Connect with us

Algemeen

Schiphol annuleert 200 vluchten als voorzorg voor storm Pia die donderdag over Nederland trekt

Avatar foto

Geplaatst

op

“Schiphol annuleert 200 Vluchten vanwege Storm Pia” In anticipatie op storm Pia, die donderdag Nederland zal treffen, heeft Schiphol Airport preventief 200 vluchten geannuleerd. Het KNMI heeft voor het hele land een code geel uitgevaardigd vanwege de verwachte zware windstoten. De wind zal in de ochtend beginnen toe te nemen en aanhouden tot in de avond.

Schiphol waarschuwt: “Reizigers dienen de gehele dag rekening te houden met mogelijke vertragingen en annuleringen voor zowel binnenkomende als vertrekkende vluchten.” Vanaf de middag zullen vluchten alleen kunnen opstijgen en landen op de Buitenveldertbaan.

Windstoten van ongeveer 80 kilometer per uur zullen het gehele land treffen. In de kustgebieden, vooral in het noorden, kunnen de windstoten oplopen tot 110 kilometer per uur. “De sterkste wind wordt in de namiddag en avond verwacht”, aldus Weeronline.

Schiphol meldt ook dat de sterke wind impact kan hebben op de bagageafhandeling op de grond, wat kan leiden tot verstoringen in de vliegschema’s. Reizigers wordt aangeraden de actuele vluchtinformatie te controleren voor vertrek.

De luchthavens Rotterdam The Hague en Eindhoven Airport hebben nog geen vluchten geannuleerd, maar blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden.

Waarschuwingen voor rondvliegende objecten De kans op regen is donderdag aanzienlijk. Weeronline adviseert extra voorzichtigheid in het verkeer. Het KNMI waarschuwt voor afbrekende takken en rondvliegende objecten zoals dakpannen of tuinmeubilair.

Voorbereidingen op Hoogwater West-Nederlandse waterschappen, het schap in de IJsseldelta en Rijkswaterstaat bereiden zich voor op hoogwater. Sluizen, zoals die op het Oostplein in Rotterdam, worden gesloten en dijkwachters zijn gewaarschuwd voor mogelijke inzet. Rijkswaterstaat sluit de Hollandsche IJsselkering en mogelijk andere stormvloedkeringen.

 

Algemeen

Ex van Thomas Berge wil andere achternaam voor kinderen: “Dit voelt niet goed”

Avatar foto

Geplaatst

op

De frustratie van Elianne Zweipfenning, de ex-partner van zanger Thomas Berge, klinkt luid en duidelijk: ondanks haar centrale rol in het leven van hun kinderen mag ze haar achternaam niet aan die van hen toevoegen. Haar emotionele oproep op Instagram raakt een gevoelige snaar en wakkert de discussie aan over de rechten van moeders binnen het Nederlandse naamsrecht.

Een moeder die alles geeft, maar geen naam mag geven

In haar openhartige bericht vertelt Elianne hoe zij de kinderen negen maanden heeft gedragen en hoe zij er alleen voor stond toen Thomas geen contact wilde. Nu nog zijn de kinderen tachtig procent van de tijd bij haar, en ook de volledige financiële verantwoordelijkheid ligt dit jaar bij haar. Ze heeft haar carrière op pauze gezet voor haar kinderen, maar wordt juridisch buitenspel gezet: zonder de toestemming van de vader mag ze haar achternaam niet toevoegen aan die van de kinderen.

Een wet die moeders weinig ruimte geeft

De wet is helder, maar hard: voor het wijzigen van de achternaam van een minderjarig kind is toestemming van beide ouders vereist. Als die toestemming er niet is, moet de andere ouder naar de rechter stappen. Die beoordeelt of de wijziging in het belang van het kind is – een langdurig en emotioneel belastend traject dat in veel gevallen op verzet stuit, vooral wanneer de relatie tussen de ouders moeizaam is.

Monica Geuze ondervindt hetzelfde obstakel

Elianne is niet de enige. Ook Monica Geuze vertelde in haar populaire podcast Geuze & Gorgels over haar frustraties. Haar dochter Zara-Lizzy draagt alleen de achternaam van vader Lars Veldwijk, ondanks het feit dat Monica al jaren als alleenstaande moeder voor haar zorgt. “Het is absurd dat ik moet aantonen dat ik vijf jaar alleen voor mijn dochter heb gezorgd om mijn achternaam te mogen toevoegen,” zegt Monica. Ook zij noemt het oneerlijk dat moeders zo hard moeten vechten voor iets dat zo vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Nieuwe wet, oude problemen

Met de invoering van de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) per 1 januari 2024 leek er verbetering op komst. Deze wet biedt ouders de mogelijkheid om hun kind de achternamen van beide ouders te geven. Toch blijkt in de praktijk dat dit vooral opgaat voor nieuwe ouders. Voor kinderen die vóór 1 januari 2025 zijn geboren, kan de wijziging slechts met terugwerkende kracht worden aangevraagd – en ook daar geldt de dubbele toestemming.

Een oproep tot verandering

Elianne roept vrouwen op om hun ervaringen te delen via een platform dat ze onder haar post heeft gelinkt. Ze hoopt zo het debat breder op de kaart te zetten. “Onrecht maakt me onrustig en verdrietig,” schrijft ze. “Maar ik ben bereid om dit aan te kaarten, voor mezelf én voor andere moeders.”

Tijd voor een eerlijker systeem?

De verhalen van Elianne en Monica werpen de vraag op of het huidige systeem wel recht doet aan de werkelijkheid van veel alleenstaande moeders. Waarom krijgt een moeder, die alles doet en alles geeft, niet de mogelijkheid om haar naam te verbinden aan die van haar kind? De roep om een eerlijker, moeder-inclusiever naamsrecht wordt steeds luider. De vraag is: wanneer luistert de politiek?

Lees verder