Algemeen
Media-schandaal: Waarom durft niemand Linda de Mol te confronteren over Jeroen Rietbergen? Lex Uiting faalt keihard op rode loper!

Het was een interview dat de boeken in zal gaan als een dieptepunt in de Nederlandse showbizzjournalistiek: het kritiekloze, meeloperige gesprekje dat RTL Boulevard-verslaggever Lex Uiting voerde met Linda de Mol op de rode loper. Terwijl heel Nederland wachtte op een journalist die haar eindelijk de keiharde vragen zou stellen over haar rol in het Voice-schandaal, stond Lex daar te stamelen als een verlegen schooljongen.
De onbesproken rol van Linda de Mol
RTL Boulevard-presentator Luuk Ikink had het zelf al eerder gezegd: er blijven nog veel te veel vragen onbeantwoord over de voorkennis die Linda de Mol had over het grensoverschrijdende gedrag binnen The Voice of Holland. “Je verwacht toch nog steeds het interview met Linda. Dat móet op een gegeven moment een keertje komen natuurlijk,” zei hij. Maar dat interview kwam er niet – in ieder geval niet op de manier waarop het had moeten gebeuren.
Wat wisten Linda en wanneer wist ze het? Het is een feit dat Linda voorkennis had over het wangedrag van Ali B – dat heeft ze zelf toegegeven. Het is op zijn minst dubieus dat ze haar broer John de Mol hier niet over informeerde, terwijl The Voice zijn product was. Ook haar ex-partner Jeroen Rietbergen gaf aan dat Linda al op de hoogte was van zijn gedrag, terwijl zij dit later ontkende.
In een zaak waar voorkennis levens kan redden, slachtoffers kan voorkomen en machtsmisbruik had kunnen stoppen, is dat een cruciaal punt. Maar niemand lijkt Linda echt aan de tand te voelen. Zelfs Catherine Keyl vindt dat ze niet langer mag zwijgen: “Het wordt tijd dat Linda gewoon eens vertelt wat er nou precies aan de hand is.”
Lex Uiting: journalist of hofnar?
Toen Linda de Mol afgelopen oktober over de rode loper van de Gooische Vrouwen-première liep, waren de verwachtingen hooggespannen. Zou RTL Boulevard haar nu eindelijk kritische vragen stellen? Zou ze eindelijk met feiten geconfronteerd worden?
Nee. Wat we kregen was een lachwekkende vertoning van journalistieke lafheid. Lex Uiting, ooit een brutaal en scherpzinnig verslaggever, stond daar te bibberen. Zijn ‘kritische vraag’?
“De hele journalistiek van Nederland is er! Jij komt over die rode loper, dan krijg je misschien weer allemaal moeilijke, stomme vragen.”
Linda’s reactie? “Niet één!”
En ze had gelijk. Niet één.
Dit moment bevestigde wat velen al vermoedden: de Nederlandse showbizzmedia zijn doodsbang voor de familie De Mol. De machtige dynastie achter Talpa lijkt onaantastbaar. Niet één kritische vraag over haar rol in The Voice-affaire. Zelfs Linda zelf leek verrast door de passieve houding van de pers.
Zelfs de Mol-loyalisten lachen Lex uit
Dat de roddelmedia geen greintje ruggengraat toonden, werd zelfs door insiders als gênant bestempeld. Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds, normaliter een trouwe vazal van De Mol, vond de houding van Lex ronduit lachwekkend.
En Lex zelf? Die doet nu, vier maanden later, een poging om zich eruit te praten in De Perstribune op NPO Radio 1. “Bij Linda vond ik het lastig, omdat zij maanden, misschien wel jarenlang de Nederlandse pers niet te woord heeft gestaan. Moet ik nou op een moment dat zij haar feestje viert…”
‘Als mens vond ik het lastig’
Linda’s feestje? Linda vierde de première van Gooische Vrouwen. En Lex? Die stond erbij als een meeloper zonder journalistieke integriteit.
“Moet ik nou met echt een moeilijk verhaal, moeilijke vragen over haar partner Jeroen Rietbergen en de hele situatie bij The Voice komen?” vroeg hij zich af. “Moet ik dat dan nu gaan vragen? Ik vond dat als mens echt lastig.”
Wat?! “Als mens”?! Lex is daar als journalist! Hij had de kans om Linda eindelijk verantwoordelijk te houden, om de waarheid te achterhalen. Maar nee, hij verkoos de makkelijke weg.
Margreet Reijntjes, presentatrice van De Perstribune, doorziet zijn zwakte: “Dat had je natuurlijk van tevoren kunnen bedenken dat je dat ongemakkelijk vond.”
Lex beaamt dat. “Dat heb ik me die dag bedacht en met de eindredactie en hoofdredactie besproken. We hadden een soort plan.”
Een soort plan? Wat was dat plan dan? Haar een paar complimentjes geven en wegrennen?
