Entertainment
Pechtold pleit voor einde van monarchie na Willem-Alexander

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold pleit voor een discussie over de toekomst van de Nederlandse monarchie en vindt het koningschap ‘niet meer houdbaar’. Tijdens de presentatie van het boek De Achilleshiel van de Koning van AD-verslaggever Jan Hoedeman stelde Pechtold voor om na het koningschap van Willem-Alexander de monarchie ordentelijk te beëindigen.
Volgens Pechtold wordt de discussie over het voortbestaan van de monarchie ‘uit ongemak’ niet gevoerd en dit kan leiden tot ‘langzaam steeds meer rafelranden’ aan het koningshuis, met het risico dat er ‘op chaotische wijze een einde komt aan het koningschap’.
Pechtold meent dat het beëindigen van de monarchie na Willem-Alexander goed zou zijn voor de politiek. Hij ziet namelijk dat de monarchie steeds meer ter discussie wordt gesteld. Dit is volgens hem ‘niet fair tegenover de familie die het hier betreft. Een familie die ook niet heeft gekozen voor deze rol’. Zelfs Prinses Amalia, de oudste dochter van de huidige koning, zou er volgens Pechtold rekening mee houden dat de Nederlandse monarchie eindig is. Ze zei eerder: ,,Ze mogen het best doen, hoor, dan ga ik ook door met mijn leven.”
De oproep van Pechtold komt op een moment waarop het Nederlandse koningshuis onder vuur ligt vanwege verschillende schandalen. Zo was er recentelijk de ophef over de vakantie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Griekenland tijdens de coronacrisis. Ook zijn er vragen over de rol van het koningshuis in politieke besluitvorming en de invloed die de koning heeft op de formatie van een nieuw kabinet.
De kritiek op de monarchie is echter niet nieuw. Al jarenlang zijn er discussies over de rol en functie van het koningshuis in Nederland. Pechtold was in het verleden een van de voorstanders van het behouden van de monarchie, maar lijkt nu van gedachten te zijn veranderd. Hij meent dat het koningschap niet meer van deze tijd is en dat de politiek de discussie hierover moet voeren.
Het is echter de vraag of de politiek de discussie over de toekomst van de monarchie aandurft. Het koningshuis heeft immers nog altijd veel steun onder de bevolking en het beëindigen van de monarchie zou een ingrijpende verandering zijn voor het Nederlandse staatsbestel. Toch lijkt het onvermijdelijk dat de discussie vroeg of laat gevoerd zal worden, gezien de toenemende kritiek op het koningshuis en de veranderende opvattingen over de rol van een monarchie in een moderne democratie.

Actueel
Johan Derksen brandt Jutta Leerdam compleet af: ´Sprookjeshuwelijk en dan gaat hij vreemd!´

