Connect with us

Algemeen

Wolter Kroes onthult waarom het misging tussen André Hazes en Monique

Avatar foto

Geplaatst

op

HET IS WEER ZOVER: ANDRÉ HAZES EN MONIQUE WESTENBERG ZIJN WEER EENS UIT ELKAAR

Hartstikke jammer: het leek er lange tijd op dat André Hazes en Monique Westenberg eindelijk de rust en liefde bij elkaar hadden gevonden. Sterker nog, bij Shownieuws werd zelfs openlijk gespeculeerd over een mogelijke trouwerij. Maar helaas: ook deze keer mocht het niet zo zijn. De grote vraag die nu iedereen bezighoudt is natuurlijk: wat is er nu weer gebeurd?

ALWEER UIT

Voor de trouwe volgers van het stel is het inmiddels bijna routine geworden: de knipperlichtrelatie tussen André en Monique heeft in de afgelopen jaren al heel wat ups en downs gekend. In het verleden was de reden voor hun breuken vaak hetzelfde: andere vrouwen die op de loer lagen. Toch keerde André telkens weer terug naar Monique, die ondanks alle stormen trouw aan zijn zijde bleef.

Monique, inmiddels 47 jaar, is niet alleen zijn ex-geliefde maar ook de moeder van zijn zoon André junior. De laatste maanden leek het echter de goede kant op te gaan. André liet in interviews weten dat Monique zijn absolute droomvrouw was. Op beelden straalden ze, en hun samenzijn leek steviger dan ooit.

Toen de twee samen op vakantie gingen naar de Verenigde Staten, dachten velen – zeker de kenners van Shownieuws – dat het moment daar was: hier zou André haar eindelijk ten huwelijk vragen. Alles leek erop te wijzen dat een aanzoek in de lucht hing. Maar het liep totaal anders.

Slechts enkele dagen later kwam het onverwachte bericht uit Amerika: André Hazes en Monique Westenberg zijn uit elkaar. Terwijl iedereen zich afvroeg wat er misgegaan kon zijn, ontstonden er volop speculaties.

MAAR WAAROM DAN?

Zoals altijd wanneer André Hazes een relatie beëindigt, rijzen er geruchten. Heeft hij alweer iemand anders ontmoet? Is er iets gebeurd tijdens de vakantie? De vragen stapelden zich op.

Zanger Wolter Kroes, die onlangs nog samenwerkte met André tijdens Holland Zingt Hazes, gaf zijn kijk op de situatie. Volgens Wolter zag het er allemaal nog hartstikke goed uit toen hij het stel recent nog meemaakte. “Ik heb Holland Zingt Hazes met hem gedaan, en die twee waren hartstikke leuk met elkaar,” vertelt hij. “Samen eten, de kinderen erbij, het was echt een feestje. Fantastisch om te zien.”

Maar Wolter weet ook: bij André Hazes weet je het nooit. “Het kan zomaar zijn dat ze met kerst alweer samen zijn,” zegt hij nuchter. Toch vindt hij het jammer dat ze niet bij elkaar kunnen blijven: “Ik vind het een prachtig stel, echt zonde.”

LEEFTIJDSVERSCHIL ALS OORZAAK?

Volgens Wolter Kroes zou het leeftijdsverschil wel eens een rol kunnen spelen in de breuk. André is nog maar 31 jaar oud, terwijl Monique richting de 50 gaat. Dat leeftijdsverschil, dat eerder misschien geen rol leek te spelen, kan nu toch voelbaar zijn geworden.

Ook showkenner Bart Ettekoven had hier zo zijn gedachten over. Hij benadrukte dat Monique in André’s moeilijke periodes veel meer was dan alleen een vriendin. “Ze heeft natuurlijk lange tijd zijn handje vastgehouden toen hij psychisch behoorlijk instabiel was,” vertelt Bart.

