Algemeen
Robine (34): “Ik ben vegan en het is absurd dat de meeste restaurants nog steeds geen vegan opties bieden”

Robine, een 34-jarige veganist, heeft zich al jarenlang met veel passie ingezet voor haar veganistische levensstijl. Voor haar gaat het niet alleen om het vermijden van vlees en zuivel; het is een keuze die voortkomt uit haar liefde voor dieren, haar bezorgdheid over het milieu en haar verlangen naar een gezonder leven. “Het is gewoon absurd dat zoveel eetgelegenheden nog steeds geen fatsoenlijke vegan gerechten aanbieden,” zegt ze met een gefronste blik.
Als ze met vrienden of familie uit eten gaat, is het een vaststaand ritueel: eerst de menukaart doorbladeren, op zoek naar iets dat niet alleen veganistisch is, maar ook smakelijk en vullend.
“Je kunt vaak gewoon de standaard salade met een paar tomaten en komkommer verwachten, en dat is het dan,” zegt Robine. “Ik bedoel, het is 2024! Er zijn zoveel creatieve manieren om lekkere vegan maaltijden te maken, maar veel restaurants lijken het nog steeds niet door te hebben.”
Robine herinnert zich een recente ervaring in een hip restaurant in haar stad. “Ik was zo enthousiast toen ik hoorde dat ze een nieuw menu hadden. Maar toen ik de vegan opties zag, kon ik alleen maar teleurgesteld zijn,” vertelt ze. “Er was één gerecht, een ‘vegan burger’ gemaakt van kikkererwten, dat klonk alsof het rechtstreeks uit de keuken van een kleuterschool kwam.
Het was gewoon saai en smakeloos.” Het is niet dat ze geen chickpea burger wil eten, maar ze verwacht meer creativiteit en aandacht voor detail. “Ik wil iets wat me echt verrast, iets wat me laat zien dat ze zich hebben ingeleefd in wat veganisten willen,” zegt ze met overtuiging.
Robine is niet de enige die zich zo voelt. Ze heeft met veel vrienden gesproken die ook veganistisch eten en ze horen vaak dezelfde klachten. “We zijn met een groepje veganisten en als we uit eten gaan, is het altijd dezelfde discussie. Zullen we hier proberen of daar? Zullen we gewoon weer naar die ene plek waar we weten dat ze tenminste een paar goede opties hebben?”
Het voelt als een constante zoektocht naar eetgelegenheden die haar waarden respecteren. “Het is frustrerend omdat je eigenlijk niet moet kiezen waar je gaat eten op basis van je dieet, maar gewoon op basis van wat lekker klinkt.”
Wat Robine het meest frustreert, is dat veel restaurants wel de moeite nemen om een ‘vegan’ optie op het menu te zetten, maar vaak is het meer een bijzaak dan een echte optie.
“Ik heb restaurants gezien die trots zijn op hun vegan aanbod, maar als je dan vraagt of ze er iets extra’s mee kunnen doen, kijken ze je aan alsof je de maan vraagt,” zegt ze. “Ik wil gewoon iets bijzonders, iets dat me echt een ervaring biedt, niet alleen een simpel gerecht dat blijkbaar ‘vegan’ is omdat het geen vlees bevat.”
Daarnaast is het ook nog eens een groot probleem dat veel restaurants niet eens goed begrijpen wat veganistisch eten inhoudt. “Ik heb het meegemaakt dat ik een pasta bestelde zonder kaas, en de serveerster dacht dat dat ook zonder de saus kon.
Dat is echt de basis van vegan zijn!” Robine is van mening dat er meer voorlichting en begrip moet komen voor wat veganisme inhoudt. “Het lijkt wel alsof ze denken dat het simpelweg het weglaten van vlees en zuivel voldoende is. Maar er zijn zoveel heerlijke en voedzame ingrediënten die ze kunnen gebruiken!”
Soms voelt ze dat restaurants met een vegan optie zelfs alleen maar de hype willen volgen zonder echte toewijding aan de levensstijl. “Ik zag laatst een restaurant dat een ‘vegan’ optie had voor hun ‘vleesliefhebbers’ die gewoon niet konden weerstaan aan de verleiding van een burger.
En wat was die optie? Een slaatje met wat gesneden avocado. Kom op! Ik ben geen bezoeker van de brunch, maar ik wil gewoon dat er een serieuze keuze voor ons is!”
Toch geeft Robine de hoop niet op. “Ik geloof echt dat als meer mensen vragen om betere vegan opties, restaurants uiteindelijk wel moeten luisteren.
Er is een groeiende gemeenschap van veganisten en vegetariërs die willen dat hun stem gehoord wordt,” zegt ze. “We zijn niet gewoon de ‘gezonde eters’; we zijn mensen die van lekker eten houden en willen genieten van de eetervaring net zoals iedereen.”
Robine sluit haar verhaal af met een krachtige boodschap: “Dus, aan alle restaurants daarbuiten: doe je huiswerk! We zijn niet alleen hier om een slaatje te eten. We willen geïnspireerd worden door de gerechten die jullie serveren. Maak van veganistisch eten iets waar je trots op kunt zijn!”

