Algemeen
Deze buitenaardse worm zorgt momenteel voor paniek: bekijk de bizarre beelden!
In de afgelegen regenwouden van Zuidoost-Azië beweegt een vreemd schepsel zich over de grond, waardoor het de aandacht trekt van zowel biologen als natuurliefhebbers: Gorgonorhynchus repens, een vertegenwoordiger van de snoerwormen.
Beelden van zijn eetgewoonten verspreiden zich snel viraal vanwege zijn unieke uiterlijk en fascinerende gedrag. Deze mysterieuze worm heeft de focus van wetenschappelijke nieuwsgierigheid en onderzoek weten te vangen.
Een video circuleert al geruime tijd online waarin de bizarre worm een melkachtige substantie op de hand van een man slingert. Miljoenen mensen hebben de video al bekeken, en het is inmiddels viraal gegaan op Twitter.
Vaak aangeduid als levende fossielen, vertegenwoordigen deze wezens een schakel tussen geleedpotigen (insecten, spinnen en schaaldieren) en ringwormen (gesegmenteerde wormen).
Probably one of the most ‘alien-like’ species, the ribbon worm spits a living, tree-like proboscis to hunt it prey
[read more: https://t.co/ForVQbFfbY]
[📹 https://t.co/yE6Sa2sz64]pic.twitter.com/s71zUbNkvH— Massimo (@Rainmaker1973) June 14, 2023
Het meest fascinerende aspect van de Gorgonorhynchus repens is ongetwijfeld zijn voedingsgedrag. Met behulp van speciale mondaanhangsels, bekend als orale papillen, slingert de Gorgonorhynchus repens een kleverige afscheiding naar zijn prooi om insecten en andere kleine ongewervelde dieren te vangen.
Nadat het slachtoffer is gevangen, nadert de worm zijn onbeweeglijke prooi en injecteert spijsverteringsenzymen om de interne weefsels vloeibaar te maken, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geconsumeerd.
De Gorgonorhynchus komt voor in Bermuda, en een verwant geslacht, Dendrorhynchus, is in China waargenomen. Deze wormen zijn zeldzaam, zelfs op Bermuda, waar het mariene milieu uitgebreid is bestudeerd, zijn ze slechts een handvol keren ontdekt.
Deskundigen weten niet hoe oud de wormen eigenlijk zijn, omdat ze zacht van lichaam zijn en geen botten hebben, waardoor ze vrijwel geen sporen achterlaten in het fossielenbestand.
Hoewel dit specifieke soort zeldzaam is, zijn snoerwormen overal ter wereld te vinden. Een opmerkelijke soort is de “Langste Snoerworm” (Lineus longissimus), die wel 30 meter lang kan worden. “Veel mensen denken dat de blauwe vinvis het grootste dier ter wereld is”, zegt Kvist. “In werkelijkheid is de nemertine het langste dier ter wereld.”