niet hè!”

Een omstander – wiens naam onbekend is, maar die op TikTok inmiddels wordt bestempeld als “de echte held van de dag” – besloot in te grijpen. Hij liep er recht op af, zonder te aarzelen. “Hé gast, dat doe je dus niet hè!” hoor je hem zeggen, luid en duidelijk. Zijn houding is vastberaden, maar niet agressief. Hij confronteert de man op een manier die meteen effect heeft.

En jawel: je ziet de agressor schrikken. Ineens is hij niet meer zo zelfverzekerd. Zijn borst zakt in, zijn ogen flitsen nerveus heen en weer. Hij probeert zich eruit te lullen, maar het kwaad is al geschied. Het moment is vastgelegd. De camera draait.

Viraal filmpje maakt diepe indruk

De video is inmiddels tienduizenden keren gedeeld op TikTok, Instagram en Facebook. En dat is niet voor niks. Het filmpje raakt een gevoelige snaar. Want hoe vaak zien we niet dat mensen wél iets zien gebeuren, maar niks doen? Hoe vaak hoor je achteraf: “Ja, ik zag het wel, maar ik wist niet wat ik moest doen…”?

In dit geval gebeurde het tegenovergestelde. Iemand greep wél in. En dat maakte het verschil. De vrouw – zichtbaar geschrokken, maar gelukkig niet gewond – werd opgevangen door andere omstanders. Sommigen boden een arm, anderen gewoon een luisterend oor. Maar het belangrijkste was: ze stond er niet alleen voor.

Relatieconflict of mishandeling?

Veel mensen reageren onder het filmpje met vergelijkbare woorden: “Dit is geen ruzie meer, dit is mishandeling.” En dat klopt. Ruzie maken kan, moet zelfs af en toe. Het is gezond om je mening te uiten, om frustraties te delen, om eens lekker tegen elkaar te roepen. Maar als je je partner moet vastgrijpen of duwen om je punt te maken? Dan zit je niet meer in een discussie. Dan ben je fout bezig. Keihard.

Fysiek worden in een relatie is altijd onacceptabel. Er is géén excuus. Geen “maar zij begon”, geen “ik had een slechte dag”, geen “ik verloor mezelf even”. Nee. Je handen thuis houden is de basis. Punt uit.

Wat kunnen we hiervan leren?

Dit incident zegt veel over de tijd waarin we leven. Aan de ene kant is het heftig om te zien dat dit soort dingen gebeuren. Dat een man op straat zijn vriendin duwt, voor het oog van de wereld. Maar aan de andere kant laat het ook zien hoe belangrijk het is dat we met z’n allen alert blijven. Dat we durven in te grijpen.

Want stel je voor dat die ene omstander níet had ingegrepen. Wat was er dan gebeurd? Was het geëscaleerd? Was zij nog meer gewond geraakt? We zullen het gelukkig nooit weten. Maar het feit dat hij opstond, dat hij iets deed – dat verdient alle lof.

Technologie legt alles bloot

In het verleden zouden dit soort situaties gewoon ongezien voorbij zijn gegaan. Een koppel maakt ruzie op straat, mensen kijken weg, niemand weet wat er precies gebeurde. Maar nu, in een tijd van smartphones en sociale media, blijft niets verborgen. En dat is maar goed ook.

Want deze beelden zorgen voor bewustwording. Voor discussie. Voor verandering.

Ja, het is confronterend om te zien. Maar het is ook noodzakelijk. Want hoe meer we dit soort gedrag zichtbaar maken, hoe kleiner de kans dat iemand ermee wegkomt. En hoe groter de kans dat slachtoffers geholpen worden.

Wat als jij iets ziet gebeuren?

Stel, je ziet op straat een koppel ruzie maken. Het wordt heftig. Je voelt aan alles: dit zit niet goed. Wat doe je dan?

👉 Bel 112 als je denkt dat iemand in gevaar is.
👉 Spreek iemand aan – als dat veilig is.
👉 Vraag omstanders om hulp.
👉 Film alleen als dat echt nodig is en je bewijs moet verzamelen.

Je hoeft geen superheld te zijn. Maar niets doen is ook geen optie.

Geen privézaak meer

Sommige mensen reageren onder de video met: “Dit is toch privé?” Of: “Misschien was het maar één keer.” Maar dat is precies waar het fout gaat. Fysiek geweld is nooit een privézaak. Zodra iemand wordt gekwetst – lichamelijk of emotioneel – is het een maatschappelijk probleem. En dan mag, nee móét, daar iets van gezegd worden.

Laat je stem horen

De discussie is losgebarsten. Wat vind jij? Heeft de omstander goed gehandeld? Of vind je dat we dit soort dingen niet op straat – laat staan online – moeten uitvechten?

Laat je mening horen op onze Facebookpagina. Reageer onder de video, deel je verhaal, of laat anderen weten wat jij zou doen in zo’n situatie. Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat dit soort gedrag niet genormaliseerd wordt.

Conclusie:
Ruzie hoort erbij in relaties, maar geweld niet. En als iemand de grens overschrijdt, dan moet dat benoemd worden. De held van dit verhaal? Dat is de man die wél opstond. Die wél wat zei. En die daarmee een voorbeeld stelt voor ons allemaal. 🧡

Bekijk de beelden hieronder en discussieer mee.
Samen staan we sterker – ook tegen geweld.

Lees verder