Connect with us

Algemeen

Enorme zonnestorm losgebarsten: Dit gaat er gebeuren de komende dagen

Na maanden van anticipatie en voorspellingen is het twee dagen geleden werkelijkheid geworden. NASA heeft aangekondigd dat we getuige zijn geweest van een van de meest intense zonnevlammen van de laatste jaren.

Bovendien heeft de organisatie inzicht gegeven in wat dit fenomeen zou kunnen betekenen voor mensen op aarde.

Potentiële Verstoringen Er wordt gemeld dat dit de meest significante zonnevlam sinds 2017 is, wat de komende dagen voor aanzienlijke hinder kan zorgen.

Een meevaller is dat de zonnevlam zich langs de rand van de zon voortbewoog, waardoor onze planeet niet direct in het pad van de uitbarsting lag.

Deze vlam bracht een aanzienlijke hoeveelheid plasma en magnetische energie met zich mee, wat de kans op verstoringen van het magnetische veld van de aarde verhoogt.

Dergelijke geomagnetische stormen kunnen onze navigatiesystemen aantasten. Erger nog, ze kunnen leiden tot storingen in onze elektriciteitsnetten en communicatieverbindingen, waardoor de mogelijkheid bestaat dat het internet tijdelijk uitvalt.

Aardse Blackouts De zonnevlek bevond zich ver naar het zuiden, waardoor de directe impact op de aarde gering is. Dit betekent echter niet dat we geheel vrij zijn van effecten.

NASA heeft gemeld dat er al radio-blackouts zijn opgetreden als gevolg van de sterke golf van röntgenstraling en extreme ultraviolette straling die de aarde bereikte slechts iets meer dan 8 minuten na de uitbarsting.

Interessant is dat deze straling kortegolf radiostoringen heeft veroorzaakt in Zuid-Amerika, Afrika, en de zuidelijke Atlantische Oceaan. De komende dagen zullen meer inzichten geven over de volledige impact van dit fenomeen.