Connect with us

Algemeen

Al 11 jaar lang betaalt Peter helemaal nergens meer voor

Peter Clerckx (50) koos 10 jaar geleden om nergens meer voor te betalen, zonder uitgaven en zonder inkomsten. En dat bevalt hem uitstekend.

Hij onthult: “Mijn identiteitskaart is geblokkeerd, ik kan niet eens een bankrekening openen, maar eerlijk: ik voel me rijker dan ooit.”

De meeste gezinnen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Stijgende elektriciteitsprijzen, onbetaalbare boodschappen en huurprijzen die de pan uit swingen.

Daar heeft beter totaal geen last van. Hij vindt dat het systeem niet werkt en hij wilde er niet meer aan meedoen.

Tot dat inzicht kwam hij door de zorg voor zijn terminale moeder. Peter vertelt: “Toen had ik een jaar geen inkomen, maar ondertussen bleven de vaste kosten wel doorlopen.”

Peter wilde niet meer werken om de put te vullen en anderen rijk te maken. Op dat moment besloot Peter om uit het systeem te stappen.

Maar de man slaapt niet op straat. Hij woont in een beschermde woning in de binnenstad van het feeërieke Brugge. Daar is ook zijn project Ecoliving gevestigd.

Het betreft een kringloopwinkel waar mensen bij voorkeur met gemeenschapsmunten betalen. Peter woont letterlijk tussen de dozen. Omdat de eigenaar op termijn plannen heeft met het pand, moet de man geen huur betalen. Wel moet Peter het pand goed blijven onderhouden.

Koken doet hij op een zonnekoker op straat. “Ik heb alleen maar zonlicht nodig en als dat er niet is gebruik ik een houtkacheltje”, legt hij uit.

Hoewel Peter nooit boodschappen doet, eet hij heel goed. Hij haalt zijn voedingswaren bij supermarkten die het anders zouden weggooien. Peter verspilt geen voedsel. Hij mengt alles tot een stoofpotje en met de restjes maakt hij bouillon.

En hoe wast hij zichzelf en zijn kleren dan? Dat doet hij met regenwater. Hij drinkt overigens ook gewoon regenwater. Zeep doet hij niet aan mee. Dat zorgt er volgens hem voor dat het huidflora uit balans wordt gebracht en dan ga je zelfs stinken, geeft hij nog mee.