Connect with us

Algemeen

Gooi je je klokhuis of bananenschil in de bosjes? “Dat kan je nu een boete van 150 euro opleveren”

Het lijkt zo onschuldig: tijdens een boswandeling een appel eten en het klokhuis in de bosjes gooien. Het is tenslotte natuurlijk en breekt vanzelf af. Maar wist je dat zelfs een klokhuis als zwerfafval wordt beschouwd en dat je hier een flinke boete voor kunt krijgen? In deze blog leggen we uit waarom een klokhuis niet thuishoort in de natuur en waarom je een boete van wel 150 euro kunt krijgen.

Veel mensen denken dat het geen kwaad kan om fruitafval zoals bananenschillen of klokhuizen in de natuur achter te laten. Het lijkt logisch, aangezien het organisch is en door de natuur wordt afgebroken. Maar volgens de wet werkt het anders.

De Nederlandse wet verbiedt het achterlaten van afval in de openbare ruimte, behalve in speciale afvalbakken. Dit geldt voor al het afval, van plastic flesjes tot fruitresten. Zelfs al is fruit biologisch afbreekbaar, maakt de wet geen onderscheid. Het weggooien van een klokhuis wordt net zo behandeld als het achterlaten van een blikje frisdrank. Voor beide kun je een boete van 150 euro krijgen. Dit lijkt misschien hoog voor iets wat uiteindelijk afbreekt, maar er zijn goede redenen voor.

Een belangrijke reden voor deze hoge boete is dat afval ander afval aantrekt. Dit zie je vaak: als er al iets ligt, is de drempel lager voor anderen om ook afval achter te laten. Een klokhuis kan al snel gevolgd worden door een plastic flesje of blikje, wat leidt tot meer zwerfafval, dat schadelijker is voor de natuur.

Bovendien breekt fruitafval, zoals een klokhuis of bananenschil, niet altijd zo snel af als we denken. Een bananenschil kan weken tot maanden blijven liggen. In die tijd kan het dieren aantrekken, wat hun natuurlijke gedrag verstoort. Ook kan het fruit gaan rotten, wat stank en schimmels veroorzaakt, en de omgeving onaantrekkelijk maakt.

Daarnaast waarderen veel mensen een schone, opgeruimde omgeving. In een netjes bos zullen wandelaars eerder geneigd zijn om zelf ook geen afval achter te laten. Dit draagt bij aan het behoud van de natuur en een schone openbare ruimte.

Het lijkt misschien klein en onschuldig om een klokhuis achter te laten, maar het draagt bij aan een groter probleem van vervuiling en een minder prettige leefomgeving.

Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met afval, hoe natuurlijk het ook lijkt. Door het simpelweg in een afvalbak te gooien, draag je bij aan een schonere omgeving en voorkom je een boete. Want 150 euro is een hoog bedrag voor iets wat gemakkelijk te vermijden is door afval netjes op te ruimen.

Kortom, zelfs fruitresten zoals klokhuizen of bananenschillen worden als zwerfafval gezien. Ze breken langzaam af, trekken ander afval aan, veroorzaken overlast en verstoren dieren. Door afval mee te nemen naar een prullenbak help je de natuur schoon te houden en voorkom je een dure boete. Dus de volgende keer dat je van een appel geniet tijdens een wandeling, neem het klokhuis mee naar de vuilnisbak en draag zo bij aan een schonere wereld!