Algemeen
Tamara Elbaz ontketent felle ruzie: ‘Mannen horen niet thuis in de kinderopvang!
Tamara Elbaz, bekend van The Real Housewives of Amsterdam, heeft met haar recente uitspraken een hevige discussie losgemaakt. De realityster pleit ervoor dat er geen mannen in de kinderopvang of als zwemleraar zouden mogen werken. “Ik begrijp haar standpunt,” luidt een van de vele reacties op sociale media.
Discussie over mannelijke kinderbegeleiders
Afgelopen weekend zorgde een bericht over Tamara Elbaz op de social media-kanalen van Shownieuws voor een storm aan reacties. De aanleiding was een Instagram-post waarin de realityster aangaf dat haar zoontje Alexander niet langer zwemles mag krijgen van een mannelijke instructeur. “Ik heb dit ook naar de zwemschool gemaild en daar leken ze nogal ontstemd door,” verklaarde ze.
Tamara vindt het ‘vreemd’ dat volwassen mannen zich in zwembaden tussen jonge kinderen bevinden. Ze trekt dit standpunt verder door naar de kinderopvang en stelt dat mannen daar niet thuishoren. “Mannen op de kinderopvang vind ik ook bizar. Het was ooit voor mij een reden om Alexander helemaal niet naar de opvang te laten gaan. Voor kinderen zorgen is echt de taak en interesse van een vrouw. Bij een man krijg ik echt de kriebels. Ben ik raar?”
Verdeelde reacties onder publiek
De uitspraken van Elbaz hebben tot een verhitte discussie geleid onder kijkers van Shownieuws en gebruikers op sociale media. De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld.
Sandra, een van de velen die reageerde, schrijft: “Ik ben geen fan van Tamara, maar dit is het beste wat ze ooit heeft gezegd. Ze heeft gelijk. Geen mannelijke kinderbegeleiders of wat dan ook voor kinderen!”
Samantha is het daarmee eens: “Ik heb een dochter en ik snap haar absoluut. 💯.”
Toch zijn er ook veel tegenstanders van dit idee. Een voormalige mannelijke pedagogisch medewerker, Leon, deelt zijn ervaring en voelt zich geraakt door de onderliggende suggestie: “Ik heb drie jaar lang met veel plezier op een BSO gewerkt. De dankbaarheid van de kinderen blijkt uit tekeningen, lieve berichtjes en knuffels. Dat is het mooiste wat er is.”
Impact op het onderwijs
Sylvia, een andere respondent, waarschuwt voor de bredere gevolgen van dit soort uitspraken. “Dit is een bekrompen mening. Een kind heeft ook mannelijke rolmodellen nodig. Door dit soort vooroordelen zijn er zo weinig mannen in het basisonderwijs en op de peuterspeelzaal. Dit houdt een vicieuze cirkel in stand.”
Ook psychologen en pedagogen benadrukken het belang van diversiteit in opvoeding en onderwijs. Een evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke begeleiders zou bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Uit verschillende studies blijkt dat mannelijke leerkrachten positieve rolmodellen kunnen zijn en bijdragen aan een veilige en gevarieerde leeromgeving.
Harde kritiek op Elbaz
Niet iedereen neemt de uitspraken van Tamara Elbaz serieus. Sommige mensen reageren met scherpe kritiek en cynische opmerkingen.
Desiree haalt fel uit: “Mannen als vader is dus ook bizar? Misschien eens het hoofdje leegschudden en het zaagsel eruit laten lopen…😂”
Tony vraagt zich af waarom Tamara een podium krijgt: “Waarom geven wij zulke lijpen een platform? Deze mensen roepen maar wat zonder na te denken. Ze hebben nog nooit iets nuttigs bijgedragen aan de maatschappij, maar er wordt massaal naar geluisterd.”
De bredere maatschappelijke discussie
Het debat over de rol van mannen in kinderopvang en onderwijs is niet nieuw. In Nederland en andere landen wordt al langer gesproken over het lage aantal mannelijke pedagogisch medewerkers en leerkrachten, wat deels te wijten is aan het wantrouwen tegenover mannen in deze sector. Angst voor ongepaste situaties, hoe ongefundeerd ook, leidt er soms toe dat mannen minder snel worden aangenomen of zich minder aangetrokken voelen tot beroepen waarin ze met jonge kinderen werken.
Pedagogen en arbeidsmarktexperts waarschuwen dat een gebrek aan mannelijke begeleiders nadelige effecten kan hebben op de ontwikkeling van kinderen. Jongens en meisjes hebben baat bij diversiteit in opvoeders, zodat ze verschillende perspectieven en rolmodellen meekrijgen. De nadruk zou volgens deskundigen moeten liggen op professionaliteit en geschiktheid, niet op geslacht.
