Connect with us

Algemeen

Echtpaar vermoedde eerst een gewone steen te zien – bij grondiger onderzoek ontdekken ze de ware waarde ervan

Vaak zijn de meest waardevolle schatten verborgen op de meest onverwachte plaatsen. Tijdens een ontspannen wandeling op het strand vond een echtpaar iets opmerkelijks dat ze aanvankelijk aanzagen voor een simpele steen. Echter, bij een tweede blik bleek het iets heel anders en uiterst waardevol te zijn.

Ontdek de verrassende vondst van dit echtpaar.

Toen Gary en Angela Williams, afkomstig uit Overton, Lancashire, aan het genieten waren op Middleton Sands strand in het Verenigd Koninkrijk, stuitten ze per toeval op iets ongewoons. Wat in eerste instantie leek op een alledaagse steen, bleek bij nadere inspectie iets geheel anders te zijn.

Was het een steen? Een ei? Het object dat was aangespoeld op het strand, wekte de nieuwsgierigheid van het stel. Ze dachten aanvankelijk aan een prehistorisch voorwerp, misschien zelfs een dinosaurus ei. Hun onderzoekende geest leidde hen tot een onverwachte ontdekking.

Ze hadden zonder het te weten een zeer kostbaar materiaal gevonden, bekend als Ambergris.

Een waardevolle vondst Het zag er op het eerste gezicht interessant uit, maar het had een onaangename geur. Dit materiaal is zeer gewild in de parfumindustrie en wordt gebruikt als fixatief in diverse luxe geuren.

“Ambergris ontstaat in het spijsverteringskanaal van potvissen als reactie op scherpe objecten zoals de rugschilden van inktvissen, hun primaire voedselbron. Het darmkanaal van de walvis scheidt een kleverige substantie af om deze vreemde voorwerpen te omhullen, wat schade aan de darmen voorkomt. Na verloop van tijd harden deze klonten uit tot blokken van verschillende grootte en worden uitgescheiden door de walvis. Zonlicht en zeewater veranderen deze klonten in een verharde substantie met een kenmerkende aromatische geur,” leggen experts uit.

Het verhaal gaat verder onder de foto:

Het stuk Ambergris dat het paar vond had een wasachtige textuur en een penetrante geur. Gary omschreef de geur als een mix van vis en natuurlijke mest. Ondanks het onaantrekkelijke uiterlijk was het materiaal extreem waardevol.

Ze vonden ongeveer anderhalve kilo Ambergris, geschat op een waarde van $70.000. Echter, in sommige landen is het bezit van Ambergris illegaal, vanwege de associatie met de illegale walvisjacht.