Connect with us

Algemeen

Oncoloog geeft uitleg over de behandeling van Freek: DIT kan er bereikt worden

Avatar foto

Geplaatst

op

Suzan & Freek delen medische update: wat betekent Freeks nieuwe behandeling precies?

Vanmorgen gaven Suzan & Freek opnieuw een persoonlijke update via sociale media. Het geliefde muziekduo deelde dat Freek inmiddels is gestart met een levensverlengende behandeling. Een stap die hoop biedt, maar ook vragen oproept: wat houdt zo’n behandeling precies in? En waarin verschilt het van klassieke chemotherapie?

Diagnose die iedereen raakte

Amper een week geleden maakten Suzan & Freek bekend dat bij Freek (32) uitgezaaide longk*nker is vastgesteld. Het nieuws kwam als een mokerslag — voor henzelf, maar ook voor hun fans in Nederland en België. Freek staat immers bekend als een energieke, gezonde dertiger, die nooit gerookt heeft en een actieve levensstijl heeft. Hoe kan iemand als hij toch met deze diagnose worden geconfronteerd?

Volgens longartsen is longk*nker niet uitsluitend een z!ekte die rokers treft. Er bestaan verschillende vormen, met uiteenlopende oorzaken en behandeltrajecten. Die nuance is belangrijk, zeker nu Freek gestart is met een behandelmethode die verschilt van de klassiek bekende vormen van k*nkertherapie.

Behandeling op maat: wat is levensverlengende medicatie?

Om meer duidelijkheid te scheppen, sprak het Belgische Nieuwsblad met longarts-oncoloog Dieter Stevens van het Universitair Z!ekenhuis Gent. Hij legt uit dat longk*nker een zogenaamde ‘heterogene z!ekte’ is. Dat betekent: het komt voor in veel verschillende vormen, met uiteenlopende biologische kenmerken. Juist daarom is elke behandeling maatwerk.

De behandeling die Freek nu krijgt, is gericht op het verlengen van zijn leven én het behouden van levenskwaliteit. Het gaat om een doelgerichte therapie in pilvorm, die thuis kan worden ingenomen. Anders dan bij chemotherapie hoeven patiënten dus niet om de paar weken naar het z!ekenhuis voor infusen.

Hoe werkt deze medicatie?

Doelgerichte therapieën, zoals Freek die nu krijgt, zijn ontwikkeld om heel specifieke genetische of moleculaire afwijkingen in tumoren aan te pakken. “We kunnen dankzij deze middelen de onderliggende mechanismen van het ontstaan van de k*nker beïnvloeden,” aldus longarts Stevens. Als de juiste match wordt gevonden tussen patiënt en medicijn, kan de therapie verrassend effectief zijn.

In sommige gevallen levert deze aanpak betere resultaten op dan klassieke chemo of immunotherapie. Niet alleen omdat de z!ekte dan beter onder controle blijft, maar ook omdat mensen zich doorgaans beter voelen tijdens de behandeling.

Bijwerkingen en levenskwaliteit

Een belangrijk aspect van deze therapievorm zijn de relatief beperkte bijwerkingen. Huiduitslag en diarree worden soms gemeld, maar volgens Stevens kunnen de meeste patiënten de medicatie goed verdragen. “Het komt zelden voor dat we de behandeling moeten stoppen of de dosis drastisch moeten verlagen.”

Daarmee verschuift de focus van louter levensverlenging naar comfort en stabiliteit. Bij uitgezaaide longk*nker is genezing doorgaans niet meer mogelijk, maar het beheersen van de z!ekte — en het behouden van een zo normaal mogelijk leven — is wél haalbaar.

Hoop tussen onzekerheid

Suzan & Freek beseffen maar al te goed dat de toekomst onvoorspelbaar is. In hun bericht geven ze aan zich vast te houden aan hoop en aan de positieve signalen die ze nu krijgen. Freek voelt zich naar eigen zeggen weer iets beter sinds hij gestart is met de medicatie. Zijn langdurige hoestklachten zijn verdwenen en hij is ook weer wat aangekomen.

Toch blijven ze realistisch. “Uiteindelijk worden de k*nkercellen op termijn resistent tegen de medicijnen,” schrijven ze. “Maar er zijn mensen die er al enkele jaren mee vooruit kunnen. Dus daar houden we ons nu aan vast.”

Tegelijk hopen ze op meer. “En ondertussen hopen we heel hard op een wonder,” aldus het koppel.

Waarom deze behandeling zo belangrijk is

Voor veel mensen betekent ‘k*nker’ nog altijd een intensief chemotraject vol z!ekenhuisbezoeken en zware neveneffecten. Maar de behandeling die Freek nu volgt, laat zien hoe de oncologische zorg zich blijft ontwikkelen. Pilbehandelingen, gericht op specifieke kenmerken van tumoren, openen nieuwe mogelijkheden voor mensen met uitgezaaide vormen van k*nker.

Niet alleen geeft het patiënten als Freek meer tijd — het stelt hen ook in staat om die tijd op een kwalitatieve manier door te brengen, dicht bij hun familie, in hun eigen huis. En in het geval van Suzan & Freek: in verwachting van hun eerste kindje.

Tijd met elkaar

Een centraal thema in de update van het duo is de tijd die ze nu samen bewust beleven. “Het idee dat we samen oud zouden worden, voelt ineens niet meer vanzelfsprekend,” schreven ze eerder. Maar de wil om te vechten en samen door te gaan is sterk aanwezig.

Ze brengen zoveel mogelijk tijd door met dierbaren, houden muziek maken in hun leven en richten zich op de komst van hun baby. De zwangerschap van Suzan is een lichtpunt dat hen houvast geeft. “Daar halen we nu al ons geluk uit.”

Een persoonlijke strijd, publiek gedeeld

Het is bijzonder hoe open Suzan & Freek blijven over hun situatie. Door hun verhaal te delen, geven ze ook anderen steun — zowel mensen die met soortgelijke medische trajecten te maken hebben, als fans die zich met hen verbonden voelen.

De vele steunbetuigingen op sociale media spreken boekdelen. Onder de updates verschijnen honderden reacties van mensen die hun liefde, bewondering en kracht willen sturen. “Jullie zijn zo dapper,” klinkt het, en ook: “Bedankt dat jullie dit met ons delen.”

Tot slot: een toekomst met muziek?

Of Suzan & Freek ooit nog zullen terugkeren naar grote podia zoals de Ziggo Dome, is voor nu onzeker. Na het nieuws van Freeks diagnose werden hun geplande concerten onmiddellijk afgezegd. Of en wanneer ze die gaan inhalen, is niet bekend. Maar dat muziek belangrijk blijft, is wél duidelijk: het duo maakt nog elke dag samen muziek. “Dat voelt fijn, en dat blijven we doen,” zeggen ze.

Hun verhaal is geen klassiek succesverhaal — het is er een van liefde, strijd, hoop en verbondenheid. En dat maakt het misschien wel extra krachtig.

Algemeen

Antwerpen geschokt: Passagier (76) komt om in bus na mesaanval – oproep aan getuigen

Avatar foto

Geplaatst

op

In Antwerpen heeft een zeer ernstig incident plaatsgevonden in een bus van De Lijn. Maandagmiddag is een reiziger om het leven gekomen na een aanval met een mes. Het parket heeft dit bevestigd. Getuigen meldden dat een persoon plotseling met een mes begon te zwaaien en te steken. Hierbij kwam een passagier van 76 jaar om het leven, en raakte een andere gewond. De buschauffeur is in shock. Volgens een buurtbewoner werd het dodelijke slachtoffer in de keel gestoken.

Details van de Aanval en Onmiddellijke Arrestatie

Het incident vond plaats om 14.30 uur in een bus, ter hoogte van de Ernest Claesstraat in Antwerpen. Twee gewonde passagiers werden naar het Cadixziekenhuis gebracht. De 38-jarige verdachte kon zeer snel na de feiten op de bus worden gearresteerd door het snelleresponsteam. Kim Bastiaens, woordvoerder van politiezone Antwerpen, bevestigt dat de omgekomen reiziger een willekeurig slachtoffer is. “De eerste gewonde is een passagier die tussenbeide gekomen is. De tweede gewonde is de buschauffeur die in shock is overgebracht naar het ziekenhuis,” aldus Bastiaens. Het gerechtelijk lab en de onderzoeksrechter kwamen ter plaatse voor onderzoek.

Kato Belmans van het parket vertelt dat het incident volgens de eerste informatie gebeurde bij het opstappen van de bus. De identiteit van de dader is nog niet bekendgemaakt. Een buurtbewoner die de aanval zag gebeuren, verklaarde: “De dader stak de man in zijn keel met een mes”. De Lijn werd om 14.35 uur ingelicht over het incident op buslijn 36, die in de richting van de Waaslandtunnel reed. Ter hoogte van de Lidl, aan halte IGLO, begon de dader plotseling met een mes uit te halen naar een willekeurige passagier, waarna de bus stopte.

Veiligheidszorgen op Buslijn 36

Dit incident is niet het eerste geweldincident op of in verband met buslijn 36. Vorig jaar werd een bus op deze lijn van buitenaf onder vuur genomen met een luchtdrukpistool, en er zijn diverse gevallen van vandalisme geweest. Ook chauffeurs hebben al te maken gehad met agressie. Het onderzoek naar de omstandigheden van de mesaanval is nog volop aan de gang, en voorlopig lijkt er geen concrete aanleiding te zijn geweest. Rond 18.30 uur was het sporenonderzoek afgerond.

De Lijn bekijkt samen met de exploitant van buslijn 36 wat er gedaan kan worden voor de veiligheid van de reizigers. De vervoersmaatschappij wacht het onderzoek van politie en parket af en geeft geen verdere informatie over het incident. Kim Bastiaens heeft een oproep gedaan aan getuigen om eventueel beeldmateriaal van het incident op buslijn 36 te delen.

De Belgische Transportarbeidersbond (BTB-ABVV) heeft alarm geslagen. “De situatie is onhoudbaar geworden,” aldus Tom Peeters, Adjunct Federaal Secretaris. Hij noemt buslijn 36 een “broeihaard van geweld”. “De buslijn, die al maanden gekenmerkt wordt door agressie en gewelddaden, is opnieuw het toneel geworden van een drama. Onze mensen zijn het beu. Het moment is aangebroken om rond de tafel te zitten en een duidelijke lijn uit te zetten voor de toekomst,” stelt Peeters. Ook een buurtbewoner reageerde ontzet: “Ik pak nooit meer de bus. Voor geen geld op de wereld. Waar houdt dit op? Ik wil hier weg”. Dit incident heeft geleid tot grote bezorgdheid over de veiligheid in het openbaar vervoer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HLN.be (@hln_be)

Lees verder