Algemeen
Shock in Thailand: Spaanse studente (22) overlijdt gruwelijk na fatale aanval door olifant tijdens toeristenuitje!
Een tragisch incident heeft het leven geëist van een 22-jarige Spaanse studente uit Valladolid. De jonge vrouw, die op toeristisch bezoek was in Thailand, kwam om het leven nadat ze werd aangevallen door een olifant tijdens een recreatieve activiteit in het Koh Yao Elephant Care Centre op het eiland Yao Yai, in het zuidwesten van Thailand.
Ongeval tijdens het wassen van een olifant
Volgens politiebronnen en het olifantencentrum gebeurde het ongeluk op vrijdag. De studente, die een dubbele opleiding in Rechten en Internationale Betrekkingen volgde aan de Universiteit van Navarra, was bezig met het baden van een olifant. Tijdens deze activiteit liep ze langs het dier en werd geraakt door een van zijn slagtanden.
De verwondingen die door de aanval werden veroorzaakt, bleken fataal. Ondanks pogingen om haar leven te redden, overleed de jonge vrouw kort na het incident.
Recreatieve activiteiten met olifanten
Het wassen en baden van olifanten is een populaire toeristische activiteit in Thailand, waarbij bezoekers de kans krijgen om dicht bij deze majestueuze dieren te komen. Centra zoals het Koh Yao Elephant Care Centre bieden dergelijke activiteiten aan als onderdeel van een recreatieve ervaring. Ook worden olifanten vaak ingezet voor shows en andere toeristische attracties.
Hoewel deze activiteiten veel bezoekers aantrekken, wijzen critici al langer op de risico’s en de omstandigheden waarin de dieren vaak verkeren.
Eerdere tragische incidenten
Het overlijden van de Spaanse studente is niet het eerste incident waarbij een olifant betrokken is. Vorig jaar verloor een Spaanse man in Zuid-Afrika het leven nadat hij werd vertrapt door een olifant toen hij zijn auto had verlaten.
Volgens gegevens van het Thaise Department of National Parks zijn er in de afgelopen twaalf jaar 240 dodelijke slachtoffers gevallen door aanvallen van wilde olifanten. In 2024 alleen al waren er 39 dodelijke incidenten gemeld.
Olifanten in Thailand
Thailand heeft naar schatting meer dan 4.000 wilde olifanten, die leven in reservaten, nationale parken en natuurreservaten. Hoewel deze populatie in de afgelopen decennia is gegroeid, is het aantal nog altijd ver verwijderd van de circa 300.000 olifanten die meer dan een eeuw geleden in het land leefden.
Daarnaast is er een vergelijkbare populatie gedomesticeerde olifanten in Thailand, waarvan de meeste worden ingezet voor toeristische doeleinden, zoals shows en ritten.
Waarschuwing voor toeristen
Het tragische voorval onderstreept de risico’s van interacties met wilde en gedomesticeerde dieren, zelfs in gecontroleerde omgevingen. Toeristen die deelnemen aan dergelijke activiteiten worden aangeraden zich bewust te zijn van de mogelijke gevaren en de dieren met respect te behandelen.
De dood van de Spaanse studente heeft geleid tot een golf van medeleven en roept opnieuw vragen op over de veiligheid en ethiek van toeristische activiteiten met olifanten.
Dit bericht op Instagram bekijken
Algemeen
Prinses Beatrix walgt van Paul de Leeuw: ‘Wat een vreselijke, nare man!’
Dat Paul de Leeuw (62) niet bij iedereen even goed in de smaak valt, is bekend. Maar dat hij ook binnen het koningshuis niet bepaald geliefd is, blijkt uit een anekdote die hij zelf deelt. Prinses Beatrix (87) zou hem zelfs een ‘nare jongen’ hebben genoemd.
