Algemeen
Massa is Kassa voorbij: Peter Gillis trekt de stekker eruit na 13 seizoenen

Peter Gillis, bekend van het populaire realityprogramma Massa is Kassa op SBS6, beleeft moeilijke tijden. Wat ooit begon als een succesverhaal vol ondernemerschap en familieperikelen, lijkt nu langzaam in te storten. Achter de schermen stapelen de financiële problemen, rechtszaken en negatieve publiciteit zich op, waardoor het gouden tijdperk van de vakantieparkmagnaat wellicht ten einde komt.
Vakantieparken in verval
De grootste problemen liggen bij zijn ooit winstgevende vakantieparken. Gillis, die ooit tientallen parken in Nederland en België bezat, heeft er nu nog maar drie operationeel. Zijn Nederlandse parken zijn gesloten, mede door achterstallig onderhoud en het verlies van vergunningen. Ook de Belgische parken kampen met tegenslagen, wat resulteert in fors gedaalde inkomsten.
Om de problemen tijdelijk te verlichten, sloot Gillis een lening af van meer dan 20 miljoen euro, inclusief een torenhoge rente. Critici vrezen dat dit slechts uitstel van executie is. “Er is geen vertrouwen meer in zijn ondernemingen,” stellen experts. Strengere controles en de negatieve publiciteit rondom zijn parken hebben het imago van Gillis als ondernemer zwaar beschadigd.
Plannen voor een frisse start in het buitenland
Om aan de financiële ellende te ontsnappen, overweegt Gillis zijn focus te verleggen naar het buitenland. Kroatië lijkt in zijn ogen een aantrekkelijke optie, met minder strenge regelgeving en nieuwe kansen. “Misschien liggen daar meer mogelijkheden,” hintte hij in een recente aflevering van Massa is Kassa.
Toch is de vraag gerechtvaardigd of Kroatië op hem zit te wachten. De reeks controverses die aan Gillis kleven – van rechtszaken tot mishandeling – heeft zijn reputatie geen goed gedaan. Nieuwe investeerders en partners zullen terughoudend zijn om in zee te gaan met iemand wiens naam steeds vaker in negatieve context verschijnt.
Juridische problemen stapelen zich op
Naast de financiële uitdagingen lijkt Gillis ook juridisch niet uit de problemen te komen. Zijn ex-partner Nicol Kremers spande eerder al een zaak tegen hem aan wegens mishandeling. Recent verloor hij een andere rechtszaak tegen voormalig werknemer Samir, die 200.000 euro eiste voor onbetaalde overuren. De rechter stelde Samir grotendeels in het gelijk, waardoor Gillis opnieuw flink moest betalen.
Dergelijke zaken hebben niet alleen een financiële impact, maar ondermijnen ook zijn geloofwaardigheid. Waar hij ooit werd gezien als een slimme ondernemer met een nuchtere mentaliteit, wordt zijn naam nu steeds meer geassocieerd met chaos en mismanagement.
Het einde van Massa is Kassa?
De toekomst van zijn realityprogramma hangt aan een zijden draadje. Hoewel de kijkcijfers stabiel zijn, lijkt de rek eruit. In een interview met Privé gaf Gillis aan dat hij twijfelt over een doorstart. “Misschien is het ook wel een keer klaar,” zei hij. Ook hintte hij op het ontwikkelen van een nieuw format.
Fans van het programma zijn verdeeld. Waar sommigen hopen op een doorstart waarin Gillis zijn problemen te lijf gaat, vinden anderen het tijd voor een nieuw hoofdstuk. “Het heeft zijn beste tijd gehad,” klinkt het op sociale media.
Een cruciale periode voor Gillis
Peter Gillis bevindt zich op een kruispunt. Hij moet beslissingen nemen over zijn vakantieparken, zijn publieke imago en zijn toekomst in de televisiewereld. Of hij nu kiest voor een buitenlandse doorstart, een reorganisatie van zijn parken of een afscheid van de tv, het komende jaar wordt bepalend.
Het verhaal van Peter Gillis is nog lang niet afgelopen, maar of Massa is Kassa nog een vervolg krijgt, is hoogst onzeker. Eén ding is duidelijk: er zal veel moeten veranderen om het tij te keren voor de vakantieparkmagnaat.

