Algemeen
Peter de Bie op zijn verjaardag plotseling overleden

Verdrietig nieuws uit de Nederlandse mediawereld: journalist en presentator Peter de Bie is overleden. De Bie, die jarenlang een vertrouwd geluid was op de Nederlandse radio, stierf op zijn verjaardag in zijn woonplaats Aerdenhout. Omroep MAX, waarvoor hij jarenlang werkte, maakte het nieuws bekend op hun website.
Peter de Bie werd 75 jaar oud. Volgens Omroep MAX had hij nog volop levenslust, maar besloot hij uiteindelijk dat het tijd was om afscheid te nemen van het leven. Hij zou daarbij gezegd hebben: “Als mijn lijf het nog zou doen, had ik nog wel eventjes door gewild.”
Een lange en veelzijdige carrière
Peter de Bie begon zijn loopbaan in 1977 bij de publieke omroep. In de decennia daarna bouwde hij een indrukwekkende staat van dienst op. Hij werkte mee aan talloze programma’s en verwierf landelijke bekendheid als presentator van de TROS Nieuwsshow, een geliefd en goedbeluisterd radioprogramma op NPO Radio 1.
Toen de TROS opging in Omroep MAX, verhuisde het programma mee. Daar kreeg het een nieuwe naam: Nieuwsweekend. Ook bij Omroep MAX bleef De Bie een vaste waarde. Zijn stem en scherpe journalistieke blik maakten hem tot een icoon van de Nederlandse radio.
Gezondheid dwong tot afscheid
In het najaar van 2022 werd duidelijk dat de gezondheid van De Bie hem in de steek liet. Hij moest zich tijdelijk terugtrekken uit Nieuwsweekend en nam op 17 december 2022 officieel afscheid van het programma. In een emotioneel en eerlijk gesprek vertelde hij dat hij kampte met een ernstige infectie: een stafylokokkeninfectie, een bacteriële aandoening waar één op de drie mensen aan overlijdt.
De infectie had verstrekkende gevolgen. De Bie verloor een been en kreeg van zijn artsen te horen dat zijn situatie uitzichtloos was. “Vanaf nu gaat het alleen maar minder worden,” zei hij destijds.
Naast de infectie had De Bie ook last van hartfalen. Ondanks zijn fysieke beperkingen bleef hij zijn scherpe geest behouden en probeerde hij zo lang mogelijk actief te blijven.
Dit zijn de laatste woorden van presentator Peter de Bie op NPO Radio 1. Hij gaat vandaag na 28 jaar Nieuwsshow en @Nieuwsweekend met pensioen. pic.twitter.com/hsxtZQEODn
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) December 17, 2022
Een leven vol liefde en verlies
Peter de Bie was sinds de jaren negentig getrouwd met Dieuwertje Blok, eveneens een bekende naam in de Nederlandse mediawereld. Hun huwelijk stond jarenlang symbool voor een stabiele en liefdevolle relatie. Het stel deelde niet alleen een passie voor de media, maar ook een diepe verbondenheid met elkaar.
In maart van dit jaar werd het gezin opnieuw getroffen door verdriet toen Dieuwertje Blok overleed aan kanker. Zij werd slechts 67 jaar oud. Haar dood was een enorme klap voor De Bie, die zelf al lange tijd met zijn gezondheid worstelde.
Reacties uit de mediawereld
Het nieuws van zijn overlijden komt hard aan bij collega’s en vrienden in de mediawereld. MAX-zenderbaas Jan Slagter reageerde geschokt en verdrietig. “Met het overlijden van Peter moeten we tot mijn grote verdriet weer een publiek omroepicoon missen,” zegt hij. “Peter heeft zo ongelooflijk veel betekend voor de Nederlandse radio en televisie. Eind 2022 nam hij afscheid van de radio omdat zijn gezondheid hem in de steek liet.”
Slagter prees De Bie om zijn enorme vakkennis, zijn scherpe interviewstijl en zijn vermogen om ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier te brengen. “Hij was een journalist pur sang. Een groot vakman en een warme persoonlijkheid,” aldus Slagter.
Een nalatenschap die blijft
Peter de Bie laat een indrukwekkende nalatenschap achter. Hij stond bekend om zijn rustige, bedachtzame manier van interviewen en zijn brede interesse in maatschappelijke onderwerpen. Zijn werk bij de TROS Nieuwsshow en later bij Nieuwsweekend maakte hem tot een van de meest vertrouwde stemmen van de Nederlandse radio.
Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk, maar zijn bijdragen aan de journalistiek en zijn liefde voor het vak zullen nog lang voortleven. De Bie wordt herinnerd als een man die tot het einde toe zijn passie voor radio bleef koesteren — en als iemand die met zijn werk miljoenen luisteraars wist te raken.

