Connect with us

Algemeen

9-jarige vindt vreemd voorwerp aan de oever – neemt een tweede blik en doet een schrikwekkende vondst

Veel kinderen dromen ervan om ooit een opwindende vondst te doen op een strand of in een mysterieuze grot, wellicht geïnspireerd door avonturenfilms en tv-series, of door een natuurlijke nieuwsgierigheid.

Ik herinner me nog goed mijn enthousiasme toen ik voor mijn elfde verjaardag een metaaldetector van mijn grootvader kreeg. Ik was overtuigd dat ik verborgen schatten zou ontdekken en kon niet wachten om het strand af te speuren.

Ondanks dat ik tot mijn teleurstelling nooit iets vond dat de moeite waard was voor een museum, worden er jaarlijks toch verbazingwekkende ontdekkingen gedaan langs kustlijnen wereldwijd.

Neem bijvoorbeeld Molly Sampson uit Maryland, die met haar favoriete kerstcadeau een 15 cm lange fossiele tand vond van een angstaanjagende prehistorische zeebewoner…

Molly en haar zus Natalie hadden voor Kerstmis 2022 specifiek om uitrusting gevraagd om op haaientanden te jagen in Chesapeake Bay. Samen met hun vader, Bruce Sampson, trokken ze eropuit bij laagtij om te zien wat ze konden vinden.

Binnen een halfuur zag Molly, toen kniediep in het water, iets opmerkelijks.

“Toen ik dichterbij kwam, dacht ik: ‘Wow, dit is de grootste tand die ik ooit heb gezien!'”, vertelde Molly, die toen negen was, later.

“Toen ik het oppakte, schreeuwde ik van opwinding,” zei ze.

Bruce, Molly’s vader en een ervaren fossielenzoeker, had nog nooit een tand gevonden die qua grootte kon tippen aan de vondst van zijn dochter.

Een week na haar ontdekking brachten ze de tand naar het Calvert Marine Museum in Solomons, Maryland, voor identificatie.

“Het is een uitzonderlijk stuk,” verklaarde Stephen Godfrey, het hoofd paleontologie van het museum. Hij beschouwde het als een van de grootste vondsten ooit gedaan langs Calvert Cliffs, mogelijk een vondst van eens in je leven.

Men denkt dat de tand van Molly afkomstig is van een megalodon, een prehistorische haai die tussen de 13 en 15 meter lang was en zo’n 15 miljoen jaar geleden leefde.