Connect with us

Algemeen

Dit is niet meer normaal: zoveel moet je binnenkort betalen om te pinnen

Door de voortdurende digitalisering neemt het gebruik van contant geld af, waardoor steeds minder mensen contant geld bij zich dragen.

In het dagelijks leven zien we een groeiende voorkeur voor het gemak en de snelheid van contactloos betalen met pinpassen of smartphones.

Deze trend wordt versterkt door de toename van locaties, waaronder pretparken en sommige geavanceerde supermarkten, die betalingen zonder contant geld accepteren.

Alleen elektronische betalingen zijn mogelijk op locaties waar dit bericht wordt weergegeven. Toch is deze overgang naar digitale betaalmethoden niet door iedereen positief ontvangen. Vooral veel ouderen, die de voorkeur geven aan het gebruik van contant geld, ondervinden problemen door deze verandering.

Deze verandering heeft ook financiële gevolgen. Klanten van ABN AMRO worden bijvoorbeeld geconfronteerd met kosten voor het opnemen van contant geld.

Als er meer dan 17.500 euro per jaar wordt opgenomen, wordt er een tarief van 5 euro per transactie in rekening gebracht, plus een percentage van 0,5% van het opgenomen bedrag.

Geld opnemen bij de geldautomaat in 2024

Met deze kostenstructuur kunnen de kosten voor het opnemen van 1000 euro al snel oplopen tot 10 euro. Voor studenten geldt deze regel al bij een jaarlijkse opname van 6000 euro.

Als je bij de Rabobank contant geld opneemt bij pinautomaten van andere aanbieders dan Geldmaat, wordt er een vast bedrag van 0,75 cent per opname in rekening gebracht.

Sommige banken overwegen om slechts één gratis geldopname per dag toe te staan. Deze veranderingen benadrukken een duidelijke trend:

Steeds meer mensen ervaren stijgende kosten bij het gebruik van contant geld. Vooral bepaalde groepen in de samenleving kunnen hier nadelige gevolgen van ondervinden.