Algemeen
Als je merkt dat je kind op groepsfoto’s steeds zijn neus bedekt, is het belangrijk om te begrijpen waarom dat zo is

Je herkent je misschien in wat ik ga beschrijven. Soms lees ik taal die ik amper begrijp en realiseer me dan dat het toch echt Engels is, zij het in de vorm van modern jargon dat jongeren gebruiken. Soms stuit ik ook op nieuwe trends of bewegingen, zoals ‘cancel culture’, en vraag me af wanneer ik de boot heb gemist.
Net als de seizoenen, komen en gaan online trends. Ik zou niet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat ik hier in het verleden veel aandacht aan besteedde, maar dat neemt niet weg dat ze tijdens hun korte levensduur enorm populair kunnen worden.
Online Uitdagingen
Er zijn trends die positief bijdragen, zoals de ALS Ice Bucket Challenge, die mensen aanmoedigd hebben om bij te dragen aan een goede zaak. Maar er zijn ook trends die minder voordelig zijn voor de samenleving of ronduit gevaarlijk, zoals de ‘Tide Pod Challenge’ van 2018.
Er is nu een nieuwe trend in opkomst, vooral onder jongeren, die te maken heeft met groepsfoto’s. Deze trend, ‘neusbedekking’ genoemd, houdt in dat mensen hun hand gebruiken om hun neus (en dus een groot deel van hun gezicht) te bedekken om niet op foto’s te verschijnen.
Is het vreemd? Ja, dat denk ik wel, maar dat maakt het niet minder waar.
Deze trend leidde tot speculaties dat het een soort geheim signaal was, maar de werkelijke reden is simpeler.
Eenvoudige Verklaring
De Britse opvoedingsdeskundige Amanda Jenner legde in een interview met Fabulous uit: “Het bedekken van hun gezicht is voor jongeren een manier om zichzelf te verbergen zonder hun ouders te irriteren door te weigeren op de foto te gaan.
“Ouders willen graag het moment vastleggen, maar voor tieners kan dit lastig zijn. Ze zitten vaak in een fase waarin ze worstelen met hun uiterlijk, zoals acne of beugels, of een gebrek aan zelfvertrouwen.”
Jenner benadrukt dat ‘neusbedekking’ belangrijk kan zijn voor jongeren die bang zijn dat hun foto’s online gedeeld worden en bespot door leeftijdsgenoten.
Dit kan leiden tot schadelijke opmerkingen en andere problemen. Jenner adviseert ouders om te onthouden dat deze fase normaal is tijdens de adolescentie, waarbij het zoeken naar onafhankelijkheid en het stellen van persoonlijke grenzen deel uitmaken van de ontwikkeling.
Heb je jongeren gezien die hun neus bedekken op foto’s? Deel je ervaringen in de commentaarsectie.

Algemeen
Nederlandse vrouw komt om bij tragisch ongeval

In de Spaanse regio Murcia is een Nederlandse vrouw om het leven gekomen door een explosie. De 56-jarige vrouw uit Zuid-Holland liep op 19 juni in het kustplaatsje Lo Pagán toen de explosie in een café plaatsvond. Ze raakte daarbij ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis.
Ook andere slachtoffers door explosie
Bij de ontploffing kwam ook de 38-jarige manager van de bar om het leven. Volgens regionale media betreft het een vrouw met Marokkaanse achtergrond. In totaal raakten zestien mensen gewond. De explosie gebeurde op een druk moment, waardoor de impact groot was.
Hulp voor de nabestaanden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt de familie van de overleden vrouw. Over haar identiteit zijn verder geen details gedeeld uit respect voor de privacy.
Onderzoek naar oorzaak explosie
De Spaanse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de explosie. Lokale media melden dat een beschadigde gasleiding mogelijk de oorzaak is geweest. Er zouden eerder al meldingen zijn geweest over het café, zoals overlast en een eerdere brand.
Grote impact op omgeving
Het incident heeft grote indruk gemaakt op bewoners en bezoekers van de regio. Het benadrukt opnieuw het belang van veiligheid en toezicht in drukke winkelstraten en horecagebieden.