Connect with us

Algemeen

Zit er echt 2,9 kilo ontlasting in onze dikke darm? Dokter onthult de waarheid

De claim dat volwassenen 5 tot 20 pond aan opgehoopte ontlasting in hun dikke darm hebben, is een veelbesproken onderwerp binnen de natuurlijke gezondheidsgemeenschap.

Deze mythe, vaak verspreid door voorstanders van darmreiniging, suggereert dat deze ophoping gezondheidsproblemen zoals overgewicht, vermoeidheid en hersenmist veroorzaakt.

Maar is er wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen?

In werkelijkheid heeft de gemiddelde persoon niet zulke grote hoeveelheden ontlasting in hun dikke darm. Mensen elimineren normaal gesproken gemiddeld 14 tot 16 ons ontlasting per dag, en zelfs bij langdurige constipatie en een slecht dieet is de opeenhoping van ontlasting niet in de buurt van 20 pond.

De term ‘giftige poep’ verwijst naar feces die zich over een lange periode heeft opgehoopt. Hoewel het zeldzaam is voor gezonde mensen om dergelijke hoeveelheden afval te verzamelen, kunnen sommige darmontstekingsziekten leiden tot een opbouw die potentieel toxisch kan zijn. In deze gevallen kan een detox nuttig zijn.

Giftig megacolon, een aandoening waarbij de dikke darm extreem ontstoken en opgezwollen raakt, wordt vaak geassocieerd met de term ‘giftige poep’.

Deze ernstige toestand kan leiden tot levensbedreigende complicaties zoals darmruptuur en vereist onmiddellijke medische aandacht.

Risicofactoren voor toxisch megacolon zijn onder andere colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, darminfecties, colonischemie en in zeldzame gevallen darmkanker.

Symptomen zoals ernstige ontsteking, buikpijn, koorts, snelle hartslag en veranderingen in de mentale toestand wijzen op een giftig spijsverteringskanaal.

Het uitvoeren van harde darmreinigingen, zoals darmspoelingen en extreme dieetreinigingen, kan essentiële darmbacteriën verwijderen, wat leidt tot spijsverteringsstoornissen en een verzwakt immuunsysteem.

Deze praktijken worden vaak afgeraden en kunnen zelfs ernstige complicaties veroorzaken, aangezien darmmicroben een cruciale rol spelen in de spijsvertering en het immuunsysteem, helpen bij het afbreken van voedsel, voedingsstoffen gebruiken, de overgroei van schadelijke microben beheersen en gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen.