Algemeen
Net binnen: Dit stuurde Klaas Bijl aan zijn ex-vrouw voorafgaand aan de vermissing van Emma en Jeffrey

Z0ektocht naar Emma (8) en Jeffrey (10) gaat door, terwijl details over de dagen vóór de verdwijning naar buiten komen
De z0ektocht naar de vermiste kinderen Emma (8) en Jeffrey (10) is vandaag voortgezet met onverminderde inzet. Sinds zaterdagmiddag ontbreekt ieder spoor van het tweetal, dat vermoedelijk is meegenomen door hun vader, Klaas Bijl (67). Terwijl honderden mensen zich inzetten om de kinderen terug te vinden, komen er langzaamaan zorgwekkende details naar buiten over de dagen die voorafgingen aan hun verdwijning.
Reconstructie: wat ging er vooraf aan de verdwijning?
De twee kinderen zijn sinds zaterdag rond 15.30 uur vermist. Ze stapten toen bij hun vader in de auto in de omgeving van Beerta, waarna er geen contact meer is geweest. Inmiddels zijn we dagen verder en verkeert de familie in diepe onzekerheid over het lot van de kinderen.
Inmiddels is duidelijk geworden dat er op vrijdagavond – één dag voor de verdwijning – al meerdere signalen waren dat het mis kon gaan. Klaas Bijl zou toen onheilspellende berichten hebben gestuurd naar zijn ex-partner, de moeder van Emma en Jeffrey. In deze berichten schreef hij onder andere dat er ‘iets stond te gebeuren’ en dat zij ‘er wel overheen zou komen’.
P0litie bezocht woning na waarschuwing
Na het ontvangen van deze berichten vertrouwde de moeder de situatie niet en schakelde ze de p0litie in. Agenten gingen vervolgens op vrijdagavond langs bij de woning van Bijl om polshoogte te nemen.
Daar aangekomen troffen zij een ogenschijnlijk rustige situatie aan. Klaas sprak met de agenten en op dat moment werd er, volgens een woordvoerder van de p0litie, geen directe aanleiding gezien om in te grijpen. De kinderen bleven bij hun vader en de agenten vertrokken weer.
Een dag later vertrok Klaas Bijl met de kinderen in een grijze Toyota Avensis met het kenteken 77-NLV-4. Sindsdien is er geen enkel teken van leven meer vernomen van de kinderen of hun vader.
Vriendin onthult: “Hij zei dat ze naar het paradijs gingen”
Een vriendin van Klaas Bijl, genaamd Mirna, vertelde eerder aan De Telegraaf over wat er zich op zaterdag precies afspeelde. Volgens haar was Bijl in de ochtend eerst naar Duitsland gereden om te tanken. Toen hij terugkwam, gedroeg hij zich anders dan normaal.
Hij zou tegen zijn kinderen gezegd hebben dat ze “naar het paradijs” gingen, en hij vroeg haar niet mee te gaan. Toen Jeffrey vroeg of Mirna ook mee kon, kreeg hij als antwoord dat dit ‘niet de bedoeling’ was. Daarna vertrok hij gehaast met de kinderen.
Mirna hielp nog snel met het pakken van schoenen, want Jeffrey had op dat moment geen schoenen aan. Sindsdien is er geen contact meer geweest.
Telefonisch contact op zondag
Op zondag, één dag na de verdwijning, kreeg een kennis van Klaas Bijl een kort telefoontje van hem. De partner van deze kennis verklaarde eerder dat Klaas met dat belletje een “teken van leven” wilde geven. Hij zei onder meer dat de kinderen “aardappelen en schnitzel hadden gegeten” en in goede gezondheid verkeerden. Daarna verbrak hij de verbinding.
De p0litie heeft inmiddels de telefoon van deze kennis onderzocht, maar de locatie van Klaas Bijl blijft onbekend.