De vraag die hij niet durfde te stellen
Lex geeft toe dat er een gemakkelijke vraag klaarlag. “Jeroen Rietbergen heeft de filmmuziek gemaakt voor deze film. Hij was de bandleider van The Voice en moest daar vanwege grensoverschrijdend gedrag weg. Dit was zijn eerste klus weer in het openbaar als componist. Ik had gewoon kunnen vragen: ‘Dit is weer z’n eerste klus en dit is jouw vriend… Tenminste: is het nog jouw vriend?’”
En tóch stelde hij die vraag niet.
‘Ik snap de kritiek’
Lex begrijpt zelf ook wel dat hij hier als een lafbek uitkomt. “Als professional snap ik die kritiek en is die kritiek ook terecht.” Maar hij probeert zich nog steeds in te dekken: “Als mens weet ik niet zeker of ik dat op dat moment wel had gewild en gedurfd.”
En daar zit precies het probleem: hij had het wél moeten willen en moeten durven. Dit is geen kwestie van ‘willen’ of ‘durven’, dit is zijn werk.
Waarom bleef Lex stil?
Waarom durfde Lex de vraag niet te stellen? Zijn verklaring: “Het was zo’n precair onderwerp. Linda is zelf ook slachtoffer van wat er gebeurd is met Jeroen, maar het is ook: wat wist zij wel en wat wist zij niet?”
Precies, wat wist zij wel en wat wist zij niet? Dat is de vraag die had moeten worden gesteld.
Maar Lex stelde hem niet. En nu is duidelijk waarom: hij durfde niet.
Conclusie: een journalistieke flop van formaat
Linda de Mol blijft buiten schot. Niemand durft haar écht kritisch te ondervragen over The Voice-schandaal. Lex Uiting had de kans om geschiedenis te schrijven, maar faalde hopeloos. Nederlandse showmedia hebben hun tanden verloren, en de familie De Mol blijft onaantastbaar.
Totdat iemand eindelijk wel de vraag durft te stellen.

Algemeen
Topschaatsster Irene Schouten verandert schaatsrel in iets positiefs met hartverwarmend gebaar!

De Nederlandse ex-topschaatsster Irene Schouten blijft de schaatswereld verbazen, zelfs na haar officiële afscheid van de topsport. Na haar onverwachte terugkeer op het ijs in februari, ontstond een rel tussen haar en haar voormalige coach Jillert Anema. Waar deze controverse eerst voor veel ophef zorgde, kiest Schouten er nu voor om de aandacht op een positieve manier te benutten. Met een indrukwekkend gebaar wil ze iets terugdoen voor een goed doel dat haar nauw aan het hart ligt. Haar actie heeft niet alleen de sportwereld geraakt, maar trekt ook de aandacht van fans en volgers buiten de schaatssport.
Van Rel naar Rentree: De Ophef Rond Irene Schouten
Het schaatsseizoen kende dit jaar een onverwacht hoogtepunt toen Irene Schouten, die in 2023 haar afscheid aankondigde, plotseling weer opdook in het marathonpeloton. Wat een bijzondere rentree had moeten zijn, veranderde echter in een mediastorm door haar gespannen relatie met coach Jillert Anema. De coach van team Albert Heijn-Zaanlander was allesbehalve blij met de terugkeer van Schouten. Volgens hem hield ze zich niet aan de contractuele afspraken, aangezien ze nog tot 2026 aan het team verbonden is.
Om haar deelname aan de marathon mogelijk te maken, schreef Schouten zich in als individuele rijder. Ze verscheen daarom niet in de teamkleuren van Albert Heijn-Zaanlander, maar in een neutraal zwart pak. Deze actie werd haar niet in dank afgenomen door Anema, die publiekelijk aangaf dat er een breuk op handen was tussen de ploeg en Schouten. De kwestie werd breed uitgemeten in de media en binnen de schaatswereld had vrijwel iedereen er een mening over. Sommigen steunden Schouten en vonden haar keuze moedig, terwijl anderen het eens waren met Anema en meenden dat contracten moeten worden nageleefd.
Een Gebaar met Impact: Schouten Zet Haar Pak in voor het Goede Doel
In plaats van zich te laten meeslepen in de negativiteit rondom de rel, besloot Irene Schouten om de aandacht die haar actie genereerde op een constructieve manier in te zetten. Via Instagram kondigde ze aan dat ze haar marathonpak, waarin ze in februari reed, zou veilen voor de Hersenstichting. “Vorige maand maakte ik mijn rentree in het peloton in een zwart pak met het logo van de Hersenstichting,” schreef ze bij de aankondiging.
