Algemeen
Horeca woedend: Rookverbod nu ook op terrassen – ‘Moeten wij politieagent spelen? Kan niet eens meer m’n peukie rustig roken!
Een nieuwe maatregel in het regeerakkoord zorgt voor onrust binnen de horecasector. Vijftien jaar na het rookverbod in binnenruimtes wordt het nu ook verboden om te roken op terrassen en in speciale rookruimtes. Horecaondernemers reageren bezorgd en vrezen dat deze nieuwe regelgeving negatieve gevolgen zal hebben voor hun zaak.
Onvrede binnen de sector
Veel horeca-uitbaters zien de maatregel als moeilijk uitvoerbaar. Zij stellen dat het handhaven van een rookverbod op terrassen extra druk legt op het personeel, dat zich nu ook moet bezighouden met het aanspreken van rokende klanten. “Dit zal ons weer geld kosten en het valt amper te controleren,” aldus een café-eigenaar. “Moeten wij nu agent spelen op ons eigen terras?”
De horeca klaagt dat het al te maken heeft met tal van regels en extra beperkingen, en vreest dat dit rookverbod de klantenervaring negatief beïnvloedt. “Mensen komen naar het terras om te ontspannen, en voor sommigen hoort een sigaret daarbij. Als we hen dat ook verbieden, gaan ze misschien ergens anders naartoe.”
Daarnaast wijzen horecaondernemers erop dat terrassen vaak in de openlucht zijn, waardoor de impact van sigarettenrook op niet-rokers minimaal zou zijn. “Roken op een overdekt terras kan ik begrijpen, maar in de open lucht? Dit gaat te ver,” zegt een restauranthouder.
Politieke achtergrond
Minister Vandenbroucke, een van de voorstanders van het nieuwe verbod, benadrukt dat de maatregel is bedoeld om de volksgezondheid te beschermen en de normalisering van roken verder tegen te gaan. Volgens hem is het een logische volgende stap in de strijd tegen tabaksgebruik. “We willen een gezondere omgeving creëren voor iedereen,” zegt hij. “Niet-rokers moeten niet worden blootgesteld aan schadelijke rook, ook niet op terrassen.”
Voorstanders van het verbod vinden het een vooruitgang op het gebied van volksgezondheid. “De horeca heeft destijds ook moeite gehad met het rookverbod binnen, maar uiteindelijk is dat geaccepteerd,” stelt een woordvoerder van een anti-rookorganisatie. “Dit is gewoon de volgende stap.”
Toch blijven horecaondernemers sceptisch. Ze stellen dat roken in de buitenlucht minder schadelijk is voor omstanders en betwijfelen of dit nieuwe verbod daadwerkelijk het gewenste effect zal hebben. Sommigen vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met hoe ondernemers hun zaak runnen. “Laat het aan ons over om te beslissen of we een rookvrij terras willen of niet,” zegt een restauranteigenaar.
Handhaving en mogelijke gevolgen
De handhaving van dit nieuwe verbod roept ook vragen op. Wie zal controleren of klanten zich aan de regels houden? Gaat dit extra werk betekenen voor de politie, of moeten horecamedewerkers zelf boetes uitdelen? Er is nog onduidelijkheid over hoe streng het verbod gehandhaafd zal worden en welke sancties overtreders riskeren.
Daarnaast wordt gevreesd dat het rookverbod invloed zal hebben op het aantal bezoekers. Sommige ondernemers denken dat rokers minder snel een café of restaurant zullen bezoeken als ze helemaal niet meer mogen roken. “We willen geen klanten verliezen aan dit soort regelgeving,” zegt een caféhouder. “En hoe ga je dit handhaven? Moet ons personeel straks ruzie maken met klanten die toch roken?”
Ook klanten hebben gemengde gevoelens over de maatregel. “Ik rook zelf niet, maar als ik op een terras zit, heb ik er geen last van als iemand een eindje verderop rookt,” zegt een vaste terrasbezoeker. Anderen vinden juist dat het verbod bijdraagt aan een prettigere terraservaring zonder rookoverlast.
Toekomstperspectief
Ondanks de kritiek lijkt het erop dat het rookverbod op terrassen en in rookruimtes definitief doorgaat. De horecasector hoopt dat er nog ruimte is voor dialoog en dat er eventueel uitzonderingen of alternatieven worden overwogen. Sommigen pleiten voor speciale rookzones op terrassen om zowel rokers als niet-rokers tegemoet te komen.
Voor nu blijft het afwachten hoe de nieuwe maatregel in de praktijk zal worden geïmplementeerd en welke impact het zal hebben op zowel de horeca als de klanten. “We hopen dat er naar ons geluisterd wordt,” zegt een restauranteigenaar. “Anders zitten we straks met boze klanten en dalende inkomsten, terwijl we al genoeg uitdagingen hebben.”