Algemeen
Automobilisten zijn het zat: blokkades door klimaatprotesten zorgen voor woede – ‘We rijden gewoon door’

De frustratie bij Nederlandse automobilisten over de aanhoudende wegblokkades door klimaatdemonstranten loopt hoog op. Steeds vaker raken automobilisten betrokken bij spanningen op de weg wanneer protestgroepen, vaak verbonden aan actiegroepen als Extinction Rebellion of Scientist Rebellion, belangrijke verkeersaders blokkeren. Waar velen aanvankelijk nog begrip konden opbrengen voor het klimaatdoel, lijken sommigen nu het geduld te verliezen. In toenemende mate nemen bestuurders het heft in eigen hand – soms met gevaarlijke gevolgen.
Wegblokkades als actievorm
De afgelopen jaren hebben klimaatactivisten regelmatig snelwegen, rotondes en bruggen bezet om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Volgens hen is directe actie noodzakelijk: de politiek handelt volgens hen te traag, en de samenleving moet wakker geschud worden. Door het verkeer letterlijk tot stilstand te brengen, willen ze symbolisch aantonen dat het systeem zelf vastloopt.
Deze vorm van protest heeft echter een prijs. Terwijl activisten met spandoeken op de snelweg zitten, ontstaan lange files, worden hulpdiensten opgehouden en missen mensen afspraken, werk of zelfs medische behandelingen. Het begrip onder de bevolking slinkt met de dag.
Toenemende agressie
In recente weken doken er op sociale media filmpjes op waarin automobilisten de confrontatie niet langer schuwen. In sommige gevallen probeerden bestuurders met hun auto langzaam door demonstranten heen te rijden om hun weg te forceren. In andere gevallen klonken er scheldpartijen of duw- en trekwerk. De politie heeft op meerdere momenten moeten ingrijpen om escalaties te voorkomen.
“Ik moest mijn dochter van school halen en stond vast op de A10, terwijl een groep jongeren op het asfalt zat met borden over CO₂-uitstoot,” zegt een Amsterdamse automobilist. “Op een gegeven moment ben ik er gewoon langzaam doorheen gereden. Het was dat, of nog uren wachten.”
Ook vrachtwagenchauffeurs laten steeds vaker van zich horen. “Elke minuut vertraging kost geld,” aldus een transportondernemer uit Rotterdam. “Ik heb collega’s die zeggen: als ze niet opzij gaan, dan gaan wij niet stoppen.”
Juridische en ethische grenzen
Experts waarschuwen voor een gevaarlijke trend. Het nemen van het recht in eigen hand, ook al gebeurt het ‘langzaam’ of zonder opzet tot letsel, is volgens juristen niet te rechtvaardigen. “Zodra je met een voertuig inrijdt op mensen – ook al is het voorzichtig – begeef je je op juridisch zeer glad ijs,” zegt strafrechtadvocaat Martijn Verweij. “Dat kan worden aangemerkt als poging tot mishandeling of erger.”
Toch begrijpt hij de frustratie. “Het probleem is dat de overheid worstelt met een balans: ze willen ruimte bieden aan vreedzaam protest, maar tegelijkertijd is het blokkeren van een snelweg in strijd met de openbare orde.”
Oproep tot duidelijke regels
Zowel belangenorganisaties voor weggebruikers als politieke partijen roepen op tot strengere handhaving. De ANWB pleit voor een beleid waarbij demonstraties direct worden beëindigd zodra ze de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Ook in de Tweede Kamer klinkt kritiek op het ‘softe’ optreden van politie en justitie.
VVD-Kamerlid Thom van Dalen: “We kunnen niet toestaan dat een kleine groep activisten het hele land gijzelt. Demonstreren is een recht, maar blokkeren is dat niet. Er moet kordaat worden opgetreden.”
Tegelijkertijd benadrukken tegenstanders van harder optreden dat geweld tegen demonstranten nooit te rechtvaardigen is. GroenLinks-fractievoorzitter Marjolein de Ridder: “Dat mensen zich zorgen maken om het klimaat en vreedzaam actievoeren, is geen reden om ze met auto’s van de weg te duwen. Geweld lost niets op.”
Activisten blijven onverstoord
De klimaatdemonstranten zelf laten weten zich niet te laten intimideren. Volgens hen zijn de reacties juist een bewijs dat de boodschap aankomt. “We begrijpen dat het frustrerend is,” zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion. “Maar we zitten daar niet voor ons plezier. We willen dat de overheid in actie komt tegen klimaatverandering, en we doen dat zonder geweld.”
Op de vraag of ze rekening houden met mensen die door hun acties schade ondervinden, klinkt begrip, maar geen berouw. “Verandering doet pijn. We hebben alles geprobeerd – petities, stemgedrag, brieven. Dit is het enige wat nog aandacht genereert.”
De polarisatie groeit
Wat duidelijk wordt, is dat de kloof tussen klimaatactivisten en het bredere publiek groeit. Waar eerder veel mensen nog sympathie hadden voor de klimaatbeweging, lijkt het draagvlak door de steeds hardere acties en ontwrichtende gevolgen af te nemen.
Op sociale media wordt de discussie steeds feller. Voorstanders van actie wijzen op de urgentie van de klimaatcrisis, terwijl tegenstanders wijzen op het gebrek aan respect voor anderen. In de commentaren onder nieuwsberichten wisselen termen als ‘klimaatterroristen’ en ‘wegpiraten’ elkaar af.
Wat nu?
De huidige situatie dreigt uit te monden in een vicieuze cirkel van frustratie, radicalisering en geweld. Zowel activisten als automobilisten voelen zich in het nauw gedreven. Wat nodig lijkt, is een herwaardering van de spelregels rond protest, gecombineerd met politieke actie die recht doet aan de zorgen van beide groepen.
Er moet ruimte blijven voor vreedzaam protest – maar ook respect voor de bewegingsvrijheid van anderen. Als dat evenwicht niet snel wordt hersteld, dreigt een samenleving waarin niet het recht, maar woede en chaos de boventoon voeren.
Voor nu lijkt de realiteit dat automobilisten steeds minder bereid zijn te wachten. En dat is een signaal dat niet genegeerd mag worden.
Dit bericht op Instagram bekijken