Connect with us

Algemeen

Actievoerders eisen verandering: Pieten moeten een lichtere huidskleur hebben en afro pruiken moeten verdwijnen!

De aanloop naar de Sinterklaasviering brengt elk jaar weer diverse standpunten en protesten met zich mee in Nederland.

Een van de langdurige kwesties betreft Zwarte Piet, waar Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zich al jaren tegen uitspreekt. Dit jaar hebben ze echter onverwachte bondgenoten gevonden in de vorm van Extinction Rebellion (XR).

XR, bekend om hun betrokkenheid bij klimaatproblemen, lijkt nu ook de strijd voor een verandering in de traditie van Zwarte Piet te omarmen.

De protesten hebben de gemeente Elburg bereikt, waar gisteravond een groep activisten de raadszaal bezette en een ‘sit-in’ hield.

Hun doel was duidelijk: protesteren tegen het gebruik van Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasvieringen in ons land.

Hoewel de burgemeester opmerkte dat Zwarte Piet tegenwoordig niet meer zwart is, blijven de betogers van mening dat er nog steeds ’te veel raciale kenmerken’ aanwezig zijn.

De demonstranten zaten twee uur lang op de grond en gebruikten een doek om aandacht te vragen voor het slavernijverleden.

Pas nadat Jerry Afriyie, de oprichter van KOZP, arriveerde om de demonstranten toe te spreken, stonden ze op.

Elburg heeft sinds 2020 Zwarte Piet al vervangen door Grijze Piet, maar dit gaat KOZP niet ver genoeg, zoals ze duidelijk maken.

Ze blijven aandringen op verdere veranderingen, zoals een lichtere huidskleur voor de Pieten en het verwijderen van afropruiken. Bovendien eisen ze dat gemeenten met hen in overleg treden over het uiterlijk van Piet.

Miresela de Cuba, een woordvoerder van KOZP, benadrukt dat ze zelf duidelijke richtlijnen hebben opgesteld voor het uiterlijk van Piet.

Ze geeft aan dat het niet aan anderen is om te beoordelen of Piet al dan niet als racistisch wordt beschouwd. Ze roept gemeenten op om met hen in gesprek te gaan en samen te werken aan een oplossing.

“Dit protest moet worden gezien als een oproep aan alle gemeenten,” aldus De Cuba. “Overleg met ons en stuur ons een e-mail met hoe Piet eruit zal zien. Het kan zo eenvoudig zijn.”

De discussie over Zwarte Piet lijkt dus nog niet tot rust te komen en blijft een belangrijk gespreksonderwerp in Nederland.