Algemeen
Antwerpen geschokt: Passagier (76) komt om in bus na mesaanval – oproep aan getuigen

In Antwerpen heeft een zeer ernstig incident plaatsgevonden in een bus van De Lijn. Maandagmiddag is een reiziger om het leven gekomen na een aanval met een mes. Het parket heeft dit bevestigd. Getuigen meldden dat een persoon plotseling met een mes begon te zwaaien en te steken. Hierbij kwam een passagier van 76 jaar om het leven, en raakte een andere gewond. De buschauffeur is in shock. Volgens een buurtbewoner werd het dodelijke slachtoffer in de keel gestoken.
Details van de Aanval en Onmiddellijke Arrestatie
Het incident vond plaats om 14.30 uur in een bus, ter hoogte van de Ernest Claesstraat in Antwerpen. Twee gewonde passagiers werden naar het Cadixziekenhuis gebracht. De 38-jarige verdachte kon zeer snel na de feiten op de bus worden gearresteerd door het snelleresponsteam. Kim Bastiaens, woordvoerder van politiezone Antwerpen, bevestigt dat de omgekomen reiziger een willekeurig slachtoffer is. “De eerste gewonde is een passagier die tussenbeide gekomen is. De tweede gewonde is de buschauffeur die in shock is overgebracht naar het ziekenhuis,” aldus Bastiaens. Het gerechtelijk lab en de onderzoeksrechter kwamen ter plaatse voor onderzoek.
Kato Belmans van het parket vertelt dat het incident volgens de eerste informatie gebeurde bij het opstappen van de bus. De identiteit van de dader is nog niet bekendgemaakt. Een buurtbewoner die de aanval zag gebeuren, verklaarde: “De dader stak de man in zijn keel met een mes”. De Lijn werd om 14.35 uur ingelicht over het incident op buslijn 36, die in de richting van de Waaslandtunnel reed. Ter hoogte van de Lidl, aan halte IGLO, begon de dader plotseling met een mes uit te halen naar een willekeurige passagier, waarna de bus stopte.
Veiligheidszorgen op Buslijn 36
Dit incident is niet het eerste geweldincident op of in verband met buslijn 36. Vorig jaar werd een bus op deze lijn van buitenaf onder vuur genomen met een luchtdrukpistool, en er zijn diverse gevallen van vandalisme geweest. Ook chauffeurs hebben al te maken gehad met agressie. Het onderzoek naar de omstandigheden van de mesaanval is nog volop aan de gang, en voorlopig lijkt er geen concrete aanleiding te zijn geweest. Rond 18.30 uur was het sporenonderzoek afgerond.
De Lijn bekijkt samen met de exploitant van buslijn 36 wat er gedaan kan worden voor de veiligheid van de reizigers. De vervoersmaatschappij wacht het onderzoek van politie en parket af en geeft geen verdere informatie over het incident. Kim Bastiaens heeft een oproep gedaan aan getuigen om eventueel beeldmateriaal van het incident op buslijn 36 te delen.
De Belgische Transportarbeidersbond (BTB-ABVV) heeft alarm geslagen. “De situatie is onhoudbaar geworden,” aldus Tom Peeters, Adjunct Federaal Secretaris. Hij noemt buslijn 36 een “broeihaard van geweld”. “De buslijn, die al maanden gekenmerkt wordt door agressie en gewelddaden, is opnieuw het toneel geworden van een drama. Onze mensen zijn het beu. Het moment is aangebroken om rond de tafel te zitten en een duidelijke lijn uit te zetten voor de toekomst,” stelt Peeters. Ook een buurtbewoner reageerde ontzet: “Ik pak nooit meer de bus. Voor geen geld op de wereld. Waar houdt dit op? Ik wil hier weg”. Dit incident heeft geleid tot grote bezorgdheid over de veiligheid in het openbaar vervoer.
Dit bericht op Instagram bekijken