Achtergrond: complexe scheiding en geen uitweg
Volgens bronnen rondom de familie verliep de relatie tussen Klaas en de moeder van de kinderen al langere tijd zeer moeizaam. De twee zouden verwikkeld zijn in een ingewikkelde echtscheidingsprocedure, waarbij er spanningen waren over het ouderschap en de omgangsregeling.
Een vriendin van de moeder vertelt nu dat de vrouw “al langere tijd bij hem weg wilde”, maar daar geen mogelijkheid toe zag, onder meer vanwege woningnood. Ze vond uiteindelijk onderdak bij haar zus in Delfzijl, waar ze eind vorig jaar samen met haar drie kinderen naartoe verhuisde.
De vriendin stelt: “Ze was er echt klaar mee. Maar hij accepteerde dat niet.”
Verontrustende signalen over gedrag vader
Buurtbewoners laten weten dat Klaas Bijl zich al langere tijd verward en instabiel gedroeg. Een van hen omschrijft hem als een “stevige drinker” die vaak “grote hoeveelheden alcohol” gebruikte. In huis zou hij regelmatig spullen hebben stukgegooid, aldus een omwonende.
Volgens bekenden was hij vrijwel voortdurend onder invloed. Deze verhalen zorgen achteraf voor extra bezorgdheid, zeker in combinatie met de signalen van verontrusting die de moeder op vrijdagavond doorgaf aan de p0litie.
Zoekactie op volle kracht
Sinds het Amber Alert werd uitgezonden, is er een intensieve z0ektocht opgezet. Er zijn meerdere zoekgebieden afgezet, onder andere in de regio Finsterwolde en in de nabijgelegen Carel Coenraadpolder, waar autobandensporen werden aangetroffen.
Tot nu toe zijn Emma, Jeffrey en Klaas Bijl niet gevonden. De Nederlandse p0litie werkt nauw samen met de Duitse autoriteiten, aangezien er aanwijzingen zijn dat de grens is overgestoken. Ook in Duitsland is het signalement van de kinderen, de vader en de auto verspreid.
Via snelwegen, stations en sociale media wordt nog steeds massaal gevraagd om uit te kijken naar het voertuig. Iedere waarneming kan cruciaal zijn.
Familie leeft in onzekerheid
De familie van Emma en Jeffrey leeft al dagen in volledige onzekerheid. Via de organisatie Namens de Familie is een oproep gedaan om respectvol om te gaan met de situatie en geen onnodige druk op familieleden uit te oefenen.
“De familie is radeloos, maar blijft hopen op een goede afloop,” aldus de woordvoerder. “Iedereen die iets weet, wordt met klem gevraagd zich te melden.”
De betrokkenheid van het publiek is groot: op sociale media worden berichten massaal gedeeld, mensen houden ogen en oren open, en delen beelden van dashcams en bewakingscamera’s.
P0litie: “Iedere tip kan het verschil maken”
De p0litie benadrukt dat het onderzoek met volledige prioriteit wordt voortgezet. Er is extra mankracht ingezet, en er wordt gewerkt met opsporingsspecialisten, gedragsdeskundigen en digitale rechercheteams.
“We zetten alles op alles. Iedere tip, hoe klein ook, kan het verschil maken,” zegt een p0litiewoordvoerder. Inwoners van de regio Beerta, Winschoten en omliggende gebieden worden gevraagd om goed te letten op verlaten voertuigen, verlaten panden of ongebruikelijke situaties.
Conclusie: een zorgwekkend signaal dat realiteit werd
Wat begon met een reeks onrustige appjes op vrijdagavond, mondde een dag later uit in een vermissingszaak die het hele land bezighoudt. De waarschuwingen waren er, de zorgen waren terecht – maar ondanks p0litiebezoek en oplettendheid is het Klaas Bijl gelukt te vertrekken met zijn kinderen.
De komende dagen zullen bepalend zijn. De hoop leeft, de inspanningen gaan door – in de wetenschap dat achter elk detail, elke tip en elk signaal, het verschil kan liggen tussen onzekerheid en hereniging.
Heeft u informatie over Jeffrey, Emma of Klaas
Bijl?
Bel met 112, of
neem contact op met de p0litie via 0800-6070 of het tipformulier op politie.nl.

Actueel
Kijkers reageren massaal op Uit De Schulden-kandidaten: ‘Hoe kan dit?’

Het nieuwe seizoen van Uit De Schulden op RTL5 weet opnieuw veel los te maken bij kijkers. Het programma, gepresenteerd door John Williams (55), volgt drie deelnemers die elk op hun eigen manier vechten tegen financiële problemen. Terwijl hun verhalen hartverscheurend zijn, zorgen ze ook voor felle discussies en uiteenlopende reacties op social media. Eén ding is duidelijk: dit seizoen houdt de kijkers opnieuw in zijn greep.
Drie portretten vol hoop en wanhoop
In de eerste aflevering van dit seizoen maken we kennis met Susanne en Kevin, Orvino en Wilma. Elk van hen worstelt met schulden die hun leven volledig op z’n kop zetten. De kijker krijgt een indringend inkijkje in hun dagelijks bestaan. Hoe proberen zij het hoofd boven water te houden? Hoe gaan ze om met de constante stress? En wat kan John Williams voor hen betekenen?
Susanne en Kevin: rondkomen van 160 euro per week
Susanne en Kevin hebben drie jonge kinderen. Elke week hebben ze maar 160 euro te besteden – een bedrag dat nauwelijks genoeg lijkt om boodschappen te doen, laat staan om andere rekeningen te betalen. De spanning in huis is voelbaar. Susanne vertelt dat de stress aan haar vreet, terwijl Kevin toegeeft dat hij soms niet weet hoe hij het nog volhoudt.
Kijkers voelen mee met het stel, maar er klinken ook kritische geluiden. Op social media wordt gesproken over keuzes uit het verleden die misschien niet verstandig waren. “Je moet toch nadenken over uitgaven als je kinderen hebt,” schrijft iemand op Facebook. Anderen wijzen juist op de hoge kosten van levensonderhoud en de moeilijke situatie van veel gezinnen.
Orvino: een goed inkomen, maar diep in de schulden
Orvino werkt als buitengewoon opsporingsambtenaar en verdient 3500 euro per maand. Toch heeft hij een schuld van 10.000 euro. Dit roept veel vragen op bij het publiek. Hoe kan iemand met zo’n inkomen alsnog zo diep in de schulden raken?
Op X (voorheen Twitter) reageren mensen verbaasd en soms fel. “Hoe krijg je dát voor elkaar?” vraagt iemand zich hardop af. “Met zo’n salaris zou je toch moeten kunnen rondkomen?” schrijft een ander. Er wordt gesproken over gebrekkige financiële discipline en het belang van budgetteren. Orvino zelf geeft toe dat hij vaak niet wist waar zijn geld bleef. “Ik kocht dingen om erbij te horen,” zegt hij eerlijk.
Wilma: van droom naar nachtmerrie door corona
Wilma’s verhaal raakt veel kijkers. Kort voor de coronacrisis begon ze vol vertrouwen aan haar eigen onderneming. Maar toen de pandemie uitbrak, stortte alles in. Ze moest haar bedrijf sluiten en bleef achter met een schuld van maar liefst 180.000 euro. Nu moet ze elke week rondkomen van 90 euro.
Voor sommige kijkers is Wilma’s situatie herkenbaar. Veel ondernemers zagen hun dromen in rook opgaan door corona. Toch zijn er ook mensen die kritisch zijn. “Had ze niet beter verzekerd kunnen zijn?” vraagt iemand zich af. “Je moet een buffer hebben,” zegt een ander. Maar de meesten tonen begrip voor de enorme tegenslag die Wilma moest incasseren.
Heftige reacties op social media
De aflevering roept veel emoties op bij kijkers. Terwijl een deel zich inleeft in de verhalen en steunbetuigingen plaatst, zijn anderen onverbiddelijk. Vooral het verhaal van Orvino zorgt voor verhitte discussies. “Je hebt geen geldprobleem, maar een uitgaveprobleem,” schrijft iemand. Zulke opmerkingen leiden tot felle discussies in de reacties.
Toch is er ook veel begrip en medeleven. Mensen delen persoonlijke verhalen over hun eigen financiële worstelingen. “Ik heb zelf ooit in de schulden gezeten en weet hoe moeilijk het is,” vertelt iemand. Anderen prijzen de openheid van de kandidaten. “Het is dapper dat ze dit op tv laten zien,” klinkt het vaak.
John Williams: begripvol en vastberaden
Presentator John Williams speelt een belangrijke rol in Uit De Schulden. Met zijn rustige, begripvolle aanpak probeert hij de deelnemers niet alleen te helpen bij het oplossen van hun schulden, maar ook bij het hervinden van hun zelfvertrouwen. In interviews benadrukt hij dat schulden iedereen kunnen overkomen. “Het maakt niet uit hoeveel je verdient of wat je achtergrond is. Het kan iedereen overkomen,” zegt hij.
Volgens John gaat het programma niet alleen over cijfers, maar ook over emoties. “Schulden hebben een enorme impact op je zelfbeeld. Mensen voelen zich vaak mislukt of schamen zich,” legt hij uit. Juist daarom probeert hij tijdens de opnames altijd hoop en perspectief te bieden.
De kracht van het programma
Uit De Schulden laat zien dat achter elke schuld een persoonlijk verhaal schuilt. Het programma geeft een stem aan mensen die vaak liever stil blijven over hun financiële problemen. Door die verhalen zichtbaar te maken, hopen de makers ook anderen aan te moedigen om hulp te zoeken als ze in de problemen zitten.
Tegelijkertijd laat het programma zien hoe ingewikkeld het kan zijn om uit de schulden te komen. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om patronen, emoties en keuzes. Dat maakt het programma niet alleen informatief, maar ook emotioneel en herkenbaar voor veel kijkers.
Nieuwe kandidaten in de komende afleveringen
De eerste aflevering zet meteen de toon voor wat een intens en confronterend seizoen belooft te worden. In de komende afleveringen zullen nieuwe kandidaten hun verhaal delen. Elk verhaal is anders, maar de rode draad blijft hetzelfde: de hoop op een beter bestaan en de moed om kwetsbaar te zijn op televisie.
De makers van het programma hebben al laten weten dat de komende afleveringen nog meer schrijnende verhalen zullen bevatten. Mensen met uiteenlopende achtergronden en redenen voor hun schulden komen aan bod. Dat belooft een seizoen vol persoonlijke verhalen en belangrijke inzichten.
Een les voor iedereen
De reacties op het programma maken duidelijk dat schulden niet zwart-wit zijn. De meningen over de kandidaten verschillen, maar de gesprekken die het oproept zijn belangrijk. Uit De Schulden laat zien dat iedereen anders omgaat met geld en dat er veel factoren meespelen bij financiële problemen.
Voor veel kijkers is het een eyeopener. “Ik had nooit gedacht dat dit zóveel impact kon hebben,” schrijft iemand op Instagram. Anderen geven aan dat ze door het programma beter nadenken over hun eigen financiën. Dat laat zien dat het programma meer doet dan alleen maar verhalen vertellen – het zet mensen ook aan tot nadenken.
Slotwoord: hoop en herstel
Hoewel de meningen verdeeld zijn, is er één ding waar iedereen het over eens lijkt te zijn: de kandidaten verdienen een nieuwe kans. De verhalen van Susanne en Kevin, Orvino en Wilma laten zien dat het leven niet altijd voorspelbaar is. Tegenslagen kunnen iedereen overkomen, maar er is altijd een weg terug.
Voor nu kijken fans en critici reikhalzend uit naar de volgende afleveringen. Hoe zullen de kandidaten hun weg vinden? En welke lessen kunnen we daar zelf uit halen? Eén ding is zeker: Uit De Schulden blijft een programma dat niet alleen de portemonnee, maar ook het hart raakt.