Connect with us

Algemeen

Poolnacht start in Utqiaġvik, Alaska: Geen zonlicht voor twee maanden

poollicht

Utqiaġvik, de meest noordelijke stad van Alaska, begint zijn unieke winterslaap. Vanaf 18 november zullen de inwoners van deze stad de zon voor minstens twee maanden niet meer zien, een fenomeen bekend als de poolnacht.

Het Begin van de Poolnacht in Utqiaġvik

Op 18 november om 13.37 uur zakte de zon onder de horizon in Utqiaġvik, voorheen bekend als Barrow. Deze stad, gelegen buiten de poolcirkel, heeft een extreem klimaat, met korte, koele zomers en lange, barre winters. De poolnacht, die ongeveer 66 dagen duurt, is een direct gevolg van de inclinatie van de aardas en de baan van de aarde rond de zon.

De Duur van de Duisternis

De poolnacht in Utqiaġvik is een periode waarin de zon niet boven de horizon uitkomt. Dit fenomeen vindt plaats in gebieden buiten de poolcirkel, met een variërende intensiteit en duur. In Utqiaġvik zal de volgende zonsopgang pas op 23 januari 2024 plaatsvinden, wat betekent dat de inwoners bijna twee maanden geen daglicht zullen zien.

poollicht

Verschillende Soorten Poolnachten

Naast de poolnacht in Utqiaġvik zijn er verschillende gradaties van poolnachten, afhankelijk van de geografische breedte. Deze omvatten de polaire schemering, de civiele poolnacht, de nautische poolnacht en de astronomische poolnacht, elk met zijn eigen unieke kenmerken van licht en duisternis.

De Unieke Ervaring van de Poolnacht

De poolnacht is een fascinerend natuurverschijnsel dat een ongelooflijk schouwspel biedt in de Arctische gebieden. Voor de inwoners van Utqiaġvik is dit het begin van een lange periode van duisternis, wachtend op de terugkeer van de zon.