Algemeen
“Treitervlogger jaagt op Jade Anna met waterpistool: Publieke vernedering voor miljoenen kijkers”

In de wereld van sociale media is controverse nooit ver weg. De nieuwste rel draait om een TikTokker die zichzelf tot missie heeft gesteld om gehate influencers in Nederland te achterhalen en ze met een waterpistool te besproeien. Zijn acties trekken veel aandacht en zorgen voor verdeeldheid onder zijn groeiende groep volgers. Sommigen vinden het hilarisch, terwijl anderen het kinderachtig en grensoverschrijdend noemen. Een van zijn eerste slachtoffers is Jade Anna, een invloedrijke social media-persoonlijkheid met miljoenen volgers. De manier waarop zij werd aangepakt, roept vragen op over online haat, grensoverschrijdend gedrag en de invloed van sociale media op onze perceptie van bekende personen.
De aanval op Jade Anna
De 20-jarige Jade Anna is een bekende influencer in Nederland. Met haar schijnbaar perfecte leven, luxe vakanties en ogenschijnlijk moeiteloze succes, heeft ze een trouwe schare fans opgebouwd, maar ook een even grote groep critici. Zij vinden haar oppervlakkig en betwisten de inspanning die zij moet leveren voor haar succes.
Het waterpistool-incident lijkt een uiting te zijn van deze groeiende afkeer. De vlogger achterhaalde de locatie van Jade Anna en besproeide haar onverwachts met water, terwijl hij alles vastlegde op video. Tijdens de aanval voegde hij een spottende opmerking toe: “Nu is Jade Anna niet alleen moe, maar ook nat.” Deze opmerking refereert aan de online spot die Jade al langer ontvangt. Haar uitspraken over vermoeidheid na een lange werkdag werden eerder met scepsis ontvangen door mensen die vinden dat ze weinig werk verricht in verhouding tot haar luxe levensstijl. De treitervlogger claimt dat hij slechts influencers ‘hydrateert’, een uitspraak die velen interpreteren als een goedkope poging om zijn gedrag te vergoelijken.
De motivatie van de vlogger
De man achter het waterpistool heeft inmiddels een schare volgers opgebouwd die zijn daden met enthousiasme volgen. In zijn TikTok-video’s laat hij volgers meebeslissen over wie zijn volgende doelwit wordt. Dit doet hij door polls en reacties te gebruiken waarin mensen kunnen stemmen op welke influencer hij als volgende ‘aanpakt’. Hoewel zijn video’s bedoeld lijken te zijn als satirische kritiek op influencers, wordt de grens tussen humor en treiteren steeds vager.
Critici wijzen erop dat deze trend gevaarlijk kan zijn. Het gaat hier immers om het bewust achterhalen van de locatie van personen om hen vervolgens in het openbaar te vernederen. Dit gedrag kan al snel escaleren en mogelijk een precedent scheppen voor meer agressieve acties tegen influencers of andere publieke figuren.
Reacties uit verschillende hoeken
De reacties op deze actie zijn verdeeld. Een groot aantal mensen kan er hard om lachen en vindt dat het influencers goed zou doen om af en toe geconfronteerd te worden met hun eigen arrogantie. Zij zien de actie als een ludieke manier om de invloedscultuur aan de kaak te stellen. Een veelgehoorde opmerking onder deze groep is dat influencers zichzelf op een voetstuk plaatsen en niet tegen kritiek kunnen. Volgens hen hoort het erbij als je jezelf zo in de schijnwerpers zet.
Toch is er minstens zoveel kritiek op de treitervlogger. Veel mensen vinden het ronduit kinderachtig en grensoverschrijdend. De actie wordt vergeleken met pesten en sommigen wijzen op de juridische implicaties van het moedwillig iemand belagen. Een verontwaardigde kijker reageerde: “Triest dit. Ga werk zoeken ofzo. Volwassen vent en dit is wat je doet? Een jonge vrouw natspuiten met een speelgoedwaterpistool… Groep 6-gedrag.”