Jutta Leerdam en Jake Paul onder vuur: is hun verloving echt of vooral show?
De verloving van schaatssensatie Jutta Leerdam met de Amerikaanse influencer en bokser Jake Paul houdt Nederland in zijn greep. Waar sommigen het koppel romantisch en gedurfd noemen, klinken ook steeds vaker kritische geluiden. Bekende opiniemakers zoals Angela de Jong en Johan Derksen uitten onlangs hun twijfels over de echtheid van de relatie – en vooral over hoe opzichtig die in beeld wordt gebracht.
Verloving als spektakelstuk
De verloving werd uitgebreid vastgelegd voor social media. Niet alleen het aanzoek zelf, maar ook de reacties van vrienden en familie werden gedeeld op platforms als Instagram en TikTok. De beelden gingen wereldwijd viraal en werden door miljoenen mensen bekeken.
Toch stuit deze mediale aanpak op weerstand. Veel mensen vragen zich af of het aanzoek wel echt bedoeld was als een intiem moment tussen twee geliefden, of dat het vooral draaide om zichtbaarheid, branding en online engagement. Het feit dat alles tot in de puntjes geregisseerd leek, heeft de discussie over ‘echtheid versus show’ flink aangewakkerd.
Angela de Jong: ‘Showbizzhuwelijken zijn gedoemd te mislukken’
Angela de Jong, tv-recensente en vaste gast bij talkshows, liet in de uitzending van Renze Klamer weinig aan de verbeelding over. Ze ziet de toekomst van het koppel somber in. Volgens haar is deze relatie niet gebaseerd op diepgang of oprechte gevoelens, maar vooral op media-aandacht.
“Ze leven in een wereld waarin alles draait om clicks en likes,” aldus De Jong. “Een huwelijk dat voortkomt uit dat soort prikkels is zelden duurzaam.” Haar voorspelling? Een snelle breuk zodra de camera’s zich op iets nieuws richten.
Johan Derksen haalt hard uit
Ook Johan Derksen, analist bij het populaire programma Vandaag Inside, liet zijn ongezouten mening horen. Zoals we van hem gewend zijn, nam hij geen blad voor de mond. De verloving tussen Jutta en Jake noemde hij niets minder dan een soap. “Mensen zijn gek op een verhaaltje,” sneerde hij, “en dit is er weer zo één.”
Volgens Derksen gaat het koppel veel te ver in het te koop lopen van hun privéleven. Het constant online delen van liefdesverklaringen, foto’s, video’s en zelfs familieaangelegenheden noemt hij ‘aandachttrekkerij van het zuiverste soort’. Hij vraagt zich hardop af waar de grens ligt en of dit nog iets met liefde te maken heeft.
‘Een ochtendscheet op camera’
In zijn typerende stijl trok Derksen de vergelijking met de absurditeit van constante mediabelichting. “Je komt uit bed, laat een ochtendscheet, en er staat al iemand met een camera achter je,” grapte hij in de uitzending. “Dat moet je toch niet willen?”
Volgens hem is het absurd dat mensen hun hele privéleven op sociale media zetten. “Alles moet op televisie, alles moet gedeeld worden. Dat is toch geen leven meer?” Zijn betoog kreeg instemmend geknik van tafelgenoten, en veel kijkers op sociale media deelden zijn mening.
Is het allemaal strategie?
Dat Jutta Leerdam en Jake Paul beiden mediageniek zijn, staat buiten kijf. Jutta is in korte tijd uitgegroeid tot een internationaal sporticoon met miljoenen volgers, en Jake Paul is al jaren een meester in het vermarkten van zijn leven als bokser en influencer.
Critici vermoeden dan ook dat hun relatie deels een strategische samenwerking is. Een manier om elkaars merken te versterken, elkaars publieken te combineren en gezamenlijk te profiteren van wereldwijde bekendheid.
Met zulke belangen op het spel, is het logisch dat sommige mensen twijfelen aan de oprechtheid van hun verloving. Hoeveel ruimte is er nog voor kwetsbaarheid en échte connectie als je elke stap bewust regisseert?
Derksen voorspelt het hele script
Johan Derksen ging zelfs een stap verder en voorspelde hoe het hele verhaal zich waarschijnlijk zal ontvouwen: “Eerst krijgen we het sprookjeshuwelijk. Dan komt de baby. Daarna gaat hij vreemd. Vervolgens de echtscheiding. En dan zijn we er hopelijk vanaf.”
Hoewel zijn uitspraken met een knipoog gebracht werden, spreekt er ook duidelijke irritatie uit. Volgens hem wordt het publiek steeds opnieuw verleid door schijnverhalen die vooral bedoeld zijn voor consumptie – en steeds minder voor verbinding.
‘Jutta geniet van de aandacht’
Derksen eindigde zijn betoog met een scherpe conclusie: Jutta Leerdam lijkt te genieten van de schijnwerpers, en dat vindt hij pijnlijk om te zien. In plaats van zich te concentreren op haar sportcarrière, lijkt ze steeds vaker op te duiken in roddelrubrieken, influencer-campagnes en showbizzmedia.
Hoewel hij haar talent als topschaatser niet ontkent, vindt hij het jammer dat ze zich zo nadrukkelijk op het mediapad begeeft. “Ze kiest er bewust voor om zichzelf als merk te positioneren, maar dat heeft wel een prijs.”
Verdeeld publiek: bewondering of afkeer?
Online zijn de reacties verdeeld. Sommigen vinden het koppel inspirerend en bewonderen de manier waarop ze hun leven openstellen. Ze zien het als een moderne vorm van storytelling, passend bij de tijdgeest.
Anderen vinden het oppervlakkig, irritant en onoprecht. Zij wijzen op het gebrek aan privacy, de commerciële belangen en het repetitieve karakter van hun content. Voor hen is het allemaal iets te perfect en té gemaakt.
Conclusie: liefde of marketing?
De verloving van Jutta Leerdam en Jake Paul roept meer vragen op dan antwoorden. Is dit het begin van een levenslange romance, of kijken we naar een zorgvuldig geregisseerd hoofdstuk in een eindeloos online verhaal?
Wat de waarheid ook is, één ding is zeker: zolang het publiek blijft kijken, blijven Jutta en Jake in de schijnwerpers staan. En de meningen – zoals die van Johan Derksen en Angela de Jong – zullen voorlopig niet verdwijnen.