Connect with us

Algemeen

Tina Nijkamp haalt uit: ‘Ik kan déze uitspraak van Henny Huisman niet meer aan!’

Avatar foto

Geplaatst

op

Henny Huisman wordt al jaren bespot om zijn aanhoudende verlangen om terug te keren op televisie. Volgens Tina Nijkamp komt dit soms wat sneu over. In de podcast De Mediaweek vertelt ze dat ze vooral moe wordt van één specifieke uitspraak die Henny keer op keer herhaalt.

De gloriedagen van Henny Huisman

Het valt niet te ontkennen dat Henny Huisman ooit een van de grootste tv-presentatoren van Nederland was. Met programma’s als de Soundmixshow en de Surpriseshow wist hij miljoenen kijkers te trekken. Toch kwam zijn televisiecarrière abrupt ten einde toen zijn succesformule werd ingeruild voor het destijds moderne Idols. Sindsdien lijkt hij nooit helemaal over die klap heen te zijn gekomen.

Henny laat regelmatig doorschemeren dat hij graag nog een comeback zou maken. Daarbij wijst hij vaak op de successen uit zijn verleden. Een van zijn favoriete anekdotes? Het moment dat het telefoonnetwerk in 1988 overbelast raakte omdat zoveel mensen belden om te stemmen op hun favoriete kandidaat van de Soundmixshow.

Tina Nijkamp: ‘Ik kan het nu wel dromen’

Tina Nijkamp, oud-zenderbaas van SBS 6, begrijpt het wel, maar vindt het vermoeiend dat Henny dit telkens weer aanhaalt. “Waar ik dus zo moe van word, is dat hij altijd zegt — dat vind ik heel vervelend en dat kan ik nu ook wel dromen — dat die lijnen plat lagen door het massale stemmen. Ja, dat verhaal kennen we nu wel een keer.”

Ze erkent dat de Soundmixshow destijds enorm populair was. “Ja, dat was wel zo, dat stond toen zelfs voorop de pagina van De Telegraaf.” Maar volgens haar was dat geen uniek fenomeen: “Dat hadden alle grote shows. Wedden Dat..? had dat ook, hè? Niet alleen de Soundmixshow. Dat kwam gewoon doordat er destijds maar twee netten waren en RTL 4 nog niet eens bestond.”

Een andere tijd

Om de situatie in perspectief te plaatsen, noemt Tina een paar feiten:

  • RTL 4 ging pas in 1989 van start.
  • SBS 6 kwam pas in 1995.
  • NPO 3 begon in 1987.

Volgens haar is het niet eerlijk om de kijkcijfers en het succes van toen te vergelijken met nu, omdat er destijds veel minder aanbod was. “Het is dus een beetje appels met peren vergelijken, maar goed: hartstikke goed van Henny.”

Niet over zijn tv-exit heen

Wat Tina vooral opvalt, is dat Henny Huisman zijn afscheid bij RTL 4 nooit helemaal heeft verwerkt. “Henny was een grote presentator. Het is alleen jammer dat hij nadat hij aan de kant is gezet bij RTL 4 toen Idols kwam… daar is hij nog steeds niet overheen. Dat is wel een beetje sneu.”

Ze vindt het oprecht zielig voor hem, maar tegelijkertijd denkt ze dat hij zich niet zo druk hoeft te maken. “Ja, je hebt het toch mooi gehad? Je bent rijk geworden. Hij heeft volgens mij een huis op Bonaire. Die man is loaded, dus waar maak je je toch druk om?”

Leef in het nu

Tina vindt dat Henny beter kan genieten van wat hij nu heeft. “Je hebt een leuke vrouw, gezonde kinderen. Ja, wees blij met wat je hebt.” Ze sluit af met een wijze les die ze van haar moeder heeft geleerd: “Maak een boeket van de bloemen waar je bij kunt.”

Met andere woorden: in plaats van steeds terug te kijken op het verleden, zou Henny beter kunnen genieten van het hier en nu.

Eva van der Veen (1991) is een veelzijdige journalist en redactrice met een scherpe blik op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Ze studeerde Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze zich specialiseerde in onderzoeksjournalistiek en media-ethiek. Na haar studie werkte Eva als politiek verslaggever voor een grote Nederlandse krant, waar ze debatten in Den Haag versloeg en diepgaande analyses schreef over beleid en internationale betrekkingen. Haar werk kenmerkt zich door grondige research, objectiviteit en een kritische benadering van de macht. Sinds 2024 maakt Eva deel uit van het redactieteam van onze nieuwswebsite, waar ze zich richt op diepgaande achtergrondartikelen, interviews met beleidsmakers en fact-checking. Ze is gepassioneerd over het blootleggen van verborgen verhalen en het verstrekken van nauwkeurige informatie aan het publiek. Buiten haar journalistieke werk is Eva een liefhebber van geschiedenis, literatuur en lange wandelingen in de natuur. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en streeft ernaar om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Algemeen

Miljuschka Witzenhausen haalt keihard uit naar Mocro Maffia-acteur: ‘Dit kan echt niet!’

Avatar foto

Geplaatst

op

Mocro Maffia-acteur Marouane Meftah (20) ligt onder vuur na een gewelddadig incident bij een amateurvoetbalwedstrijd. De jonge acteur, die al eerder betrokken was bij een vechtpartij, gaf een omstreden interview bij RTL Boulevard, waarin hij zijn gedrag probeerde te bagatelliseren. Dit schoot bij Miljuschka Witzenhausen in het verkeerde keelgat. “Het is toch helemaal niet kies om hier op tv zo’n interview over te geven?”