Conclusie
Tamara Elbaz heeft met haar uitspraken opnieuw een maatschappelijke discussie aangewakkerd. Hoewel ze steun krijgt van sommige ouders, roept haar mening ook veel weerstand op. Voorstanders zien haar als iemand die durft te zeggen wat anderen denken, terwijl tegenstanders haar beschuldigen van kortzichtigheid en het verspreiden van schadelijke stereotypen.
De discussie over mannen in kinderopvang en onderwijs zal voorlopig niet verdwijnen. De vraag blijft of dit soort meningen bijdraagt aan een veiligere omgeving voor kinderen, of juist leidt tot meer verdeeldheid en onterechte vooroordelen. Hoe dan ook, de oproep van Tamara Elbaz zal nog lang stof doen opwaaien.
Algemeen
Tina Nijkamp haalt uit: ‘Ik kan déze uitspraak van Henny Huisman niet meer aan!’
Henny Huisman wordt al jaren bespot om zijn aanhoudende verlangen om terug te keren op televisie. Volgens Tina Nijkamp komt dit soms wat sneu over. In de podcast De Mediaweek vertelt ze dat ze vooral moe wordt van één specifieke uitspraak die Henny keer op keer herhaalt.
De gloriedagen van Henny Huisman
Het valt niet te ontkennen dat Henny Huisman ooit een van de grootste tv-presentatoren van Nederland was. Met programma’s als de Soundmixshow en de Surpriseshow wist hij miljoenen kijkers te trekken. Toch kwam zijn televisiecarrière abrupt ten einde toen zijn succesformule werd ingeruild voor het destijds moderne Idols. Sindsdien lijkt hij nooit helemaal over die klap heen te zijn gekomen.
Henny laat regelmatig doorschemeren dat hij graag nog een comeback zou maken. Daarbij wijst hij vaak op de successen uit zijn verleden. Een van zijn favoriete anekdotes? Het moment dat het telefoonnetwerk in 1988 overbelast raakte omdat zoveel mensen belden om te stemmen op hun favoriete kandidaat van de Soundmixshow.
Tina Nijkamp: ‘Ik kan het nu wel dromen’
Tina Nijkamp, oud-zenderbaas van SBS 6, begrijpt het wel, maar vindt het vermoeiend dat Henny dit telkens weer aanhaalt. “Waar ik dus zo moe van word, is dat hij altijd zegt — dat vind ik heel vervelend en dat kan ik nu ook wel dromen — dat die lijnen plat lagen door het massale stemmen. Ja, dat verhaal kennen we nu wel een keer.”
Ze erkent dat de Soundmixshow destijds enorm populair was. “Ja, dat was wel zo, dat stond toen zelfs voorop de pagina van De Telegraaf.” Maar volgens haar was dat geen uniek fenomeen: “Dat hadden alle grote shows. Wedden Dat..? had dat ook, hè? Niet alleen de Soundmixshow. Dat kwam gewoon doordat er destijds maar twee netten waren en RTL 4 nog niet eens bestond.”
Een andere tijd
Om de situatie in perspectief te plaatsen, noemt Tina een paar feiten:
- RTL 4 ging pas in 1989 van start.
- SBS 6 kwam pas in 1995.
- NPO 3 begon in 1987.
Volgens haar is het niet eerlijk om de kijkcijfers en het succes van toen te vergelijken met nu, omdat er destijds veel minder aanbod was. “Het is dus een beetje appels met peren vergelijken, maar goed: hartstikke goed van Henny.”
Niet over zijn tv-exit heen
Wat Tina vooral opvalt, is dat Henny Huisman zijn afscheid bij RTL 4 nooit helemaal heeft verwerkt. “Henny was een grote presentator. Het is alleen jammer dat hij nadat hij aan de kant is gezet bij RTL 4 toen Idols kwam… daar is hij nog steeds niet overheen. Dat is wel een beetje sneu.”
Ze vindt het oprecht zielig voor hem, maar tegelijkertijd denkt ze dat hij zich niet zo druk hoeft te maken. “Ja, je hebt het toch mooi gehad? Je bent rijk geworden. Hij heeft volgens mij een huis op Bonaire. Die man is loaded, dus waar maak je je toch druk om?”
Leef in het nu
Tina vindt dat Henny beter kan genieten van wat hij nu heeft. “Je hebt een leuke vrouw, gezonde kinderen. Ja, wees blij met wat je hebt.” Ze sluit af met een wijze les die ze van haar moeder heeft geleerd: “Maak een boeket van de bloemen waar je bij kunt.”
Met andere woorden: in plaats van steeds terug te kijken op het verleden, zou Henny beter kunnen genieten van het hier en nu.