Connect with us

Algemeen

De ware functie van het blauwe deel van een Gum: Niet voor peninkt!

Wie heeft er niet ooit een gum met een blauw gedeelte gebruikt, denkend dat het voor inkt was? Dit populaire schoolitem heeft eigenlijk een heel ander doel. Het blauwe gedeelte van de gum, ruwer dan het rode, wordt niet gebruikt om inkt te wissen. In feite is het ontworpen voor een specifiek soort papier.

De oorsprong van gummen gaat terug tot de 19e eeuw. Voorheen gebruikte men klei, roggebrood of kruimels om schrijffouten uit te wissen, totdat Edward Nairne in 1770 een gum uitvond van rubber, zwavel, kaolien en natuurlijke latex. Deze uitvinding verspreidde zich snel wereldwijd en onderging door de jaren heen verschillende verbeteringen.

In de 20e eeuw werden oliën en harsen toegevoegd om het product zachter te maken, geschikt voor fragiel papier. Speciale gummen voor het wissen van peninkt werden ook ontwikkeld. Maar wat is dan de functie van het blauwe gedeelte van de gum?

Het blauwe gedeelte van de gum is bedoeld voor hard en dik papier, zoals gekleurde kaarten die vaak worden gebruikt voor tekenen. Terwijl het witte gedeelte geschikt is voor lichtere papieren, is het blauwe deel bedoeld voor meer uitdagende oppervlakken of voor het verwijderen van hardnekkige potloodmarkeringen.

De samenstelling van harsen en pigmenten maakt het effectiever en duurzamer, al moet het voorzichtig gebruikt worden op dik papier om krassen en schade te voorkomen.

Wist jij al over deze specifieke toepassing van het blauwe gedeelte van een gum?