Bovendien wordt er gewezen op het feit dat influencers, ondanks hun publieke status, ook gewoon mensen zijn. Niemand verdient het om publiekelijk vernederd te worden, zeker niet door iemand die actief mensen aanzet tot haat en nijd.
Juridisch gezien begeeft de vlogger zich op glad ijs. Het besproeien van iemand met water lijkt misschien onschuldig, maar als de actie wordt opgevat als intimidatie of belaging, kan het juridische gevolgen hebben. Volgens de Nederlandse wetgeving kan opzettelijke hinder, bedreiging of vernedering in het openbaar worden aangemerkt als strafbaar gedrag. Bovendien kan het opzoeken van iemands locatie en het moedwillig volgen en aanvallen als stalking worden beschouwd, iets wat wettelijk niet wordt getolereerd.
Mocht een influencer besluiten aangifte te doen, dan zou de treitervlogger zich mogelijk voor de rechter moeten verantwoorden. Dit roept de vraag op hoe ver je kunt gaan in het ‘grappen maken’ over publieke figuren en waar de grens ligt tussen satire en intimidatie.
@popdeinfluencer Jade Anna is not only tired now, but also wet. u Which influencer would you like to see wet next ? Sometimes you just need a fresh wake-up call. We ensure that influencers have both feet on the ground (and in a pool of water) again. Do you want to help us continue this noble cause ? Donate now via the link in bio and contribute to a wetter world! + 32.9K en 2,488 * Support us here : https://gofund.me/94009d4b @Jade Anna #SorryJade #influencer #gratisdouche #voordecontent #natgespoten #ikbenmoe #fyp #tiktok_nederland #foryoupage #voorjou #hetismaarwater ♬ original sound – popdeinfluencer
De bredere context: haat tegen influencers
Dit incident is niet op zichzelf staand. De groeiende haat jegens influencers is een trend die al langere tijd zichtbaar is. Sociale media hebben de dynamiek tussen beroemdheden en het publiek drastisch veranderd. Waar beroemdheden vroeger vooral door traditionele media werden gecureerd, staan influencers nu direct in contact met hun volgers, inclusief critici en haters.
Veel mensen voelen een bepaalde frustratie richting influencers die een luxeleven lijken te leiden zonder ‘echte’ arbeid te verrichten. Dit sentiment heeft geleid tot een groeiende golf van kritiek en zelfs treitercampagnes tegen bekende online persoonlijkheden. De waterpistool-vlogger lijkt slechts het nieuwste symptoom te zijn van een bredere maatschappelijke ontwikkeling waarin de kloof tussen ‘gewone mensen’ en social media-sterren steeds groter wordt.
Wat betekent dit voor influencers?
Dit incident laat zien hoe kwetsbaar influencers eigenlijk zijn. Ondanks hun immense populariteit en financiële succes, worden ze steeds vaker doelwit van haat en vernedering. De constante kritiek en de dreiging van zulke acties kunnen een psychologische tol eisen. Sommige influencers kiezen er daarom voor om hun privéleven meer af te schermen of zich minder online bloot te geven.
Daarnaast roept het de vraag op in hoeverre sociale mediaplatforms verantwoordelijkheid moeten nemen voor het voorkomen van dit soort gedrag. TikTok en Instagram spelen een grote rol in het verspreiden van zowel de originele content van influencers als de haatdragende reacties die zij ontvangen. Een strenger moderatiebeleid zou kunnen helpen om intimidatie en treiterij in te perken.
Conclusie
De actie van de treitervlogger heeft voor een storm aan reacties gezorgd. Waar sommigen het een grappige en terechte ‘wake-up call’ vinden voor influencers, zien anderen het als kinderachtig en intimiderend gedrag dat niet thuishoort in een beschaafde samenleving. Hoe dan ook, het incident illustreert hoe de verhouding tussen influencers en het publiek steeds complexer wordt.
Of de vlogger juridische consequenties zal ondervinden, is nog onduidelijk. Maar één ding staat vast: de discussie over de impact en verantwoordelijkheid van influencers en hun haters zal voorlopig nog niet verstommen.