Algemeen
Prinses Beatrix walgt van Paul de Leeuw: ‘Wat een vreselijke, nare man!’
Dat Paul de Leeuw (62) niet bij iedereen even goed in de smaak valt, is bekend. Maar dat hij ook binnen het koningshuis niet bepaald geliefd is, blijkt uit een anekdote die hij zelf deelt. Prinses Beatrix (87) zou hem zelfs een ‘nare jongen’ hebben genoemd.
Geen fan van Paul
Paul de Leeuw heeft in de loop der jaren veel bewonderaars verzameld, maar ook een flink aantal critici. Zijn expressieve stijl en scherpe humor vallen niet bij iedereen in de smaak. Zijn rol als presentator van Ranking the Stars en zijn werk voor Omroep MAX en RTL 4 hebben hem een vaste plek op televisie gegeven, maar niet altijd zonder controverse. Hoe staat het koningshuis tegenover de uitgesproken tv-persoonlijkheid?
Nou, in elk geval is prinses Beatrix géén fan. Dat onthulde Paul zelf in de podcast The Friday Move. “Ja, ik heb haar wel eens ontmoet, ja. Ik heb ook een handje gegeven,” vertelt hij. Maar de ontmoeting liet geen verpletterende indruk achter. “Ze vond me niet zo leuk. Het is een heel raar verhaal.”
Een onverwachte koninklijke aanwezigheid
Paul herinnert zich een specifieke gebeurtenis waarbij hij indirect met het koningshuis te maken kreeg. “Ik stond ooit in het Paard van Troje met mijn theaterprogramma en toen opeens moesten we later beginnen. Opeens werd het 21.00 uur in plaats van 20.15 uur.”
Wat bleek? De drie zoons van prinses Beatrix – Willem-Alexander, Friso en Constantijn – kwamen onverwachts kijken naar zijn voorstelling. “Dat was op het laatste moment besloten, dus de hele veiligheidsdienst moest alles controleren en checken.” Dit zorgde voor de nodige logistieke aanpassingen en vertragingen. Paul moest daardoor langer wachten voordat hij kon beginnen.
Hoewel hij het bijzonder vond dat de drie prinsen naar zijn show kwamen kijken, was er een ander detail dat hem bijbleef. Hij hoorde achteraf dat prinses Beatrix niet bepaald enthousiast was over hem.
‘Die nare jongen’
Maar waarom zou prinses Beatrix hem een ‘nare jongen’ noemen? Paul vertelt dat hij dit indirect heeft gehoord van een technicus. Hij blikt terug op een uitzending die hij destijds presenteerde: “Ik had een keer een nachtprogramma en toen werd net het Verdrag van Maastricht gesloten om 01.30 of 02.00 uur ’s nachts.”
Volgens Paul had hij destijds een uitzending op dat tijdstip en kreeg hij via een technicus te horen hoe Beatrix over hem dacht. “Ik weet nog wel dat ze tegen een technicus had gezegd: ‘O, daar heb je die nare jongen weer.’ Dat was ik dan, hè?”
Dit incident heeft Paul altijd onthouden en hij noemt het met een glimlach in interviews. Het lijkt erop dat hij de uitspraak eerder als een humoristisch feit ziet dan als een serieuze belediging.
De scherpe randjes van Paul de Leeuw
Paul de Leeuw staat bekend om zijn scherpe humor en uitgesproken mening. Hij schuwt het niet om gasten in zijn programma’s uit te dagen en soms zelfs een beetje uit de tent te lokken. Dit heeft hem door de jaren heen veel fans opgeleverd, maar ook critici die hem als te direct en brutaal beschouwen.
Binnen het koningshuis, waar men doorgaans gewend is aan beleefde en diplomatieke omgangsvormen, kan dit botte karakter verkeerd vallen. Prinses Beatrix staat erom bekend een groot gevoel voor humor te hebben, maar haar stijl is wellicht wat subtieler dan die van Paul de Leeuw.
Humor of werkelijkheid?
Of prinses Beatrix deze uitspraak daadwerkelijk heeft gedaan, blijft natuurlijk een kwestie van speculatie. Paul staat bekend om zijn zelfspot en de neiging om verhalen sappiger te maken, dus het is goed mogelijk dat hij de anekdote met een knipoog vertelt.
Toch blijft het een leuke anekdote die goed past in de geschiedenis van Paul de Leeuw als spraakmakende entertainer. Of prinses Beatrix hem nog steeds als een ‘nare jongen’ zou zien, blijft de vraag. Misschien is het tijd voor een verzoenend gesprek tussen de twee?