Herhaaldelijk geweld bij amateurvoetbal

Marouane Meftah werd afgelopen weekend opgepakt na een vechtpartij bij een amateurwedstrijd. Beelden laten zien hoe hij, met een scooterhelm op, inslaat op een andere persoon. Wat het nog schrijnender maakt, is dat dit niet de eerste keer is dat hij betrokken is bij geweld op een voetbalveld. Vorig jaar raakte hij al in opspraak na een incident waarbij een speler een kaakfractuur opliep.

Ondanks de ernst van de situatie stond Marouane de camera’s van RTL Boulevard te woord en probeerde hij zijn gedrag goed te praten. Volgens hem had het net zo goed iets anders kunnen zijn dan een scooterhelm waarmee hij zich verdedigde. “Had het een zak brood geweest, een blikje of een bal, dan had ik me daarmee verweerd,” beweerde hij. Dit werd door veel mensen, waaronder Miljuschka, niet serieus genomen.

Advocaat weigert details prijs te geven

Tijdens het interview weigerde Marouane verder in te gaan op de zaak van vorig jaar. Zijn advocate reageerde stellig: “Daar laten wij ons niet over uit. We hebben van politie en justitie helemaal niets vernomen over die zaak.” Dit gebrek aan transparantie en verantwoordelijkheid schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

Tv-kenner Rob Goossens denkt dat Marouane dit interview gaf om zijn carrière te redden. “Hij heeft enig geluk dat de beelden vaag zijn en ruimte laten voor interpretatie, maar hij moet nu natuurlijk gewoon zijn carrière redden. Dus ik snap wel dat hij nu voor de camera treedt.”

‘Wat vindt hij er eigenlijk zelf van?’

Onderzoeksjournalist Kees van der Spek had vooral moeite met de manier waarop Marouane de situatie afdeed. “Ik mis zijn reactie op het incident van vorig jaar: wat vindt hij daarvan? Dat lijkt veel heftiger.” Hij benadrukt dat dit geen normaal gedrag is: “Ik heb vier zonen waarvan er twee in die leeftijd zijn en twee ouder, en die hebben dat nooit aan de hand gehad, laat staan twee keer in een jaar tijd.”

Ook Luuk Ikink uitte zijn verbazing over het patroon van geweld: “Dit is natuurlijk zijn interpretatie, maar het is toch wel gek dat je in een half jaar tijd in twee geweldsincidenten terechtkomt?”

Miljuschka: ‘Niet kies om dit te doen’

Miljuschka Witzenhausen was nog stelliger en vond het ronduit ongepast dat Marouane dit interview gaf terwijl er nog een onderzoek loopt. “Er loopt toch nu gewoon een onderzoek? Dan is het toch eigenlijk helemaal niet kies om hier op tv zo’n interview over te geven?”

Kees van der Spek gaf toe dat het ongebruikelijk is, maar wees ook op de andere kant van de zaak. “In principe mag je natuurlijk altijd jezelf verdedigen. Wij journalisten vinden het altijd heel vervelend als iemand zich verschuilt achter het feit: ‘Er is een onderzoek, dus ik zeg niks.’ Dus in die zin zijn we wel blij dat hij iets zegt.”

RTL Boulevard interview: juiste keuze of niet?

Waar Miljuschka het interview afkeurde, prees Luuk Ikink Marouane juist om zijn mediastatement. “Ik vind het altijd wel goed. We hebben de afgelopen dagen continu een beeld gehad van: wat is er gebeurd? En hij zegt nu in elk geval: ‘Zo heb ik het geïnterpreteerd.’”

Miljuschka was daar niet van onder de indruk en wees op het gebrek aan wederhoor. “Ja, maar die andere spreken we natuurlijk niet. Omdat hij twee rolletjes heeft gespeeld — we hebben het over een hele carrière, ik vind het wel meevallen — dan spreken we hem, maar waar zijn die anderen dan aan het woord? Ik vind dat best wel heftig. Ik weet niet wat er met die andere jongen aan de hand is nu.”

Waar blijven de verhalen van de slachtoffers?

Kees sloot zich hierbij aan. “Je wil die slachtoffers ook wel even horen.” Rob Goossens wees nog eens op het feit dat Marouane helemaal niets op dat veld te zoeken had. “Voor de duidelijkheid: hij was zelf niet aan het voetballen en had echt helemaal niks op dat veld te zoeken.”

Ook het excuus over de scooterhelm werd door Kees van tafel geveegd. “Alsof het dan minder erg is. Misschien had hij dan wel een steen in de hand. Dat maakt het juist nog onbezonnener!”

Slotgedachte

De situatie rondom Marouane Meftah roept grote vragen op over zijn gewelddadige gedrag, zijn pogingen om de media te bespelen en de rol van journalisten in het interviewen van verdachten. Terwijl Marouane de focus probeert te verleggen naar zijn eigen interpretatie van de gebeurtenissen, blijven de slachtoffers grotendeels buiten beeld.

Of dit interview hem helpt of juist verder in de problemen brengt, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar één ding is duidelijk: zijn imago heeft een flinke deuk opgelopen.

 

Lees verder