Algemeen
Man (30) die meisje (14) betastte in zwembad krijgt geen straf, maar wel taallessen en begeleiding over omgang met vrouwen

Een 30-jarige man uit Merksem heeft van de rechtbank een probatie-opschorting gekregen. Hij stond terecht omdat hij in augustus 2023 een 14-jarig meisje ongepast had benaderd in een zwembad in Lier. De man hoeft niet naar de gevangenis, maar moet zich wel aan strikte voorwaarden houden.
Wat er gebeurde in het zwembad
De feiten speelden zich af op 13 augustus 2023 in het zwembad Lago De Waterperels in Lier. De man, aangeduid als Z.A., stapte die dag in een waterglijbaan. Volgens de aanklager maakte hij van dat moment gebruik om tegen een 14-jarig meisje aan te botsen. Onder water betastte hij het meisje kort, zo stelde de openbaar aanklager Karel Berteloot. “Het ging om ernstige feiten, waarvoor een minimumstraf van een jaar geldt”, lichtte de procureur toe.
Achtergrond en verklaring
De verdediging gaf de feiten toe en benadrukte dat Z.A. inziet dat zijn gedrag niet acceptabel was. Zijn advocaat legde tijdens de zitting uit hoe zijn cliënt vanuit Afghanistan naar België is gekomen. “Mijn cliënt maakt deel uit van een minderheidsgroep in Afghanistan, waar mannen en vrouwen strikt gescheiden leven. Hij had nooit eerder met vrouwen gezwommen, behalve met zijn eigen echtgenote”, aldus advocaat Naweed Ahmadzadah.
De man vluchtte destijds omdat hij en zijn familie doelwit werden van de Taliban. In België kreeg hij relatief snel een erkende vluchtelingenstatus.
Mogelijke gevolgen bij veroordeling
Volgens zijn advocaat zou een zware straf verstrekkende gevolgen hebben gehad. Een celstraf, zelfs met uitstel, zou niet alleen zijn huwelijk op het spel zetten, maar ook zijn status in België kunnen beïnvloeden. “Zijn vrouw weet niets van deze zaak. Bij een veroordeling dreigt hij zijn verblijfstitel te verliezen, met het risico dat hij nergens in Europa kan blijven. Terugkeer naar Afghanistan is geen optie”, aldus Ahmadzadah.
Voorwaarden in plaats van celstraf
De rechtbank erkende de ernst van de feiten, maar besloot rekening te houden met de achtergrond en situatie van de verdachte. Daarom koos de rechter voor een probatie-opschorting. Dit betekent dat Z.A. niet naar de gevangenis hoeft, op voorwaarde dat hij zich aan een aantal afspraken houdt.
Zo moet hij verdergaan met zijn Nederlandse lessen en aantonen dat hij actief zoekt naar werk. Ook moet hij begeleiding volgen om zijn kijk op vrouwen bespreekbaar te maken. Hij wordt daarbij begeleid door een justitieassistent of gespecialiseerde instantie.
Signaal van de rechter
Met de probatie-opschorting wil de rechter een duidelijk signaal afgeven. Het gedrag van de man is onaanvaardbaar, maar door begeleiding en verplichtingen moet herhaling worden voorkomen. Volgens de rechtbank is het belangrijk dat Z.A. zijn integratie in België voortzet en zijn kijk op omgangsvormen met vrouwen verbetert.
Het dossier maakt duidelijk dat Z.A. de ernst van zijn gedrag erkent. Door te investeren in taal, werk en begeleiding wil de rechtbank hem een tweede kans bieden, zonder dat hij zijn toekomst in Europa volledig verliest.