Toen André op zijn dieptepunt zat, stond Monique als rots in de branding voor hem klaar. Maar inmiddels is André, mede dankzij therapie en een bewustere levensstijl, veel sterker geworden. Volgens Ettekoven kan dat een nieuwe dynamiek hebben gecreëerd. “Misschien voelt hij niet meer dezelfde behoefte aan haar steun als vroeger, en misschien voelt zij dat ook,” analyseert hij.

Het idee dat Monique deels een moederrol vervulde in André’s leven – en dat die rol nu minder nodig is – zou een verklaring kunnen zijn voor hun uiteindelijke breuk.

NIET DE EERSTE KEER

Zoals gezegd is deze breuk niet de eerste in hun bewogen liefdesgeschiedenis. Sinds de geboorte van hun zoon André junior hebben de twee elkaar regelmatig weer gevonden, ondanks verschillende tussenliggende romances van André. Bridget Maasland, Sarah van Soelen: het zijn namen die in het verleden opdoken toen André weer eens een andere liefde vond. Maar telkens weer bleek de band met Monique bijzonder sterk.

Dat maakt deze nieuwe breuk extra pijnlijk, zowel voor hen als voor de fans. Veel mensen gunden Monique eindelijk de titel van ‘mevrouw Hazes’, vooral omdat zij altijd loyaal bleef en zich jarenlang heeft ingezet voor hun gezinsgeluk.

WAT NU?

Op dit moment lijkt het erop dat André en Monique vooral rust willen bewaren. Ze maakten het nieuws van hun breuk bekend terwijl ze nog samen op vakantie waren, waarschijnlijk om in alle luwte even bij te komen van de mediastorm.

Ze benadrukten in hun gezamenlijke verklaring dat ze “nog steeds veel van elkaar houden” en vooral hun zoon op de eerste plaats blijven zetten. Wat hun verdere plannen zijn, blijft voorlopig onduidelijk.

Of deze breuk definitief is? Dat durft niemand met zekerheid te zeggen. Zoals Wolter Kroes al opmerkte: bij André Hazes weet je het maar nooit. Voor hetzelfde geld zien we ze rond de feestdagen weer samen, met nieuwe beloften en dromen.

Maar voorlopig lijkt het erop dat de liefdesgeschiedenis van André Hazes en Monique Westenberg een nieuw, en mogelijk definitief, hoofdstuk afsluit.

Algemeen

Alle Nederlanders hebben teveel PFAS in hun bloed: wat zijn de gevolgen voor de gezondheid

Avatar foto

Geplaatst

op

Iedereen in Nederland heeft ermee te maken: de aanwezigheid van PFAS in het bloed. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit recent bevestigd na uitgebreid onderzoek naar bloedmonsters uit het hele land. Wat zijn deze stoffen precies, hoe komen ze in ons lichaam terecht en wat betekent dit voor onze gezondheid? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen en zet de feiten helder op een rij.

Wat zijn PFAS precies?

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die sinds de vorige eeuw op grote schaal worden gebruikt. De afkorting staat voor Poly- en PerFluorAlkylStoffen. PFAS maken materialen water-, vet- en vuilafstotend. Daarom vind je PFAS in allerlei producten: van pannen met een antiaanbaklaag tot waterafstotende jassen en bepaalde soorten cosmetica. Het was ooit een ‘wondermiddel’ vanwege deze handige eigenschappen.

PFAS verdwijnen nauwelijks uit het milieu

Een groot probleem is dat PFAS bijna niet afbreken. Ze blijven heel lang in de natuur aanwezig en stapelen zich op in bodem, water en uiteindelijk ook in ons lichaam. Dit maakt PFAS tot een zogenoemde ‘persistente’ stof. Omdat de stoffen zo langzaam afbreken, kan de hoeveelheid in ons lichaam langzaam oplopen als we steeds opnieuw worden blootgesteld.