De Hersenstichting zet zich in voor het verbeteren van de hersengezondheid en het ondersteunen van onderzoek naar hersenaandoeningen. Voor Schouten is dit een doel dat haar persoonlijk raakt, aangezien haar moeder in 2016 een hersenbloeding kreeg en sindsdien nooit meer volledig de oude is geworden. De schaatsster deelde eerder al in interviews hoe moeilijk het voor haar is om haar moeder achteruit te zien gaan. “Gezellig bijkletsen zit er niet meer in. Je gaat, je zegt gedag, je vertelt je verhaaltje en je krijgt eigenlijk niks terug. Geen interactie,” vertelde ze in een interview met JFK Magazine.
Veiling en Steun uit de Schaatswereld
De veiling van haar gesigneerde schaatspak loopt tot en met 25 maart. Op het moment van schrijven is er al 300 euro geboden, maar de verwachting is dat dit bedrag verder zal oplopen naarmate meer mensen betrokken raken bij de actie. Fans en collega-schaatsers hebben al hun steun uitgesproken voor Schouten en haar initiatief. Dit gebaar wordt gezien als een inspirerend voorbeeld van hoe een sporter zijn of haar invloed kan aanwenden voor een groter goed.
Schouten hoopt dat haar actie niet alleen geld oplevert voor de Hersenstichting, maar ook bewustwording creëert over hersenaandoeningen en de impact ervan op patiënten en hun families. “Iedereen kan ermee te maken krijgen. Ik zie dagelijks hoe mijn moeder worstelt met de gevolgen van haar hersenbloeding. Daarom wil ik bijdragen aan onderzoek en preventie.”
Reacties uit de Sportwereld: Complimenten en Kritiek
De actie van Schouten heeft veel positieve reacties opgeleverd. Veel fans en collega-sporters spreken hun bewondering uit voor de manier waarop ze de negatieve aandacht rondom de rel met Anema heeft omgebogen naar iets moois. “Irene laat zien wat echt belangrijk is,” aldus een collega-marathonschaatser. “Het gaat niet om contracten of regeltjes, maar om het maken van een verschil in de levens van anderen.”
Toch zijn er ook critici die vinden dat haar actie afleidt van de kern van de discussie: had ze haar contract moeten naleven of niet? “Dit verandert niets aan het feit dat ze zich niet aan de afspraken heeft gehouden,” aldus een anonieme insider uit de schaatswereld. “Het is mooi dat ze zich inzet voor een goed doel, maar het roept de vraag op of dit een bewuste PR-strategie is om de kritiek op haar te verzachten.”
Waarom Dit Initiatief Belangrijk Is
Of het nu een strategische zet is of niet, Irene Schouten heeft met haar actie onmiskenbaar iets positiefs teweeggebracht. De combinatie van sport en maatschappelijke betrokkenheid is iets wat steeds vaker voorkomt in de topsport. Sporters gebruiken hun bekendheid en invloed om maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen en fondsen te werven voor belangrijke doelen.
Hersenonderzoek is een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft, terwijl hersenaandoeningen een enorme impact hebben op zowel patiënten als hun families. Door haar persoonlijke verhaal te delen en haar schaatspak te veilen, draagt Schouten bij aan meer bekendheid en hopelijk ook aan een grotere financiële steun voor de Hersenstichting.
Wat Betekent Dit voor de Toekomst van Schouten?
Met haar onverwachte comeback en de daaropvolgende rel heeft Schouten haar naam opnieuw stevig in de schaatswereld gevestigd. De vraag blijft echter of haar rentree een eenmalige gebeurtenis was of dat we haar in de toekomst vaker op het ijs gaan zien. Haar actie voor de Hersenstichting laat in ieder geval zien dat ze zich ook buiten de sport om wil blijven inzetten voor maatschappelijke doelen.
Hoewel haar contract bij Albert Heijn-Zaanlander nog doorloopt tot 2026, lijkt de kans klein dat ze in die tijd nog terugkeert als volwaardig teamlid. De breuk met Anema lijkt definitief, en het is afwachten of en hoe ze haar sportcarrière verder vorm gaat geven. Voor nu lijkt ze vooral bezig met haar gezin en haar maatschappelijke betrokkenheid, wat haar een voorbeeld maakt voor veel jonge sporters.
Conclusie: Van Controverse naar Compassie
De rel tussen Irene Schouten en haar coach Jillert Anema domineerde de schaatsnieuwsberichten, maar in plaats van zich te laten meeslepen in negativiteit, koos Schouten voor een positieve aanpak. Haar beslissing om haar marathonpak te veilen voor de Hersenstichting toont haar maatschappelijke betrokkenheid en zet een belangrijk gezondheidsprobleem in de schijnwerpers.
Haar actie laat zien dat sport meer is dan alleen winnen of verliezen; het kan ook een platform zijn voor verandering en bewustwording. Terwijl de schaatswereld zich blijft afvragen wat de toekomst voor Schouten in petto heeft, is één ding zeker: ze heeft haar comeback op het ijs op een manier gemaakt die niemand had verwacht, en dat met een impact die verder reikt dan de sport alleen.