Connect with us

Algemeen

Hartverscheurende beslissing van ouders – gedwongen om 13-jarige dochter van beademing te halen na tragisch slaapfeestje

De Australische presentatrice Ally Langdon kon haar emoties niet verbergen toen ze in gesprek was met Andrea en Paul Haynes. Dit echtpaar stond voor de afgrijselijke keuze om hun 13-jarige dochter Esra van de beademing te halen, een meisje dat dertien jaar geleden nog door hen op de wereld werd gezet.

Esra’s tragische dood werd veroorzaakt door een gevaarlijke online rage genaamd “chroming”, waarbij tieners giftige stoffen inhaleren voor een snelle roes. Langdon, zelf moeder, had moeite haar tranen te bedwingen tijdens dit gesprek.

In het televisieprogramma A Current Affair vertelden Andrea en Paul hoe hun dochter overleed na het meedoen aan deze riskante trend. Esra, beschreven als een vastberaden, plezierige, brutale en getalenteerde jonge atleet door haar sportclub Montrose Football Netball Club, leidde haar team naar nationale successen en was een fervent BMX-fietser.

Op 31 maart bezocht Esra een slaapfeestje waar ze een fatale dosis deodorant inhaleerde, wat resulteerde in een hartstilstand en onherstelbare hersenschade. “Het was gewoon een routine avond met vrienden,” vertelde haar moeder aan Langdon. Haar vader voegde toe dat de schokkende nachtelijke oproep die ze kregen, het ergste was wat een ouder kan overkomen.

Langdon beschrijft hoe Esra’s vrienden aanvankelijk dachten dat ze een paniekaanval had, maar na het inhaleren van de deodorant, kreeg ze een hartstilstand. Niemand op het feestje paste reanimatietechnieken toe.

Toen Andrea bij Esra arriveerde, probeerden hulpverleners haar te reanimeren. In het ziekenhuis bleef de hoop op herstel aanvankelijk bestaan, maar na acht dagen werd het duidelijk dat Esra’s hersenbeschadiging onomkeerbaar was. Haar ouders stonden voor de hartverscheurende beslissing om de beademingsapparatuur uit te schakelen.

Paul en Andrea deelden hun pijn en verdriet over het beëindigen van het leven van hun dochter. In het ziekenhuis namen familie en vrienden afscheid van Esra. “Het was extreem zwaar om dit een jonge ziel aan te doen,” zei Paul.

Langdon, zelf moeder van twee, was overmand door emoties en barstte in tranen uit tijdens het interview. Na Esra’s overlijden begin april, vertelt Paul dat zijn familie volledig gebroken is. Esra’s broers en zussen, Imogen, Seth en Charlie, zijn diep geraakt door het verlies.

Paul en Andrea, die tot voor kort niets wisten van chroming, zijn nu vastbesloten om deze dodelijke rage onder de aandacht te brengen. Ze willen ouders informeren en hen de kans geven hun kinderen te waarschuwen voor de gevaren.

Chroming, een trend sinds 2009, is in verschillende delen van Australië en de wereld verantwoordelijk voor de dood van meerdere kinderen. Het inademen van chemicaliën kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood.

“We zullen de beelden van die nacht nooit vergeten,” zei Paul tegen Langdon. “Ons hart is eruit gerukt.”

We kunnen ons de pijn van een familie die zo’n beslissing moet nemen nauwelijks voorstellen. Onze gedachten zijn bij de familie Haynes en bij iedereen die Esra heeft achtergelaten.

Deel dit verhaal om bewustwording te creëren over de gevaren van deze dodelijke trend en help zo mogelijk levens te redden.