Onderzoek: iedereen in Nederland heeft PFAS in het bloed

Het RIVM onderzocht 1500 bloedmonsters die tussen 2016 en 2017 zijn afgenomen in heel Nederland. Uit de analyses bleek dat vrijwel iedereen PFAS in het bloed heeft. In bijna alle monsters werden minimaal zeven verschillende soorten PFAS aangetroffen. PFOS en PFOA zijn de meest voorkomende varianten. Vooral deze stoffen roepen zorgen op, omdat ze in verband worden gebracht met mogelijke gezondheidsrisico’s.

Bijzonder is dat het RIVM ook specifiek keek naar regio’s in de buurt van fabrieken die met PFAS hebben gewerkt. Inwoners rond Dordrecht hadden bijvoorbeeld meer PFOA in het bloed. Bij de Westerschelde bleek de concentratie PFOS hoger dan gemiddeld in Nederland. Dit laat zien dat nabijheid van industrie een rol speelt.

Hoe komen PFAS in het lichaam terecht?

Er zijn verschillende manieren waarop mensen PFAS binnenkrijgen. De belangrijkste routes zijn voedsel, drinkwater en direct contact met producten die PFAS bevatten.

  • Voedsel: Via vis, schaal- en schelpdieren, vlees en eieren kunnen PFAS ons lichaam binnenkomen. Vooral in gebieden rondom vervuilde wateren kan dit een groot aandeel leveren.

  • Drinkwater: Ook drinkwater kan PFAS bevatten, al voldoen de meeste Nederlandse waterbedrijven aan strenge normen.

  • Producten: Veel huishoudelijke producten zoals pannen met antiaanbaklagen, regenjassen, schoenen en cosmetica bevatten PFAS. Bij slijtage of verhitting kunnen kleine deeltjes vrijkomen.

Het Voedingscentrum adviseert daarom om gevarieerd te eten en niet te vaak producten uit één specifieke regio te consumeren, vooral in gebieden waar verhoogde concentraties zijn gemeten.

Wat zijn de mogelijke gezondheidseffecten?

Dat PFAS bij iedereen in het bloed voorkomen, betekent niet dat mensen direct ziek worden. Wel kunnen ze effect hebben, zeker bij langdurige blootstelling. Volgens het RIVM kan een hoge concentratie PFAS invloed hebben op het immuunsysteem. Zo kan de weerstand verminderen, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden.

Andere wetenschappelijke studies koppelen langdurige blootstelling aan mogelijke effecten op de hormoonhuishouding, de vruchtbaarheid en een licht verhoogd risico op sommige vormen van kanker. De risico’s hangen sterk af van de hoeveelheid PFAS in het lichaam, hoe lang iemand eraan blootstaat en de persoonlijke gezondheidssituatie.

Wat zegt het RIVM over de norm?

Voor PFAS is een gezondheidskundige grenswaarde vastgesteld. Dit is een richtlijn voor een hoeveelheid die als veilig wordt beschouwd. Het RIVM constateert nu dat de concentraties in het bloed bij de meeste mensen in Nederland hoger liggen dan deze grenswaarde. Dit is een signaal dat er structureel te veel PFAS binnenkomen.

Belangrijk om te weten is dat de grenswaarde geen harde scheidslijn is. Boven deze waarde neemt het risico op gezondheidseffecten toe, maar dit betekent niet dat mensen direct ziek worden.

Waarom verdwijnen PFAS niet vanzelf?

Een groot probleem is dat PFAS bijna niet afbreken. De stoffen kunnen zich jarenlang in het milieu ophopen en zo ook in ons lichaam. PFAS worden wel langzaam afgebroken en uitgescheiden, maar dit proces duurt jaren. Daarom is het belangrijk om de blootstelling zoveel mogelijk te beperken.

Om de hoeveelheid PFAS in het lichaam omlaag te brengen, is het nodig dat mensen minder binnenkrijgen. Dat vraagt om maatregelen vanuit overheden en bedrijven, maar ook om bewustere keuzes van consumenten.

Lees verder