Connect with us

Algemeen

IJskoude Sneeuwstorm op komst: Nederland helemaal wit

Er staat aanzienlijk kouder weer voor de deur. Hoewel donderdag nog opmerkelijk mild is, markeert dit slechts een tijdelijke uitzondering.

Vanaf vrijdag zal een ijzige wind Nederland doorkruisen en na het weekend zullen we te maken krijgen met onmiskenbaar koude temperaturen.

IJskoude regen en soms zelfs natte sneeuw staan op het menu, en in de hoger gelegen delen van het land is zelfs een plaatselijk wit landschap niet uitgesloten als de sneeuwval wat intenser wordt.

Donderdagavond brengt een noordwestenwind met zich mee en een regengebied trekt van noord naar zuid over het land.

Meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline meldt: “Na de passage van de regenzone zal er koelere lucht ons land binnenstromen, vergezeld van een sterke toename van de wind.”

Vanaf donderdagavond tot en met zondag zullen buien vanaf de Noordzee over Nederland trekken, waarbij hagel mogelijk is.

Op sommige plekken kunnen zelfs de eerste sneeuwvlokken van het seizoen worden waargenomen, en bij zwaardere buien is onweer zelfs een mogelijkheid.

De middagtemperaturen zullen schommelen tussen 5 en 7 graden, terwijl de nacht van zaterdag op zondag in opklaringsgebieden zelfs tot rond het vriespunt kan dalen.

Tot en met zaterdag blijft het winderig, wat het koude gevoel versterkt. De gevoelstemperatuur zal rond de 1 à 2 graden boven nul liggen.

Vrijdag kunnen er zware windstoten van ongeveer 75 kilometer per uur voorkomen, en in de kustprovincies kunnen deze snelheden oplopen tot wel 90 kilometer per uur.

Vooral aan de noordkust kunnen windstoten met snelheden tot wel 110 kilometer per uur optreden. Zaterdag zullen deze zware windstoten verdwijnen, maar het blijft nog steeds vrij winderig.

Na het weekend lijkt er echt winterweer op komst te zijn. Tot en met het weekend blijven we vooral geconfronteerd worden met guur weer, maar de volgende week zou de echte kou kunnen toeslaan.

De kans op vorst in de nachten neemt toe naar 50 tot 80 procent in het midden en oosten van het land, terwijl deze kans iets kleiner is in de kustgebieden.

“De exacte koudegolf is nog steeds onzeker en hangt af van de hoeveelheid bewolking. In een helder scenario kunnen de temperaturen zelfs dalen richting -5 graden.

Bij veel bewolking zal er nauwelijks vorst zijn. Overdag blijft het koud, met maxima onder de 5 graden. De kans op temperaturen boven dit niveau bedraagt slechts 20 procent.
sneeuwvrij maken ruiten

Normaal gesproken is het eind november overdag zo’n 8 graden,” legt Van Wezel uit.

Daarnaast kunnen af en toe neerslagzones overtrekken, wat waarschijnlijk resulteert in ijskoude regen.
historische hoeveelheden sneeuw

Soms kan dit overgaan in natte sneeuw, en als de sneeuwval intenser wordt, is een lokaal wit landschap in de hoger gelegen gebieden van het land niet uit te sluiten.
sneeuw winter

“Het is belangrijk op te merken dat de sneeuw waarschijnlijk niet lang zal blijven liggen, omdat de bodemtemperatuur nog steeds tussen 8 en 10 graden ligt en eventuele neerslag snel zal smelten.

Maar de hoger gelegen zandgronden, zoals de Veluwe en de Limburgse heuvels, zijn vaak iets kouder en koelen sneller af. Daar zal sneeuw dus eerder blijven liggen,” aldus de weerman.