Connect with us

Algemeen

Hoge temperaturen op komst: Dit is hoe heet het kan worden in Nederland

Het weer blijft de laatste tijd wispelturig en onvoorspelbaar, met variaties die het hele spectrum van koud tot warm bestrijken.

Meteorologen staan voor een uitdaging om de voortdurend veranderende patronen te voorspellen, en de komende dagen lijken geen uitzondering te vormen op deze trend.

Volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar staan er deze week opnieuw opmerkelijke verschuivingen op het programma, met temperaturen die naar verwachting zullen stijgen.

Toch worden deze voorspellingen getemperd door de onzekerheid die inherent is aan het Nederlandse klimaat, waar verrassingen altijd mogelijk zijn.

“Het weer blijft mild en wordt zelfs warmer deze week,” aldus meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. “Donderdag zou het in Limburg zelfs kunnen oplopen tot 16 graden.”

Maar Middendorp tempert de verwachtingen enigszins: “De rest van de week wordt iets minder zonnig. Veel zonneschijn zal er niet zijn.”

Morgenochtend kan hier en daar nog wel wat zon te zien zijn, maar al snel neemt de bewolking toe, legt Middendorp uit.

“Er valt wat lichte regen in delen van het land, maar in het midden en zuiden blijft het droog.”

Hoewel het morgen nog niet erg warm wordt, met temperaturen van 9 tot 10 graden, zal het woensdag warmer zijn met gemiddeld zo’n 13 graden.

“Morgenavond brengt eerst regen, gevolgd door zachte lucht die ons land binnenkomt. Woensdag wordt dus een regenachtige dag.”

Op donderdag zullen we volgens Middendorp ‘volop in de zachte lucht’ zitten, waarbij het mogelijk 16 graden wordt in Limburg.

In het midden van het land wordt het rond de 14 graden en in het noorden iets koeler. “Het klimaatgemiddelde ligt rond de 7 graden, dus dit is aanzienlijk hoger.”

De eerste week van februari was al opmerkelijk warm voor deze tijd van het jaar, merkt Middendorp op.

“Deze maand is tot nu toe veel te mild geweest.” Hoewel Middendorp geen records verwacht, wijst hij erop dat in 2019 temperaturen van 18 tot 19 graden werden gemeten in het zuiden, dus het kan nog extremer.