Geen fan van Paul
Paul de Leeuw heeft in de loop der jaren veel bewonderaars verzameld, maar ook een flink aantal critici. Zijn expressieve stijl en scherpe humor vallen niet bij iedereen in de smaak. Zijn rol als presentator van Ranking the Stars en zijn werk voor Omroep MAX en RTL 4 hebben hem een vaste plek op televisie gegeven, maar niet altijd zonder controverse. Hoe staat het koningshuis tegenover de uitgesproken tv-persoonlijkheid?
Nou, in elk geval is prinses Beatrix géén fan. Dat onthulde Paul zelf in de podcast The Friday Move. “Ja, ik heb haar wel eens ontmoet, ja. Ik heb ook een handje gegeven,” vertelt hij. Maar de ontmoeting liet geen verpletterende indruk achter. “Ze vond me niet zo leuk. Het is een heel raar verhaal.”
Een onverwachte koninklijke aanwezigheid
Paul herinnert zich een specifieke gebeurtenis waarbij hij indirect met het koningshuis te maken kreeg. “Ik stond ooit in het Paard van Troje met mijn theaterprogramma en toen opeens moesten we later beginnen. Opeens werd het 21.00 uur in plaats van 20.15 uur.”
Wat bleek? De drie zoons van prinses Beatrix – Willem-Alexander, Friso en Constantijn – kwamen onverwachts kijken naar zijn voorstelling. “Dat was op het laatste moment besloten, dus de hele veiligheidsdienst moest alles controleren en checken.” Dit zorgde voor de nodige logistieke aanpassingen en vertragingen. Paul moest daardoor langer wachten voordat hij kon beginnen.
Hoewel hij het bijzonder vond dat de drie prinsen naar zijn show kwamen kijken, was er een ander detail dat hem bijbleef. Hij hoorde achteraf dat prinses Beatrix niet bepaald enthousiast was over hem.
‘Die nare jongen’
Maar waarom zou prinses Beatrix hem een ‘nare jongen’ noemen? Paul vertelt dat hij dit indirect heeft gehoord van een technicus. Hij blikt terug op een uitzending die hij destijds presenteerde: “Ik had een keer een nachtprogramma en toen werd net het Verdrag van Maastricht gesloten om 01.30 of 02.00 uur ’s nachts.”
Volgens Paul had hij destijds een uitzending op dat tijdstip en kreeg hij via een technicus te horen hoe Beatrix over hem dacht. “Ik weet nog wel dat ze tegen een technicus had gezegd: ‘O, daar heb je die nare jongen weer.’ Dat was ik dan, hè?”
Dit incident heeft Paul altijd onthouden en hij noemt het met een glimlach in interviews. Het lijkt erop dat hij de uitspraak eerder als een humoristisch feit ziet dan als een serieuze belediging.
De scherpe randjes van Paul de Leeuw
Paul de Leeuw staat bekend om zijn scherpe humor en uitgesproken mening. Hij schuwt het niet om gasten in zijn programma’s uit te dagen en soms zelfs een beetje uit de tent te lokken. Dit heeft hem door de jaren heen veel fans opgeleverd, maar ook critici die hem als te direct en brutaal beschouwen.
Binnen het koningshuis, waar men doorgaans gewend is aan beleefde en diplomatieke omgangsvormen, kan dit botte karakter verkeerd vallen. Prinses Beatrix staat erom bekend een groot gevoel voor humor te hebben, maar haar stijl is wellicht wat subtieler dan die van Paul de Leeuw.
Humor of werkelijkheid?
Of prinses Beatrix deze uitspraak daadwerkelijk heeft gedaan, blijft natuurlijk een kwestie van speculatie. Paul staat bekend om zijn zelfspot en de neiging om verhalen sappiger te maken, dus het is goed mogelijk dat hij de anekdote met een knipoog vertelt.
Toch blijft het een leuke anekdote die goed past in de geschiedenis van Paul de Leeuw als spraakmakende entertainer. Of prinses Beatrix hem nog steeds als een ‘nare jongen’ zou zien, blijft de vraag. Misschien is het tijd voor een verzoenend gesprek tussen de twee?