Connect with us

Algemeen

Je neus ophalen of snuiten bij een verkoudheid? Een expert deelt advies! (nooit meer doen dus)

Omgaan met verkoudheid kan behoorlijk lastig zijn. Je wordt geplaagd door een loopneus, voelt je ellendig, en snakt naar enige vorm van verlichting. Maar wat is nu eigenlijk de beste aanpak: je neus snuiten of het slijm ophalen? Laten we deze kwestie eens grondig onder de loep nemen!

Eerst een blik op wat er gebeurt als je verkouden wordt. De slijmvliezen in je neus ontsteken en gaan meer slijm produceren om indringers zoals virussen en bacteriën te vangen. Dit resulteert in de alom bekende loopneus of een verstopte neus.

Het lijkt misschien het meest logisch om je neus te snuiten om van dat overtollige slijm af te komen, wat op het moment zelf als een opluchting kan voelen.

Maar is dit werkelijk de beste methode? Onderzoek wijst uit van niet. Te krachtig je neus snuiten kan leiden tot een verhoogde druk in de neusholtes, waardoor slijm – inclusief eventuele bacteriën of virussen – in je sinussen kan belanden, wat bijholteontsteking tot gevolg kan hebben.

Anderzijds is het ophalen van slijm (of postnasale drip), waarbij je het slijm vanuit je neus naar je keel verplaatst om het daarna door te slikken, misschien wat onsmakelijk, maar eigenlijk een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam. Het slijm wordt afgebroken in de maag. Slijm ophalen is milder voor je neusholtes en vermijdt de druk die door neus snuiten ontstaat.

Wat betekent dit nu voor jou als verkouden persoon? Het is raadzaam om indien nodig zachtjes je neus te snuiten, maar doe dit met mate. Gebruik zachte tissues en probeer niet te vaak te snuiten. Als je merkt dat je neus dichtzit, probeer dan elk neusgat afzonderlijk zachtjes te snuiten.

Er bestaan ook andere methodes om verlichting te bieden bij verkoudheid, zoals het gebruik van zoutoplossingen of neussprays die helpen het slijm te verdunnen en de neusholtes schoon te maken. Ook kan stoom inademen, bijvoorbeeld tijdens een hete douche, helpen om je neus te ontstoppen.

Luister goed naar je lichaam en kies de methode die voor jou het prettigst is. En natuurlijk, bij ernstige of aanhoudende symptomen, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Conclusie: hoewel neus snuiten een directe oplossing lijkt, is het vaak beter om het slijm op te halen en andere zachte verlichtingsmethoden te gebruiken bij verkoudheid.

Vond je deze informatie interessant en behulpzaam? Deel het dan zeker met je vrienden en familie op social media.