@popdeinfluencer Jade Anna is not only tired now, but also wet. u Which influencer would you like to see wet next ? Sometimes you just need a fresh wake-up call. We ensure that influencers have both feet on the ground (and in a pool of water) again. Do you want to help us continue this noble cause ? Donate now via the link in bio and contribute to a wetter world! + 32.9K en 2,488 * Support us here : https://gofund.me/94009d4b @Jade Anna #SorryJade #influencer #gratisdouche #voordecontent #natgespoten #ikbenmoe #fyp #tiktok_nederland #foryoupage #voorjou #hetismaarwater ♬ original sound – popdeinfluencer

Algemeen
John de Mol stuurt Maxime Meiland per direct weg: ´Ze is niet meer welkom!´

Erica Meiland, bekend van haar succesvolle realityserie, heeft de ambitie om haar horizon te verbreden. Al jaren schittert zij in haar eigen programma, maar ze droomt van een nieuwe uitdaging: acteren in een dramaserie. Ondanks haar ervaring voor de camera’s lijkt het echter niet eenvoudig om deze overstap te maken. Haar verzoeken om serieus genomen te worden als actrice lijken tot nu toe tevergeefs.
Verzoek aan John de Mol genegeerd
Erica heeft haar wens zelfs persoonlijk kenbaar gemaakt aan niemand minder dan John de Mol, de mediamagnaat achter onder andere SBS 6. Tijdens een bezoek aan zijn kantoor sprak ze haar ambitie uit om een rol te spelen in een dramaserie. “Ik heb het hem zelf gezegd,” vertelt ze. Toch lijkt haar wens op dovemansoren te zijn gevallen. “Maar het is er toch niet van gekomen.”
Geen enkele reactie
Volgens Erica heeft John de Mol het verzoek volledig genegeerd. Er kwam geen afwijzing, geen uitleg en geen vervolg. “Hij heeft er echt helemaal niks mee gedaan,” zegt ze enigszins teleurgesteld. En dat terwijl SBS 6 diverse dramaseries uitzendt waarin zij zichzelf wel zou zien schitteren. Denk aan klassiekers zoals Gooische Vrouwen of de heropleving van Medisch Centrum West.
Zelf actie ondernomen
Omdat er vanuit John de Mol geen respons kwam, besloot Erica het heft in eigen handen te nemen. Ze meldde zich aan bij een gerenommeerd castingbureau: Betty Post Casting in Amsterdam. “Die kende ik helemaal niet,” zegt Erica met een knipoog. “Ik ken alleen Pieter Post.” Ondanks haar humor blijft de situatie voor haar serieus: ze wil écht acteren.
Proefopnames positief
Bij het castingbureau deed Erica mee aan een proefopname. Naar eigen zeggen ging dat ‘hartstikke goed’. Ze had er een goed gevoel bij en hoopte dat dit haar opstap zou kunnen zijn naar een echte rol in een dramaserie. Helaas bleef het ook daar stil. “Er is niet veel gebeurd. Nog niks definitiefs, nee,” zegt ze teleurgesteld.
Castingbureau onder vergrootglas
Opvallend is dat het castingbureau waar Erica zich meldde, vroeger bekendstond als Kemna Casting, een naam die de afgelopen jaren meerdere keren negatief in het nieuws kwam. Hoewel het nu onder een andere naam opereert, kleeft er nog altijd een schaduw aan het bureau. Mogelijk speelt dit mee in de afwachtende houding van producenten.
Droom blijft leven
Ondanks alle tegenslagen geeft Erica haar droom niet op. Ze blijft hopen op een kans in de dramawereld. Haar passie voor acteren is groot en ze gelooft dat haar jarenlange ervaring voor de camera haar tot een waardevolle aanvulling kan maken in een fictieve rol. Ze is dan ook bereid te blijven auditeren, waar nodig.
Voorlopig terug naar reality
Totdat haar acteerdroom werkelijkheid wordt, blijft Erica gewoon te zien in haar vertrouwde omgeving: de realityseries die haar beroemd maakten. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Erica Meiland heeft in elk geval laten zien dat ze zich niet zomaar laat tegenhouden als het gaat om haar ambities.